Τα ιταλικά στρατεύματα θα παραμείνουν στο Ιράκ και μετά τις 30 Ιουνίου (ημερομηνία παράδοσης της εξουσίας στους Ιρακινούς), δεσμεύθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
«Πρέπει να παραμείνουμε μετά τις 30 Ιουνίου. Εάν δεν το κάνουμε, η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι παρόμοιο με αυτό που είδαμε στο Κόσοβο. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να παραμείνουμε», δήλωσε ο κ. Μπερλουσκόνι μετά τις συνομιλίες που είχε με τον ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν.
Όσον αφορά το ρόλο του ΟΗΕ, ο ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε: «Μου φαίνεται δύσκολο να περάσει ο στρατιωτικός έλεγχος σε μια οργάνωση του ΟΗΕ που δεν έχει αυτή τη δυνατότητα, και το ίδιο λέει και ο Γενικός Γραμματέας».
Ο ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι καθυστερεί η απελευθέρωση των τριών ιταλών υπηκόων που κρατούνται όμηροι στο Ιράκ, αλλά όπως τόνισε δεν βλέπει να υπάρχει κάποιο νέο πρόβλημα επί του θέματος. «Έχει υπάρξει μία καθυστέρηση, αλλά δεν γνωρίζουμε να υπάρχει κάποιο εμπόδιο», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην ρωσική πόλη Λίπετσκ. Όπως διευκρίνισε δεν καταβλήθηκαν χρήματα για την απελευθέρωσή των ομήρων.
Το ενδεχόμενο να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Ιράκ, εξετάζει όμως η Πολωνία, όπως ανακοίνωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός της χώρας Λέτσεκ Μίλερ, διευκρινίζοντας όμως πως μια πιθανή αποχώρηση δεν θα γίνει ξαφνικά και ότι θα έχει προηγηθεί συμφωνία με την Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με τον κ. Μίλερ, ο διάδοχός του Μάρεκ Μπέλκα θα καθορίσει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει για τα πολωνικά στρατεύματα στην πρώτη του πολιτική ομιλία στις αρχές Μαΐου.
«Δεν θα κάνουμε βιαστικές κινήσεις. Θα καταλήξουμε στην τελική απόφαση για την ημερομηνία αποχώρησης μετά από σκέψη και κατόπιν συμφωνίας», επισήμανε ο κ. Μίλερ.
Ο πολωνός πρωθυπουργός είπε ακόμα πως η χώρα του δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ισπανίας να αποσύρει γρήγορα τα στρατεύματά της από το Ιράκ, γιατί κάτι τέτοιο θα προκαλούσε την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα.
«Το θέμα της απόσυρσης των στρατευμάτων υφίσταται. (…) Δεν μπορώ να πω πότε θα φύγουμε, αλλά είμαι σίγουρος πως ο νέος πρωθυπουργός θα πει κάτι πιο συγκεκριμένο», πρόσθεσε ο κ. Μίλερ.
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η Πολωνία είναι έτοιμη να διατηρήσει τα στρατεύματά της στο Ιράκ μέχρι το τέλος του 2004, αλλά είναι πολύ πιθανό να μειώσει κατά πολύ τον αριθμό τους.