Πολιτιστικά
Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2014 15:44

Πέθανε ο Αμερικανός σκηνοθέτης Μάικ Νίκολς

Ο Αμερικανός σκηνοθέτης, συγγραφέας και παραγωγός Μάικ Νίκολς πέθανε σήμερα,  σε ηλικία 83 ετών.

Ο Αμερικανός σκηνοθέτης, συγγραφέας και παραγωγός Μάικ Νίκολς πέθανε σήμερα, σε ηλικία 83 ετών. Ο Νίκολς, γεννημένος στη Γερμανία, έγινε ευρέως γνωστός το 1967, όταν κέρδισε το Όσκαρ σκηνοθεσίας για την ταινία «Ο πρωτάρης» (The Graduate), με πρωταγωνιστή με τον Ντάστιν Χόφμαν. «Ο πρωτάρης» αποτελεί μία από τις εμβληματικές ταινίες της νέας γενιάς κινηματογραφιστών της δεκαετίας 1970, ένα σχόλιο για το νέο μοντέλο ερωτικών σχέσεων που φαινόταν να διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Ο Μάικ Νίκολς υπήρξε ένας από τους μόλις 12 καλλιτέχνες στην ιστορία που έχουν στη συλλογή τους και τα τέσσερα «μεγάλα» αμερικανικά βραβεία, έχοντας κερδίσει Έμι, Γκράμι, Όσκαρ και Τόνι.

Συνολικά στην καριέρα του μέτρησε ακόμη τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ, για τις ταινίες «Εργαζόμενο Κορίτσι» (1988), «Τα απομεινάρια μιας ημέρας» (1993), «Silkwood» (1983), «Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ» (1966).

Ήταν παντρεμένος από το 1988 με την δημοσιογράφο Νταιάν Σόγερ, η οποία ήταν η τέταρτη γυναίκα του. Τελευταία του ταινία ήταν το «Charlie Wilson's War» του 2007, με πρωταγωνιστές τους Τομ Χανκς και Τζούλια Ρόμπερτς.

naftemporiki.gr