Ένα σύστημα επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) του Office of Naval Research (ONR), το οποίο θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην στρατιωτική εκπαίδευση, δοκίμασαν πρόσφατα πεζοναύτες του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ.
Ένα σύστημα επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) του Office of Naval Research (ONR), το οποίο θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην στρατιωτική εκπαίδευση, δοκίμασαν πρόσφατα πεζοναύτες του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ.
Το σύστημα επιτρέπει τη μετατροπή κάθε περιοχής σε έναν δυναμικό χώρο εκπαίδευσης και επιδείχθηκε στις 6 Νοεμβρίου στη βάση των Πεζοναυτών στο Κουάντικο της Βιρτζίνια. Το Augmented Immersive Team Trainer (AITT) παρέχει εκπαίδευση επιπέδου εξομοίωσης στον χώρο, έτσι ώστε να είναι δυνατή η εκπαιδευτική δραστηριότητα οπουδήποτε, καθώς το σύστημα λειτουργεί εισάγοντας virtual εικόνες (αποτελέσματα έμμεσου πυρός, αεροσκάφη, οχήματα, εικονικά άτομα κ.α.) μέσα στο οπτικό πεδίο του χρήστη, ο οποίος αντιλαμβάνεται ως τελικό αποτέλεσμα έναν «εμπλουτισμένο» περιβάλλοντα χώρο.
«Πρόκειται για πραγματική augmented reality: το σύστημα γνωρίζει πού είστε στον πραγματικό κόσμο, και είναι ικανό να τοποθετήσει με ακρίβεια άλλα αντικείμενα στο περιβάλλον, κρατώντας τα εκεί- κάτι που αποτελεί μεγάλη πρόκληση για άλλα συστήματα» ανέφερε ο Dr. Πίτερ Σκουάιρ, υπεύθυνος προγράμματος του ONR.
Το πρόγραμμα, το οποίο βρίσκεται στο τέταρτο έτος ανάπτυξής του, έχει εξελιχθεί από στατικό σε φορητό, και στην επόμενη- και τελική – φάση ο στόχος είναι η βελτίωσή του έτσι ώστε να μετατραπεί από μία video see-through οθόνη (στην οποία οι χρήστες βλέπουν τον κόσμο μέσω μιας βιντεοκάμερας που φοριέται στο κεφάλι) σε optical see-through οθόνη, στην οποία οι εικόνες θα φαίνονται απευθείας στα γυαλιά ή την όποια προσωπίδα τους. Επί της παρούσης, το σύστημα λειτουργεί καλά όταν ο χρήστης είναι ακίνητος ή κινείται αργά, αλλά η οπτική προσέγγιση θα επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία.
«Τη στιγμή που το Google Glass ή άλλα συστήματα είναι απλά οθόνες που φοριούνται στο κεφάλι και τοποθετούν μία στατική εικόνα στο οπτικό πεδίο του χρήστη, το σύστημα augmented reality μας επιτρέπει την εισαγωγή ενός εικονικού αντικειμένου σε μία συγκεκριμένη τοποθεσία μέσα στο φυσικό οπτικό πεδίο του χρήστη» τονίζει ο Σκουάιρ. Από πλευράς του, ο υποπλοίαρχος Στιβ Μπράβο, στέλεχος του ONR που συμμετείχε στις δοκιμές, οραματίζεται ένα σύστημα η χρήση του οποίου θα μπορούσε να επεκταθεί έτσι ώστε να συνδέονται κινήσεις μεγάλων όγκων στρατευμάτων, τεθωρακισμένων και άλλων μέσων για τη διεξαγωγή ευρείας κλίμακας ασκήσεων, όπου όλοι οι συμμετέχοντες θα μπορούν να λάβουν ένα επίπεδο εκπαίδευσης χωρίς τα κόστη που συνεπάγεται η πτήση αεροσκαφών, η κατανάλωση καυσίμων και πυρομαχικών κ.α.