Πολιτική
Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2014 09:53

Η αξιολόγηση και η κρίσιμη εξίσωση του χρέους

Νέα δεδομένα εισάγει στο ελληνικό πρόβλημα χρέους η χθεσινή δήλωση Ντράγκι, μετά από ερώτηση του ευρωβουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότη Μαριά, ότι μια αναδιάρθρωση του χρέους «δεν είναι αναγκαία» και δεν «θα είναι χρήσιμη».

Νέα δεδομένα εισάγει στο ελληνικό πρόβλημα χρέους η χθεσινή δήλωση Ντράγκι, μετά από ερώτηση του ευρωβουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότη Μαριά, ότι μια αναδιάρθρωση του χρέους «δεν είναι αναγκαία» και δεν «θα είναι χρήσιμη».

Η δήλωση του επικεφαλής ενός εκ των τριών δανειστών της χώρας, σύμφωνα με πηγές στην Αθήνα, στο μέτρο που αποδειχθεί αληθής και στην πράξη, «αφαιρεί από την συγκυβέρνηση ένα σημαντικό όπλο στο δρόμο προς την προεδρική εκλογή και ενδεχομένως προς την κάλπη», ενώ δίνει και ένα πρώτο δείγμα γραφής για τη στάση των δανειστών έναντι της εκφρασμένης θέσης του ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες, για «κούρεμα του χρέους».

Την ίδια ώρα το Μαξίμου σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο αναζητούν τρόπους κάλυψης του δημοσιονομικού κενού για το 2015 που κατά την τρόικα προσεγγίζει τα 2,5 δισ. Διαψεύδοντας τα περί τελεσιγράφου από την τρόικα, κυβερνητικό στέλεχος σημειώνει ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας η κυβέρνηση πρέπει να έχει έτοιμο τον προϋπολογισμό του 2015 «συνεπώς είτε υπήρχε τελεσίγραφο, είτε όχι η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει και μάλιστα με τον πιο επίσημο τρόπο στο αίτημα των δανειστών».

Για το θέμα συναντήθηκαν χθες ο Πρωθυπουργός με τον Γκίκα Χαρδούβελη, ενώ σήμερα το μεσημέρι ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, σε μία προσπάθεια να γεφυρώσουν το «χάσμα» που χωρίζει την κυβέρνηση με την τρόικα.           

Κυβερνητική πηγή έλεγε χθες ότι το οικονομικό επιτελείο είναι σε θέση «να βρει τρόπους κάλυψης, χωρίς οριζόντια μέτρα, ενός ποσού που με δυσκολία φτάνει το 1.5 δισ. Από εκεί και μετά και η πλευρά των δανειστών πρέπει να δείξει την κατάλληλη ευελιξία ώστε να φτάσουμε σε μια αμοιβαία συμφωνία και να μην οδηγηθεί η χώρα σε πολιτική ανωμαλία». «Εννοείται βέβαια», συνεχίζει το ίδιο στέλεχος, «ότι η υπαναχώρηση για τις 100 δόσεις αφαίρεσε από τους ισχυρισμούς της τρόικας ένα πόσο της τάξης του 1 δισ.»

Αν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας και έρθει η τρόικα στην Αθήνα απομένουν δύο εβδομάδες προκειμένου να ολοκληρωθεί η 5η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Ήδη θεωρείται δεδομένο ότι η 8η Δεκεμβρίου, ημερομηνία όπου συνεδριάζει το Εurogroup, έχει χαθεί ώστε στη συνεδρίαση να εξεταστεί η συμφωνία για την προληπτική γραμμή στήριξης, αλλά σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος αυτό μπορεί να γίνει μέχρι και τα μέσα Ιανουαρίου.        

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές εντός των κοινοβουλευτικών ομάδων των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης που ζητούν να ασκηθεί πίεση προς την πλευρά των δανειστών για αναθεώρηση του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων των επόμενων χρόνων -για το 2015 είναι στο 3%- προκειμένου να απελευθερωθούν κονδύλια τα οποία θα διοχετευτούν σε στοχευμένες δράσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ