Κόσμος
Πέμπτη, 22 Απριλίου 2004 13:41

Βρετανία : «Ηλεκτρονικό βραχιόλι» στους ύποπτους για τρομοκρατία

Ενα «ηλεκτρονικό βραχιόλι» θα υποχρεώνονται να φορούν μόλις αφεθούν ελεύθερα υπό όρους, άτομα που θεωρούνται ύποπτα για τρομοκρατική δράση ή που έχουν φυλακιστεί στο πλαίσιο του αντιτρομοκρατικού νόμου, σύμφωνα με τροπολογία που πρότεινε η βρετανική κυβέρνηση.

Η τροπολογία, κατατέθηκε χθες βράδυ από την κυβέρνηση των Εργατικών, έπειτα από την απόφαση δευτεροβάθμιας επιτροπής των βρετανικών υπηρεσιών μετανάστευσης να απελευθερωθεί ένας 35χρονος Αλγερινός υπήκοος, γνωστός μόνο με το αρχικό «G» για νομικούς λόγους, που κρατείται στο πλαίσιο της βρετανικής νομοθεσίας κατά της τρομοκρατίας.

Ομοίως, μια άλλη τροπολογία που προτάθηκε στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία, εκχωρεί αυτομάτως δικαίωμα έφεσης στην κυβέρνηση, ως επακόλουθο οποιασδήποτε απόφασης των υπηρεσιών μετανάστευσης να απελευθερώσουν υπό όρους άτομο ύποπτο για τρομοκρατία.

Η προσφυγή του υπουργείου Εσωτερικών κατά της απόφασης των υπηρεσιών μετανάστευσης να απελευθερωθεί ο «G», αναμένεται σήμερα. Η δευτεροβάθμια επιτροπή των υπηρεσιών μετανάστευσης δικαιολόγησε την απόφασή της από την επιδείνωση της ψυχικής κατάστασης του κρατούμενου, την οποία παρουσίασε με την έναρξη της κράτησής του.

Η νομοθεσία κατά της τρομοκρατίας επιτρέπει την κράτηση, χωρίς απαγγελία κατηγορίας ή δικαστική απόφαση οποιουδήποτε αλλοδαπού που ζει στη Βρετανία και θεωρείται ύποπτος για σχέσεις με την διεθνή τρομοκρατία.

Σε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου, μια κοινοβουλευτική επιτροπή είχε επικρίνει αυστηρά την εν λόγω αντι-τρομοκρατική νομοθεσία, ζητώντας «να αναθεωρηθεί επειγόντως». Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 11 Δεκεμβρίου, η Διεθνής Αμνηστία είχε χαρακτηρίσει τη νομοθεσία αυτή «διαστρέβλωση της δικαιοσύνης». «Η νομοθεσία αυτή δημιούργησε ένα Γκουαντάναμο μέσα στην αυλή μας», είχε καταγγείλει η Κέιτ Αλεν, διευθύντρια της Αμνηστίας για τη Βρετανία αναφερόμενη στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο.