Χωρίς αντιπαραθέσεις, αλλά με πολιτικές διαφωνίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, ξεκίνησε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2015.
Χωρίς αντιπαραθέσεις, αλλά με πολιτικές διαφωνίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, ξεκίνησε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2015.
Στη συζήτηση την κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, καθώς η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται στο Παρίσι για διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Η οικονομία της χώρας «δεν πάει πιο κάτω από τα επίπεδα στα οποία βρίσκεται. Αισιοδοξούμε για την ανοδική πορεία που ήδη ξεκίνησε αλλά για να συνεχιστεί πρέπει να συμφωνήσουμε σε σχέδιο ανασυγκρότησης που η κυβέρνηση οφείλει να σχεδιάσει και να παρουσιάσει μετά τον προϋπολογισμό για να την υλοποιήσουμε ως τις εκλογές», τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος υπογράμμισε ότι για να έρθει η ανάπτυξη χρειάζεται σταθερότητα και σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Μάλιστα, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «δεν παίζεται το μέλλον της Ελλάδος στο πεζοδρόμιο».
Ο κ. Λυκουρέντζος επεσήμανε ότι η Ελλάδα απέφυγε την χρεοκοπία χάρη «στην κυβέρνηση Σαμαρά και τις δυνάμεις που την στηρίζουν» και δήλωσε αισιόδοξος ότι ο στόχοι του προϋπολογισμού θα επιτεχυθούν.
Είπε ακόμη ότι «η λογική του παρελθόντος που ο προϋπολογισμός χρέωνε τη χώρα έχει περάσει» και ζήτησε «να ξεπεράσουμε τις πρακτικές του χθες, να εγκαταλειφθεί η ουτοπική λογική του λεφτά υπάρχουν». «Το ζητούμενο είναι να παραχθεί πλούτος» συμπλήρωσε.
Με μία ανεκδοτολογική ιστορία παρομοίασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος την τακτική της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση: «Το σπίτι μιας οικογένειας δέχθηκε βομβαρδισμό. Όλοι σκοτώθηκαν εκτός από μια γυναίκα που έχασε σύζυγο και παιδιά. Τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να περισώσουν και ένα μπουκάλι ουίσκι. Τις πρότειναν αν θέλει να πιει ένα ποτηράκι για να ηρεμήσει όμως αυτή τους απάντησε ότι το κρατά για μια δύσκολη στιγμή. Αυτό κάνει και η κυβέρνηση: κρατά τα εργαλεία που έχει για να διαπραγματευτεί για αργότερα και δεν τα χρησιμοποιεί τώρα που τα έχει ανάγκη η χώρα».
Η ομάδα διαπραγμάτευσης στο Παρίσι θέτει στην τρόικα το πρόβλημα της «λάθους συνταγής» με την παραβίαση των ευρωπαϊκών συνθηκών, τις μειώσεις των μισθών και των συντάξεων. τις απολύσεις και την παραβίαση των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων; ρώτησε ο Ευκλ. Τσακαλώτος και επεσήμανε: «Οι πολιτικές σας είναι σαν το χαμστεράκι που τρέχει πάνω στην ρόδα, αλλά βρίσκεται πάντα στο ίδιο σημείο».
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε ότι με τη λιτότητα δεν θα υπάρξουν διαρθρωτικές αλλαγές και αντιπρότεινε στη λιτότητα τις προτάσεις Τσίπρα στη ΔΕΘ για έξοδο από την οικονομική κρίση και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας και να αναζητηθούν σύμμαχοι για μία συνολική αντιμετώπιση του χρέους, καθώς «οι συσχετισμοί στην Ευρώπη αλλάζουν».
«Θα υπερβούμε το στοίχημα της σταθερότητας χωρίς τις τυχόν αναταράξεις που θα προκύψουν από μία διαδικασία εκλογών. Γι’ αυτό στόχος μας είναι να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κάτι που έχει να κάνει βέβαια και με τη συνείδηση της Βουλής», υπογράμμισε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος, ο οποίος έκανε έμμεση αναφορά και στα εσωκομματικά του κόμματος, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι ενέργειες που αποσταθεροποιούν το πολιτικό σκηνικό «αδυνατίζουν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας».
Αναφερόμενος στις συζητήσεις στο Παρίσι, ο Γ. Κουτσούκος επεσήμανε ότι «διαπραγματευόμαστε με επιχειρήματα στη βάση των επιτευγμάτων που έχει επιτύχει η χώρα. Ελπίζουμε μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η πορεία. Αν χρειαστεί περαιτέρω παράταση συζητήσεων δεν θα μπει σε αμφιβολία ο τελικός στόχος».
Το πρόταγμα της περιόδου, πρόσθεσε, είναι ότι αυτή την περίοδο «θα κριθεί εάν οι θυσίες και οι κόποι του ελληνικού λαού θα πιάσουν τόπο ή αν θα γυρίσουμε στο μηδέν».
«Από τη πρώτη ματιά στον προϋπολογισμό που κατέθεσε στη Βουλή η δικομμαιτκή συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, προκύπτει πως αυτός είναι μία πλήρης ομολογία χρεοκοπίας της χώρας, αλλά και απόλυτης εξάρτησής της από τους δανειστές», υποστήριξε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίο έκανε λόγο για «μειοδοτικές ευθύνες» του Πρωθυπουργού και του Αντιπροέδρου της κυβέρνηση, αλλά και για «δικαστήρια».
Σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο, υπάρχει «οικονομική και πολιτική λεηλασία της Ελλάδας και του ελληνικού λαού», καθώς το επίπεδο του κρατικού δανεισμού για το 2014 ανήλθε στα 145,2 δισ. ευρώ εκ των οποίων, τα 83,3 δισ. είναι swaps, ενώ για το 2013, τα swaps ήταν μηδέν.
Το πραγματικό χρέος της χώρας έχει φτάσει στο εξωπραγματικό ποσό των 408,5 δισ, δηλαδή στο 228,3% του ΑΕΠ, υποστήριξε και πρόσθεσε ότι οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, μαζί με τα τοκοχρεολύσια, για το 2014, ανήλθαν στο ποσό των 152 δισ. περίπου, δηλαδή και 7 δισ. επιπλέον από τα δάνεια που ελήφθησαν.
Ξέχασαν τα εύσημα που μας μοίρασαν απλόχερα και τώρα ζητούν συνέχιση του μνημονίου και νέες περικοπές, τόνισε η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη, η οποία αμφισβήτησε τις κυβερνητικές προβλέψεις για ανάπτυξη 2,5% το 2015 λέγοντας ότι είναι υπεραισιόδοξες.
Υπάρχει πλήρης στασιμότητα στην αναπτυξιακή διαδικασία, υπογράμμισε η εισηγητής της ΔΗΜΑΡ, η οποία επέκρινε την απουσία της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών από την συνεδρίαση.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η συνέχιση της αντιλαϊκής επίθεσης σε βάρος των πολλών και κυρίως των λαϊκών νοικοκυριών, τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, επισημαίνοντας ότι αυτό αποτυπώνεται και με τον προϋπολογισμό του 2015.
Ανέφερε ακόμη ότι η κεντρική «γραμμή» του προϋπολογισμού είναι να ωφεληθούν οι λίγοι, καθώς προβλέπεται μείωση των φορολογικών εσόδων από τις επιχειρήσεις.
Στις επόμενες συνεδριάσεις θα πάρουν τον λόγο οι Ειδικοί Εισηγητές των κομμάτων: Φεβρωνία Πατριανάκου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Γιάννης Καράμπελας από την ΝΔ, Δημήτρης Γελαλής, Στέφανος Σαμοϊλης, Φωτεινή Κούβελα από τον ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γκόκας, Μιχαήλ Κασσής από το ΠΑΣΟΚ, Γαβριήλ Αβραμίδης από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, Αρτέμης Ματθαιόπουλος από την Χρυσή Αυγή, Δημήτρης Αναγνωστάκης από την ΔΗΜΑΡ, Χρήστος Κατσώτης από το ΚΚΕ, Θεοδώρα Τζάκρη από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές και Βύρων Πολύδωρας από τους ανεξάρτητους βουλευτές.
newsroom naftemporiki.gr