Πολιτική
Τετάρτη, 21 Απριλίου 2004 13:30

Κ. Καραμανλής : «Συνεργασία με όλες τις βαλκανικές χώρες»

Τη βούλησή του, για συνεργασία με όλες τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στην 7η Διάσκεψη Κορυφής της διαδικασίας, για τη συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη,που άρχισε το πρωΐ στο Σεράγεβο.

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η συνεργασία αποτελεί προτεραιότητα τόσο για την κυβέρνησή του όσο και για τον ίδιο προσωπικά, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η συνεργασία πρέπει να βασιστεί σε ένα μέλλον βασισμένο στις κοινές ευρωπαϊκές αξίες και όχι στο παρελθόν, καθώς, όπως ανέφερε, τα προβλήματα του παρελθόντος πρέπει να αφεθούν για τους ιστορικούς, ενώ οι προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος χρειάζονται συγκεκριμένες απαντήσεις και βιώσιμες λύσεις απο τους πολιτικούς.

Ο κ. Καραμανλής καταδίκασε την καταστροφή και τις πράξεις βανδαλισμού σε πολιτιστικά μνημεία, εκκλησίες και θρησκευτικούς χώρους στα πρόσφατα επεισόδια του Κοσόβου, υπενθυμίζοντας τόσο τις καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 26 Μαρτίου για την εθνική βία όσο και την δήλωση της Συνόδου Κορυφής που είχε γίνει στην Αλβανία τον Απρίλιο του 2002.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι η ηγεσία του Κοσόβου, που είναι παρούσα,θα συμμορφωθεί με το κεκτημένο που έχει διαμορφωθεί στην διαδικασία για τη συνεργασία στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός καλοσώρισε την αίτηση της ΠΓΔΜ για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση και συνεχάρη την Βουλγαρία και τη Ρουμανία για τη συμμετοχή τους στο ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι παρά τα βήματα που έχουν γίνει στη Βαλκανική,η κατάσταση παραμένει εύθραστη σε πολλούς τομείς. Αναφέρθηκε στο οργανωμένο έγκλημα, στη σωματεμπορία, στην έλλειψη υποδομών,στην ανάγκη για ασφαλή επιστροφή των προσφύγων και στην ανάγκη για ανάπτυξη των συγκοινωνιών, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, των υποδομών ύδρευσης, αλλά και για μακροοικονομική σταθερότητα, προκειμένου να προσελκυθούν άμεσες ξένες επενδύσεις και να καταπολεμηθεί η ανεργία.

Η πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής, υπονομεύονται απο ένα επικίνδυνο μείγμα εκατομμυρίων ανέργων μαζί με την προσωπική αίσθηση του κοινωνικού και εθνοτικού αποκλεισμού.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει δεσμευτεί να κρατήσει ψηλά στην ατζέντα της το θέμα των Βαλκανίων, αλλά τόνισε ότι οι βαλκανικές χώρες πρέπει να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις του, σημειώνοντας ότι η πρόοδος στην διαδρομή τους προς την Ευρώπη πρέπει να είναι αποτέλεσμα της δικής τους επίδοσης, ενώ συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα δεν θα φεισθεί προσπαθειών να υποστηρίξει αυτή την διαδικασία.

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η επαναπροσέγγιση της περιοχής με την υπόλοιπη Ευρώπη πηγαίνει χέρι - χέρι με την ενίσχυση της περιφερειακής συνεγασίας και πρότεινε η διαδικασία για τη συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη,η οποία,όπως είπε, έχει ωριμάσει, να αποκτήσει πιο θεσμικά χαρακτηριστικά,με την ίδρυση μιας μικρής και ευέλικτης μόνιμης γραμματειακής μονάδας, πιθανότατα στη Θεσσαλονίκη, που θα διαβεβαιώνει για ενότητα και συνέχεια του σχήματος.

Βασιζόμαστε, ανέφερε ο πρωθυπουργός, στην υποστήριξη όλων των εταίρων μας για να μετασχηματίσουμε την διαδικασία σε ένα λειτουργικό σχήμα περιφερειακής συνεργασίας, το οποίο θα ενισχύσει την κοινή μας φωνή. Είμαι πεπεισμένος, κατέληξε ο κ. Καραμανλής, ότι η Ρουμανική προεδρία, που ακολουθεί, θα επιτύχει αυτό το στόχο.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων