Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους εκτιμούν ότι θα αντιμετωπίσουν η Ιατρική Σχολή και η Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών εξαιτίας του αυξημένου αριθμού φοιτητών που καλούνται να δεχθούν. Ενδεικτικά, στην Ιατρική ενώ εισήλθαν 180 φοιτητές ο τελικός αριθμός μετά τις μετεγγραφές θα προσεγγίσει τους 420.
Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους εκτιμούν ότι θα αντιμετωπίσουν η Ιατρική Σχολή και η Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών εξαιτίας του αυξημένου αριθμού φοιτητών που καλούνται να δεχθούν.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη γενική συνέλευση της Ιατρικής Σχολής που πραγματοποιήθηκε σήμερα, υπογραμμίζεται πως, ενώ οι εισαχθέντες για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 είναι 180, αναμένεται ο τελικός αριθμός τους να ανέλθει περίπου στους 420.
«Μία αθρόα, χωρίς ανώτερο όριο εισροή φοιτητών στη Σχολή μας θα είχε πολύπλευρες αρνητικές επιπτώσεις και θα οδηγούσε σαφώς σε τέλμα τις όποιες προσπάθειες καταβάλλονται για την βελτίωση των δεικτών αξιολόγησης της μεγαλύτερης Ιατρικής Σχολής της χώρας», σημειώνεται.
Το πρόβλημα γίνεται οξύτερο, εξαιτίας του γεγονότος, ότι από το 2009 οι θέσεις καθηγητών που μένουν κενές λόγω συνταξιοδότησης, παραίτησης κ.λ.π. δεν προκηρύσσονται με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των εκπαιδευτών, ενώ από το ίδιο έτος, η χρηματοδότηση του ΕΚΠΑ από την Πολιτεία έχει μειωθεί κατά 70%.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η Ιατρική Σχολή, ζητά άμεση αύξηση της χρηματοδότησης, επανεξέταση του μέτρου της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων, καθώς και άμεση προκήρυξη θέσεων καθηγητών.
Από την πλευρά της, η κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών εκφράζει την πλήρη αδυναμία της να υποδεχθεί στα Τμήματά της φοιτητές από μετεγγραφή και ειδικά στα Τμήματα όπου απαιτούνται εργαστηριακά μαθήματα.
«Με δεδομένη την υποχρηματοδότηση των Τμημάτων της για δεύτερη συνεχή χρονιά για την προμήθεια αντιδραστηρίων και αναλωσίμων υλικών και τη συντήρηση του υπάρχοντος υλικοτεχνικού εξοπλισμού, καθώς επίσης και την έλλειψη κατάλληλου αριθμού εκπαιδευτικού, τεχνικού και διοικητικού προσωπικού για την στελέχωσή τους, υποβαθμίζεται η υλικοτεχνική υποδομή των εργαστηρίων με συνέπεια την αδυναμία άσκησης σε αυτά ακόμη και των ήδη εγγεγραμμένων φοιτητών χωρίς τη προσθήκη μετεγγραφόμενων φοιτητών», τονίζεται.
Επιπλέον σημειώνεται, ότι σε κατάσταση αδυναμίας λειτουργίας έχουν δηλώσει πως περιέρχονται η Νομική Σχολή και το τμήμα Νηπιαγωγών.
Πηγή: ΑΜΠΕ