Κόσμος
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 07:31

Δεν αποκλείει υποψηφιότητά του για τέταρτη θητεία ο Πούτιν

Το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για τέταρτη θητεία στο αξίωμα του προέδρου το 2018 άφησε ανοιχτό ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για τέταρτη θητεία στο αξίωμα του προέδρου το 2018 άφησε ανοιχτό ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Ναι, είναι ενδεχόμενο να είμαι υποψήφιος. Δεν γνωρίζω ακόμη εάν θα γίνει πραγματικότητα αυτό ή όχι», δήλωσε ο Πούτιν. Ο ίδιος σημείωσε πως αν και το Σύνταγμα της Ρωσίας του επιτρέπει να διεκδικήσει νέα θητεία, «αυτό δεν σημαίνει σε καμιά απολύτως περίπτωση ότι θα λάβω μια τέτοια απόφαση». «Θα εξετάσω το γενικό πλαίσιο, την εσωτερική κατάσταση, τα προσωπικά μου αισθήματα (...). Είναι πραγματικά απαραίτητο να το συζητήσουμε τώρα; Το έτος 2014 δεν έχει τελειώσει ακόμη και μιλάτε ήδη για το 2018. Είναι πολύς ο χρόνος και πολλά μπορεί να αλλάξουν», πρόσθεσε.

Πάντως ο Ρώσος πρόεδρος απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραμείνει πρόεδρος ισοβίως. «Όχι, αυτό δεν είναι καλό για τη χώρα, θα την έβλαπτε και δεν το έχω ανάγκη. Το Σύνταγμα ορίζει τον αριθμό των θητειών», ανέφερε.

Το ρωσικό Σύνταγμα ορίζει ότι ένας πολιτικός δεν μπορεί να υπηρετήσει περισσότερες από δύο διαδοχικές θητείες στην προεδρία της χώρας. Ο Πούτιν υπηρέτησε δύο τετραετείς θητείες από το 2000 ως το 2008. Επανήλθε στην προεδρία το 2012, αφού ο στενός σύμμαχός του Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπηρέτησε μια θητεία στην προεδρία, κατά τη διάρκεια της οποίας το Σύνταγμα αναθεωρήθηκε και η διάρκεια της προεδρικής θητείας ορίστηκε στα έξι χρόνια.

Όπως παρατηρεί το Γαλλικό Πρακτορείο, το ενδεχόμενο να παραμείνει στην εξουσία ο Πούτιν, που είναι σήμερα 62 ετών και θα είναι 72 το 2024, παραπέμπει σε σοβιετικούς ηγέτες, όπως ο Στάλιν ή ο Μπρέζνιεφ, που απεβίωσαν σε ηλικία 74 και 75 ετών αντίστοιχα ενώ βρίσκονταν στην εξουσία.

Ο Πούτιν απέρριψε κάθε ενδεχόμενο η Ρωσία να επιστρέψει στο πολίτευμα της μοναρχίας. «Καλώς ή κακώς αυτή η περίοδος έχει τελειώσει», είπε.

Οι επικριτές του Πούτιν καταγγέλλουν ότι μοιράζεται την εξουσία με έναν πολύ μικρό κύκλο συνεργατών και συμμάχων του και ότι ασκεί ασφυκτική πίεση στην αντιπολίτευση και τους διαφωνούντες. Ο Ρώσος πρόεδρος διέψευσε ότι οι αντίπαλοί του αντιμετωπίζονται  σαν εχθροί του κράτους, υπερασπίστηκε όμως τον νόμο ο οποίος χαρακτηρίζει «πράκτορες του εξωτερικού» μη κυβερνητικές οργανώσεις εάν αυτές χρηματοδοτούνται από άλλες χώρες.

Ο ίδιος επέκρινε τις διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της κυβέρνησής του, κρίνοντας ότι το μόνο που έχουν επιτύχει είναι πως οι Ρώσοι έχουν ενωθεί εναντίον της Δύσης.

«Οι Αμερικανοί έκαναν ένα συστημικό λάθος, πίστεψαν ότι έχω προσωπικά οικονομικά συμφέροντα, λόγω των σχέσεών μου με τους ανθρώπους που ενέταξαν στον κατάλογο των κυρώσεων», δήλωσε ο Πούτιν, ενώ κατηγόρησε τις κυβερνήσεις των κρατών της Δύσης ότι αντιμετωπίζουν τη Μόσχα ως εταίρο μόνο όταν αυτό εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο