Πολιτική
Τρίτη, 20 Απριλίου 2004 19:16

Αποζημίωση στον πολίτη για βάρη γραφειοκρατίας

Ρυθμίσεις για την μείωση της γραφειοκρατίας περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την Οργάνωση και Λειτουργία της Κυβέρνησης, τη Διοικητική Μεταρρύθμιση και τους ΟΤΑ», που παρουσίασε σήμερα και θα καταθέσει τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος.

Αναλυτικότερα, η διοίκηση εντός 50 ημερών υποχρεούται να διεκπεραιώνει τις υποθέσεις των πολιτών, σε διαφορετική περίπτωση θα καταβάλει αποζημίωση. Μετατρέπεται σε κακούργημα το αδίκημα της απιστίας του υπαλλήλου περί την υπηρεσία, ενώ προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι δύο χρόνια για τους υπαλλήλους που αρνούνται να συνεργαστούν και να διευκολύνουν τις έρευνες του Συνηγόρου του Πολίτη.

Προβλέπεται ενίσχυση και μετεξέλιξη των ΚΕΠ μέσα από την δημιουργία των Κέντρων Ολοκληρωμένων Συναλλαγών.

Για το πόθεν έσχες προβλέπεται παράταση της προθεσμίας υποβολής δήλωσης από 30 σε 90 ημέρες.

Για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, προβλέπεται η δυνατότητα πρόσληψης έκτακτου προσωπικού από τους Ολυμπιακούς δήμους με πεντάμηνη σύμβαση αποκλειστικά και μόνο για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών (τομέας καθαριότητας).

Τέλος για τους συμβασιούχους, ο κ. Παυλόπουλος, υπογράμμισε ότι στο Προεδρικό Διάταγμα για τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου, θα περιληφθούν οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ, καθώς και οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, η διοίκηση των οποίων ορίζεται άμεσα απο το κράτος.

Ο Συντονιστής του ΠΑΣΟΚ για τη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης Αλέκος Παπαδόπουλος, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο, ν/σ «mini market».

«Η συντριπτική πλειονότητα των ρυθμίσεων που αφορούν στην εξυπηρέτηση των πολιτών δεν είναι τίποτα άλλο παρά επαναλήψεις και μικροσυμπληρώσεις διατάξεων, ψηφισμένων ήδη νόμων του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες περιελήφθησαν για λόγους απλού εντυπωσιασμού (π.χ. περιορισμός υπογραφών, αποζημίωση πολιτών, απλουστεύσεις διαδικασιών, συνδιάσκεψη υπηρεσιών, αντικατάσταση πιστοποιητικών με υπεύθυνη δήλωση, αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών, ολοκληρωμένες διοικητικές συναλλαγές μέσω των ΚΕΠ κ.λ.π. – Ν 2690/1999, Ν 3013/2002, Ν 3200/2003, Ν 3230/2004)».