Κόσμος
Τρίτη, 20 Απριλίου 2004 17:34

Μουμπάρακ: «Το μίσος των Αράβων για τις ΗΠΑ μεγαλύτερο από ποτέ»

Το μίσος των Αράβων για τις ΗΠΑ είναι μεγαλύτερο από ποτέ, ειδικά μετά την εισβολή στο Ιράκ και τη δολοφονία από το Ισραήλ των δύο ηγετών της Χαμάς, δήλωσε σε συνέντευξή του προς την γαλλική εφημερίδα «Le Monde», ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ.

Όπως τονίζει ο κ. Μουμπάρακ, οι ενέργειες της Ουάσινγκτον προκάλεσαν απελπισία, απογοήτευση και αίσθημα αδικίας στον αραβικό κόσμο και ο αιγύπτιος πρόεδρος προσθέτει: «Σήμερα, υπάρχει μίσος προς τους Αμερικανούς όσο ποτέ στο παρελθόν στην περιοχή».

«Στην αρχή μερικοί θεώρησαν ότι οι Αμερικάνοι τους βοηθούσαν. Δεν υπήρχε μίσος εναντίον τους. Μετά απ’ όσα έγιναν στο Ιράκ, υπάρχει ένα -χωρίς προηγούμενο- μίσος και οι Αμερικανοί το γνωρίζουν. Οι άνθρωποι αισθάνονται αδικία. Βλέπουν τον Αριέλ Σαρόν να ενεργεί όπως του αρέσει χωρίς να λένε τίποτα οι Αμερικανοί. Δολοφονεί ανθρώπους που δεν έχουν τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα, που έχει αυτός», αναφέρει στην ίδια συνέντευξη ο κ. Μουμπάρακ.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από πηγή προσκείμενη στην αιγυπτιακή προεδρία στο Κάϊρο, ο Χόσνι Μουμπάρακ θα επισκεφθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα τη Ρωσία όπου θα έχει συνομιλίες με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Παλαιστινιακό και το Ιρακινό ζήτημα. Η ακριβής ημερομηνία της επίσκεψης αυτής δεν έχει οριστεί ακόμη, σύμφωνα όμως με την ίδια πηγή θα γίνει κατά τα τέλη Απριλίου – αρχές Μαΐου.

Πηγή Reuters ΑΠΕ