Πολιτική
Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2014 17:40

Σε οκτώ ενότητες η πρόταση της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση

Οκτώ ενότητες θα περιλαμβάνει η πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, σύμφωνα με ενημέρωση του προέδρου της Επιτροπής που έχει συστήσει το κόμμα Προκόπη Παυλόπουλου. Συνολικά έχουν υποβληθεί 31 προτάσεις για την αναθεώρηση οι οποίες αφορούν 65 με 70 άρθρα του Συντάγματος.

Οκτώ ενότητες θα περιλαμβάνει η πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, σύμφωνα με ενημέρωση του προέδρου της Επιτροπής που έχει συστήσει το κόμμα Προκόπη Παυλόπουλου. Συνολικά έχουν υποβληθεί 31 προτάσεις για την αναθεώρηση οι οποίες αφορούν 65 με 70 άρθρα του Συντάγματος.

Όπως είπε ο Πρ. Παυλόπουλος «θα είμαστε έτοιμοι 1 – 2 Δεκεμβρίου για να συσταθεί η Επιτροπή Αναθεώρησης ακόμη και πριν τις γιορτές».

Οι 8 ενότητες της πρότασης που θα υποβάλλει η ΝΔ είναι οι εξής:

1) εγγυήσεις προστασίας εθνικής ταυτότητας και ελληνικής γλώσσας (άρθρο 2).

2) συνταγματικά δικαιώματα:

  • βασικός μέτοχος (άρθρο 14 παρ. 9) όπου η υφιστάμενη ρύθμιση θα εναρμονιστεί με την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα διευκρινιστεί το πεδίο των συγγενών που περιλαμβάνει η ρύθμιση
  • μη κρατικά ΑΕΙ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα υπό την εποπτεία του κράτους
  • προστασία της κατοικίας των μισθών και των συντάξεων
  • προστασία πνευματικών δικαιωμάτων
  • προστασία περιβάλλοντος (άρθρο 24) όπου θα προσδιοριστεί η έννοια του δάσους

3) πολιτικά κόμματα (άρθρο 29): δημοκρατική οργάνωση των κομμάτων και ρητές διατάξεις πότε ένα κόμμα υπηρετεί τη Δημοκρατία, οικονομική διαφάνεια.

4) δημοψηφίσματα ύστερα από λαϊκή πρωτοβουλία.

5) εκτελεστική εξουσία: αποκατάσταση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας με αρμοδιότητες και αλλαγή τρόπου εκλογής, ασυμβίβαστο Υπουργού και Βουλευτή, αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των Ανεξάρτητων Αρχών.

6) νομοθετική εξουσία: τροποποίηση της διάταξης για να γίνει σταθερότερο το εκλογικό σύστημα και ενίσχυση των προϋποθέσεων για εξάντληση της τετραετίας, μείωση του αριθμού των Βουλευτών, καλύτερη συμμετοχή των Βουλευτών στο νομοθετικό έργο.

7) δικαστική εξουσία: πλήρης αλλαγή του νόμου περί ευθύνης Υπουργών με κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας ώστε να ισχύει κοινή παραγραφή, περισσότερη απεξάρτηση της εκλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την κυβερνητική εξουσία, Συνταγματικό Δικαστήριο, καλύτερη οριοθέτηση της λειτουργίας του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

8) οικονομική θεματική του Συντάγματος: δημιουργία στο ΣτΕ ειδικού τμήματος που θα κρίνει τις διαφορές κατά την εκτέλεση των μεγάλων συμβάσεων του Δημοσίου, οργάνωση των ενεργειών από πλευράς κράτους για μεγάλες επενδύσεις (όροι βιωσιμότητας, μελέτες σκοπιμότητας κ.α.), διατάξεις που θα διευκολύνουν την ορθολογική εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας του κράτους.

«Η βασική μας πρόταση δεν αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του Συντάγματος», τόνισε ο Πρ. Παυλόπουλος. Είπε ακόμη ότι «θα υπάρξει συνεννόηση στο πλαίσιο της ενημέρωσης με το ΠΑΣΟΚ», αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο να υποβληθεί κοινή πρόταση, καθώς κάτι τέτοιο «δεν είθισται και δεν θα γίνει».

Σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ «υπάρχουν διατάξεις του αρχικού Συντάγματος που έχουν υποστεί μία κάποια «κόπωση». Στις προηγούμενες αναθεωρήσεις και ιδίως στην τελευταία, παραλείφθηκσν σημαντικά θέματα (Συνταγματικό Δικαστήριο, ιδιωτικά προβλήματα) και υπάρχουν αστοχίες ή και παραλείψεις. Υπάρχει μία παγκόσμια πρωτόγνωρη κρίση και πρέπει να θωρακιστεί το Σύνταγμα με διατάξεις για την προστασία του ανθρώπου και τα κοινωνικά δικαιώματα π.χ. συνταγματική κατοχύρωση του κατώτατου ορίου αξιοπρεπούς διαβίωσης».

Newsroom naftemporiki.gr