Πολιτική
Κυριακή, 23 Νοεμβρίου 2014 11:51

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για την επόμενη μέρα

Συνεχείς είναι οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, προκειμένου οι δύο πλευρές να φτάσουν σε μία συμφωνία, η οποία ακόμη κι αν δεν προλάβει να επικυρωθεί μέχρι τέλους του έτους, θα αποτρέψει να βρεθεί η χώρα κυριολεκτικά στον «αέρα» αφού το υπάρχον πρόγραμμα θα έχει λήξει.

Συνεχείς είναι οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, προκειμένου οι δύο πλευρές να φτάσουν σε μία συμφωνία, η οποία ακόμη κι αν δεν προλάβει να επικυρωθεί μέχρι τέλους του έτους, θα αποτρέψει να βρεθεί η χώρα κυριολεκτικά στον «αέρα», αφού το υπάρχον πρόγραμμα θα έχει λήξει. 

Την Παρασκευή και το Σάββατο ο Πρωθυπουργός είχε συνεχείς συσκέψεις. Την Παρασκευή το πρωί είχε σύντομη συνάντηση με τον Ευ. Βενιζέλο και χθες το απόγευμα την πόρτα του Μαξίμου πέρασαν ο  Γκίκας Χαρδούβελης, ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Γιώργος Μαυραγάνης.

Στις σκέψεις του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι να υπάρξει ένας κύκλος τηλεφωνικών επαφών με τους Ευρωπαίους ηγέτες εν όψει της συνεδρίασης του Euroworking Group την ερχόμενη Πέμπτη, της συνεδρίασης του Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου και ενδεχομένως μιας έκτακτης τηλεδιάσκεψης στις 15 Δεκεμβρίου, στην οποία ελπίζει η κυβέρνηση ότι μπορεί να υπάρξουν αποφάσεις διότι από εκεί και μετά χρόνος, λόγω των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δεν υπάρχει.

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας από την πλευρά της ΕΚΤ, τις οποίες δεν επιβεβαιώνει η Αθήνα, ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα ο Μάριο Ντράγκι θα ανακοινώσει τον αποκλεισμό των ελληνικών τραπεζών από τα προγράμματα τόνωσης της ρευστότητας.

Η εμμονή κυρίως του ΔΝΤ και του Ινδού οικονομολόγου Ρίσι Γκογιάλ στο δημοσιονομικό κενό που θα πρέπει εκ των πραγμάτων να καλυφθεί με εισπρακτικά μέτρα, λέει κυβερνητικό στέλεχος, οφείλεται αφενός στην πίεση που ασκεί για αποδοχή των επώδυνων μεταρρυθμίσεων που προωθεί και αφετέρου στο γεγονός ότι ο ρόλος του παρατηρητή που επιδιώκει για το Ταμείο η Ευρώπη δεν προβλέπεται από το καταστατικό του. «Είτε θα χρηματοδοτήσει με συγκεκριμένους όρους και με κάποιο από τα προγράμματα που διαθέτει την Αθήνα είτε θα αποχωρήσει».

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, η Αθήνα αυτή τη στιγμή έχει δύο επιλογές:  να δεχθεί την παράταση του χρηματοδοτικού σκέλους του υφιστάμενου προγράμματος (έχει πέσει στο τραπέζι μέσω δημοσιευμάτων όχι τυχαία) ή τη δημιουργία πιστοληπτικής γραμμής ενισχυμένων όρων (ECCL).

Το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να υπογράψει μια νέα δανειακή σύμβαση, η οποία θα περάσει από τα κοινοβούλια των κρατών - μελών της Ευρωζώνης και αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία θα συνοδεύεται από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.  

Με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας να εντείνει την εσωστρέφεια στο ήδη ταραγμένο εγχώριο πολιτικό σκηνικό, το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες την άνοιξη του 2015 να είναι κάτι παραπάνω από ορατό και την Ευρώπη να προσπαθεί να λύσει την εξίσωση «λιτότητα ή ανάπτυξη», η λύση στο ελληνικό πρόβλημα χρέους «πέρα από πολυπαραγοντική που είναι θα σηματοδοτήσει και το μέλλον της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια», καταλήγει κυβερνητικό στέλεχος που έχει περάσει από τα έδρανα του ευρωκοινοβουλίου.  

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ