Κόσμος
Πέμπτη, 22 Απριλίου 2004 18:36

Αναιρούν το νόημα της επιλογής

Στην πολιτική λέγονται πράγματα που δεν γίνονται, και γίνονται πράγματα που δεν λέγονται.

Αυτό προφανώς το ξέχασε χθες ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόϊγκεν, όταν εμφανίστηκε ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ωσάν «μωρή παρθένα» που τον εξαπάτησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/04/21/902335.htm .

Ο κ. Φερχόϊγκεν, αιτιολογώντας το ξέσπασμά του, επικαλέστηκε δέσμευση του 1999. «Οταν η Ε.Ε. αποδέσμευσε την ενταξιακή πορεία της Κύπρου από την επίλυση του Κυπριακού, υπήρξε συμφωνία μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και της Κομισιόν ότι «εμείς θα οργανώσουμε την ένταξη» και «εσείς θα κάνετε ό,τι είναι δυνατόν για την εξεύρεση λύσης».

Η έκρηξη του κ. Φερχόϊγκεν μπορεί να γίνει κατανοητή από το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να κληρονομήσουν το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου, αλλά δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός ότι ο μεν κ. Φερχόϊγκεν είναι διορισμένος, ενώ ο κ. Παπαδόπουλος αιρετός, συμφωνείς – δε συμφωνείς με τις επιλογές του.

Από την άλλη, αυτή η ομοβροντία απειλών και πιέσεων προς τους Ελληνοκυπρίους, από τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, ευρωπαίους αξιωματούχους, το Συμβούλιο της Ευρώπης κ.α. –όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά- αναιρεί το νόημα της επιλογής, αφού μπροστά τους προβάλλουν ως μόνη επιλογή την προσυπογραφή της προτεινόμενης λύσης. Ψηφίστε ό,τι θέλετε, αρκεί να είναι «ναι».

Βέβαια, σε κάθε δήλωση-πίεση και αφού έχει υπογραμμιστεί «ότι δεν θα υπάρξει άλλο σχέδιο λύσης για καιρό, ότι θα αρθεί το εμπάργκο κατά του ψευδοκράτους και θα αρχίσουν οι αναγνωρίσεις, ότι θα απομονωθεί διεθνώς η Κύπρος και θα αποτελεί το «μαύρο πρόβατο» στην Ε.Ε., με ότι αυτό συνεπάγεται», προστίθεται και το «θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του κυπριακού λαού».

Χθες ο Νόαμ Τσόμσκι, καθηγητής στο ΜΙΤ, σε ομιλία του στην Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου, ήταν σαφής. «Η Αμερική θέλει να ρυθμιστεί το Κυπριακό, γιατί ενδιαφέρεται να μπει η Τουρκία στην Ε.Ε., για να μπορούν να ελέγχουν τα πετρέλαια στην ευρύτερη περιοχή. Επειτα θα μπορεί να ασκεί επιρροή και στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Η αντίστροφη μέτρηση για το δημοψήφισμα έχει αρχίσει. Η ώρα για το «ναι» ή το «όχι». Μέσα σε φορτισμένο κλίμα, με συγκίνηση, επιχειρήματα εκατέρωθεν, φανατισμό, ενοχές, αλληλοκατηγορίες και ένα φόβο για την κατάσταση που θα προκύψει και από το «ναι» και από το «όχι», περίπου 480.000 Ελληνοκύπριοι καλούνται να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Είναι δύσκολη η απόφαση, μην τήν κάνουμε ένα τεράστιο ασήκωτο βάρος.