Κόσμος
Πέμπτη, 22 Απριλίου 2004 10:46

Βασόρα : Σήμερα οι κηδείες των 68 θυμάτων

Θλίψη και οργή στη Βασόρα, καθώς οι κάτοικοι της πόλης κηδεύουν σήμερα τους 68 νεκρούς των χθεσινών βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας, σε τρία αστυνομικά τμήματα της πόλης.

Στους δρόμους της πόλης επικρατούσε πάντως ηρεμία, καθώς οι γονείς δεν άφησαν τα παιδιά τους να μεταβούν στα σχολεία σε ένδειξη πένθους για το χαμό των 17 μαθητών, που την ώρα των επιθέσεων περνούσαν με δύο σχολικά λεωφορεία.

Οπαδοί του ριζοσπάστη σιίτη ηγέτη Μοκτάντα αλ Σαντρ σχεδιάζουν να οργανώσουν σήμερα διαδήλωση διαμαρτυρίας στη Βασόρα για την έλλειψη ασφαλείας που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός.

Οι χθεσινές πέντε επιθέσεις σε τρία αστυνομικά τμήματα της Βασόρας και την Ακαδημία της αστυνομίας στη γειτονική πόλη Ζουμπέιρ ήταν οι πιό αιματηρές από το τέλος του πολέμου πριν ένα χρόνο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους επέρριψε την ευθύνη για τις επιθέσεις στην Αλ Κάιντα. «Σκοτώνουν αθώους ανθρώπους», τόνισε ο Μπους μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον.

Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυυπουργός, Τόνι Μπλερ, σημείωσε πάντως ότι δεν σχεδιάζει να στείλει ενισχύσεις στη Βασόρα μετά τις επιθέσεις, ενώ ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, δήλωσε ότι οι ένοπλοι μαχητές προσπαθούν να στερήσουν ένα αξιοπρεπές και δημοκρατικό μέλλον από τους Ιρακινούς.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράκ, Σαμίρ Σουμαϊτέι, χαρακτήρισε τις επιθέσεις «άλλη μια σφαγή από τους τρομοκράτες και άλλη μια νίκη τους στον αγώνα καταστροφής του ονείρου των Ιρακινών».

Η κλιμάκωση των επιθέσεων των ανταρτών πυροδοτεί όμως αλυσιδωτές αντιδράσεις στο στρατόπεδο των συμμάχων και ήδη μετά την Ισπανία και την Ονδούρα, η Δομινικανή Δημοκρατία ανακοίνωσε ότι αποσύρει τα στρατεύματά από το Ιράκ, καθώς αυτά τελούσαν υπό ισπανική διοίκηση.

Το ενδεχόμενο αποχώρησης των πολωνικών δυνάμεων από το Ιράκ εξετάζει και η Βαρσοβία ,όπως δήλωσε ο πολωνός πρωθυπουργός, Λέζεκ Μίλερ, διευκρινίζοντας όμως ότι οποιαδήποτε πιθανή παρόμοια ενέργεια θα γίνει μόνο κατόπιν συμφωνίας με την Ουάσινγκτον. «Δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι στο γεγονός ότι η Ισπανία και άλλες χώρες φεύγουν», τόνισε ο Μίλερ.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τόνισε πάντως

μετά τη χθεσινή συνάντησή του στη Μόσχα με το Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, ότι τα ιταλικά στρατεύματα θα παραμείνουν στο Ιράκ και μετά τη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς στις 30 Ιουνίου. Προειδοποίησε μάλιστα ότι η κλιμάκωση της βίας καθιστά δύσκολη την ανάληψη της στρατιωτικής διοίκησης από τα Ηνωμένα Έθνη.