Κόσμος
Τετάρτη, 21 Απριλίου 2004 07:25

Σε αδιέξοδο η συνεδρίαση του Σ.Α. για το Κυπριακό

ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ κατέληξε η συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ του βρετανικού σχεδίου ψηφίσματος για το θέμα των εγγυήσεων για την εφαρμογή του σχεδίου Ανάν για το Κυπριακό.

Μετά από δύο ώρες διαβουλεύσεων, η συνεδρίαση διεκόπη τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδος, μετά από αίτημα της βρετανικής αντιπροσωπείας για να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με το Λονδίνο, λόγω των αντιδράσεων που προκλήθηκαν από πολλές χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι Βρετανοί υποσχέθηκαν ότι θα προχωρήσουν σε ορισμένες αλλαγές στο σχέδιό τους και θα το παρουσιάσουν σε σημερινή συνεδρίαση, με σκοπό να το παρουσιάσουν σε σημερινή ψηφοφορία.

Υπέρ του σχεδίου της Βρετανίας, τάχθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Πακιστάν, η Ρουμανία και η Γερμανία, η οποία προεδρεύει του Σώματος για τον μήνα Απρίλιο.

Την αντίθεσή τους στην έκδοση ψηφίσματος, αλλά και στο περιεχόμενο εξέφρασαν η Ρωσία, η Γαλλία, η Κίνα, οι Φιλιππίνες, το Μπενίν, η Αλγερία, η Βραζιλία, η Χιλή, η Αγκόλα και η Ισπανία.

Οι 10 χώρες που διαφωνούν παρουσιάζουν ως βασικό επιχείρημα, ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν πρέπει να επηρεάσει την βούληση των Κυπρίων, εν όψει των δημοψηφισμάτων του ερχόμενου Σαββάτου.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, απηύθυνε ύστατη έκκληση προς τα μέλη του Σώματος, να εγκρίνουν ψήφισμα για την ασφάλεια εφαρμογής της προτεινόμενης λύσης.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν την έκδοση ψηφίσματος ώστε να ενθαρρυνθούν οι ψηφοφόροι στην Κύπρο και να ψηφίσουν «ναί» για την επανένωση της νήσου. Υπάρχει ετοιμότητα για το θέμα των εγγυήσεων, αλλά δεν είναι καθόλου αναγκαίο να το προσεγγίσουμε με τη μορφή ψηφίσματος, τόνισε από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέϊ Λαβρώφ.

Η Κύπρος είχε υποβάλει νωρίτερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας ολοκληρωμένη θέση για το θέμα των εγγυήσεων εφαρμογής της συμφωνίας, ζητώντας η νέα ειρηνευτική δύναμη να έχει εξουσίες.

Κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συναίνεση για την έκδοση ψηφίσματος, τουλάχιστον μέχρι τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων.

Σε συνέντευξη Τύπου ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αλβάρο ντε Σότο, δήλωσε ότι και να δοθεί περισσότερος χρόνος στα δύο μέρη στην Κύπρο, δεν πρόκειται να βρουν καμμία καλύτερη λύση. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θέλει να αποστείλει το μήνυμα, ότι ο ΟΗΕ αναμένει από τα μέλη να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το σχέδιο Ανάν.

Με τον Τούρκο ομόλογό του θα συναντηθεί το πρωΐ στο Σεράγεβο, ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στο περιθώριο της Διαβαλκανικής Διάσκεψης.

Το Κυπριακό, απασχόλησε τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου χθες.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, συνομίλησε τηλεφωνικά με τους Κόλιν Πάουελ, Κόφι Ανάν, Πατ Κοξ και αναμένεται να έχει και επικοινωνία με τον Ρομάνο Πρόντι.

Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής του κόμματος για την άμυνα και την εξωτερική πολιτική, ο Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για απουσία και έλλειψη πρωτοβουλιών και τόνισε ότι πρέπει να ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, δήλωσε ότι το όραμα της Αγκυρας, είναι να υπάρξει συνεργασία Ελλάδας, Τουρκίας και ενωμένης Κύπρου μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.