Κόσμος
Πέμπτη, 22 Απριλίου 2004 07:31

Βέτο της Ρωσίας στο σχέδιο ψηφίσματος για το Κυπριακό

Βέτο στο αμερικανοβρετανικό σχέδιο ψηφίσματος για την ασφάλεια εφαρμογής της προτεινόμενης λύσης στο Κυπριακό, άσκησε τις πρώτες πρωϊνές ώρες η Ρωσία, στην ψηφοφορία που έγινε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Τα υπόλοιπα 14 μέλη τάχθηκαν υπέρ του ψηφίσματος, αλλά το βέτο της Ρωσίας αρκούσε για να απορριφθεί το σχέδιο.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, Γκενάντι Γκατίλωβ, αιτιολόγησε το «τεχνικό βέτο», όπως το χαρακτήρισε, για λόγους αρχής, επισημαίνοντας ότι πριν την πραγματοποίηση των δημοψηφισμάτων του ερχόμενου Σαββάτου, δεν πρέπει να εγκριθεί ψήφισμα ώστε να μην επηρεαστεί η βούληση του κυπριακού λαού.

Την απογοήτευση της Ουάσινγκτον για το ρωσικό βέτο, εξέφρασε ο Αμερικανός αντιπρόσωπος στην έδρα του ΟΗΕ, Τζέϊμς Κάνιγκχαμ, ενώ ο Βρετανός ομόλογός του, δήλωσε ότι το απορριφθέν σχέδιο ψηφίσματος παραμένει στο τραπέζι και αν το σχέδιο Ανάν υπερψηφιστεί από τις δύο κοινότητες της Κύπρου στα δημοψηφίσματα, τότε η χώρα του θα το επαναφέρει για συζήτηση και για έγκριση την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Κόφι Ανάν, ο οποίος είχε ζητήσει να βρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα, ώστε να μην καταψηφιστεί το βρετανικό σχέδιο, τελικά δεν παρέστη στην ψηφοφορία, όπου εκπροσωπήθηκε από τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα, αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις, Κίραν Πρέντεργκαστ.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σε βαρύ κλίμα με τη Ρωσία να εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για το περιεχόμενο του σχεδίου και να ζητά 24ωρη διακοπή για διαβουλεύσεις παρά τις αλλαγές που επέφερε η Βρετανία στο αρχικό της σχέδιο, κατόπιν εισηγήσεων της Γαλλίας. Η συνεδρίαση διεκόπη τα μεσάνυχτα για περίπου δύο ώρες, κατά τη διάρκεια των οποίων η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο επιχείρησαν ανεπιτυχώς, να κάμψουν τις αντιρρήσεις της Μόσχας.

Το αίτημα της ρωσικής αντιπροσωπείας για 24ωρη αναβολή δεν έγινε αποδεκτό και η Ρωσία μπλόκαρε την έκδοση ψηφίσματος από το Σώμα.

Εν τω μεταξύ εντείνονται οι διεργασίες δύο ημέρες πριν τα κρίσιμα δημοψηφίσματα στην Κύπρο. Ο Κόφι Ανάν, τόνισε ότι σε περίπτωση που υπερισχύσει το «ΟΧΙ», τότε το σχέδιο λύσης θα πεθάνει και ο ρόλος του θα τερματιστεί, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αρνητικά πάντως είναι τα μηνύματα από το ΑΚΕΛ, για το θέμα των εγγυήσεων. Κάποιοι δεν επιθυμούν να κακοκαρδίσουν την Τουρκία. Αποφεύγουν να συμπεριλάβουν αξιόπιστες εγγυήσεις, δήλωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Flash, ο εκπρόσωπος του κόμματος, Αντρος Κυπριανού.

Την ίδια ώρα, βαρύ είναι το κλίμα που διαμορφώνεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, για την ελληνοκυπριακή πλευρά. Ο κοινοτικός επίτροπος, Γκίντεν Φερχόϊγκεν, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση τον απογοήτευσε, τον προκάλεσε και τον εξαπάτησε.

Σε ανάλογο κλίμα, ο επίτροπος εξωτερικών υποθέσεων, Κρις Πάτεν, προανήγγειλε οικονομική υποστήριξη στους Τουρκοκύπριους, ενώ ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Πατ Κοξ, δήλωσε ότι ο αποκλεισμός Φερχόϊγκεν από τα κυπριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης, συνιστά αμφισβήτηση ακόμα και των κριτηρίων της Κοπεγχάγης.

«Δεν αντιλαμβανόμαστε τη δήλωση Φερχόϊγκεν, η κυβέρνηση δεν παρενέβη για να παρεμποδίσει συνέντευξή του», απάντησε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρεται πως είναι δικαίωμα των Κυπρίων να αποφασίσουν χωρίς άσκηση εξωτερικών πιέσεων. Επισημαίνεται ωστόσο, ότι πρέπει να υπάρξει εκστρατεία ενημέρωσης, που να βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία. Υπογραμμίζεται επίσης πως το σχέδιο Ανάν, αποτελεί έναν ιστορικό συμβιβασμό και καλούνται οι Κύπριοι πολίτες να αξιοποιήσουν την ιστορική ευκαιρία.

Συνάντηση 20 λεπτών με τον Ταγίπ Ερντογάν είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο Σεράγεβο, στο περιθώριο της Διαβαλκανικής Διάσκεψης.

«Επαναβεβαιώθηκε η βούληση για περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων», τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί τη χώρα μας το προσεχές διάστημα.

Την Τρίτη έρχεται στην Αθήνα ο Κύπριος πρόεδρος, Τάσσος Παπαδόπουλος.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκωτ ΜακΛίλαν, χαρακτήρισε το σχέδιο Ανάν, ως ένα ισορροπημένο σχέδιο λύσης, που προσφέρει ελπιδοφόρο όραμα για ειρήνη και ευημερία στο μέλλον, για όλους τους Κύπριους πολίτες, ένα ενιαίο κράτος με ένα κοινό μέλλον στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Και κατέληξε λέγοντας, ότι εάν ο κυπριακός λαός αποδεχθεί το σχέδιο, δεν θα είναι μόνος του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υποσχέθηκαν ήδη 800 εκατ. δολ. για την εφαρμογή της λύσης.