Κόσμος
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 08:51

Προς παράταση των συνομιλιών για τα πυρηνικά του Ιράν;

Με ορατό το ενδεχόμενο παράτασης των συνομιλιών μεταξύ των εκπροσώπων των έξι παγκοσμίων δυνάμεων και της Τεχεράνης εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Με ορατό το ενδεχόμενο παράτασης των συνομιλιών μεταξύ των εκπροσώπων των έξι παγκοσμίων δυνάμεων και της Τεχεράνης εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Πολλοί πίστευαν εν όψει των διαπραγματεύσεων της Βιέννης, που κανονικά θα έπρεπε να ολοκληρωθούν σήμερα Δευτέρα, ότι και οι δύο πλευρές δεν είχαν πια την πολυτέλεια να οδηγηθούν σε νέο αδιέξοδο. Στις δώδεκα παρά πέντε όλα δείχνουν ότι για να μην ομολογηθεί το αδιέξοδο θα υπάρξει και νέα παράταση», αναφέρει η Deutsche Welle.

«Εξακολουθούμε να είμαστε επικεντρωμένοι στην επίτευξη πολιτικής συμφωνίας (…) όμως αν σήμερα το απόγευμα ή το βράδυ δεν τα έχουμε καταφέρει, η λύση είναι να εξετάσουμε μια παράταση της προσωρινής συμφωνίας της Γενεύης. Αυτή ενδέχεται να έχει διάρκεια έξι μηνών ή ενός χρόνου», ανέφερε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο Ιρανός διπλωμάτης.

Οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών επιβεβαίωναν με δηλώσεις τους το Σαββατοκύριακο το χάσμα μεταξύ της ομάδας 5+1 και της Τεχεράνης, ωστόσο τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Γερμανία, έσπευσαν να υπογραμμίσουν τα οφέλη μιας επίτευξης συμφωνίας με το Ιράν, η οποία θα μπορούσε να μετατρέψει την Τεχεράνη σε ένα σύμμαχο για την αντιμετώπιση, μακροπρόθεσμα, διαφόρων συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

«Αυτό που θα μπορούσε να επιτευχθεί με μια συμφωνία είναι ότι ένα μεγάλο κομμάτι των προβλημάτων θα έβγαινε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πιθανόν θα ξεκινούσε μια μακρά διαδικασία κατά την οποία η σχέση, όχι μόνο μεταξύ του Ιράν και ημών, αλλά και η σχέση μεταξύ του Ιράν και της περιοχής θα άρχιζε να αλλάζει», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Ο ίδιος ωστόσο εκτίμησε ότι η διαδικασία για την εξομάλυνση των σχέσεων και μια ενδεχόμενη συνεργασία μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης θα πάρουν αρκετό χρόνο, δεδομένης της εχθρότητας του Ιράν απέναντι στο Ισραήλ και την υποστήριξη των «αντι-ισραηλινών» μαχητών.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, δήλωσε με τη σειρά του ότι η επίτευξη μιας συμφωνίας σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα μπορούσε να είναι στρατηγικής σημασίας.

«Αν καταλήξουμε σε συμφωνία, κάτι τέτοιο σίγουρα θα αποδεικνυόταν χρήσιμο στη διαχείριση των λοιπών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, κυρίως στη Συρία και το Ιράκ», δήλωσε στο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD. «Εάν δεν είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες της συμφωνίας, θα πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία, παρά να ακυρωθούν όλες οι μέχρι τώρα προσπάθειες», πρόσθεσε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Γερμανικό πρακτορείο, Deutsche Welle