Πολιτική
Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2014 08:46

Συνάντηση Δ. Αβραμόπουλου με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ

Τις προοπτικές «εμβάθυνσης της συνεργασίας» Βρυξελλών - Ουάσιγκτον στους τομείς της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων, υπογράμμισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Ένωση στη σύνοδο Υπουργών Εσωτερικών Ε.Ε. και ΗΠΑ στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Τις προοπτικές «εμβάθυνσης της συνεργασίας» Βρυξελλών - Ουάσιγκτον στους τομείς της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων, υπογράμμισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Ένωση στη σύνοδο Υπουργών Εσωτερικών Ε.Ε. και ΗΠΑ στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο κ. Αβραμόπουλος είχε συναντήσεις με τους Αμερικανούς υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικής Ασφάλειας, Έρικ Χόλντερ και Τζε Τζόνσον, αντίστοιχα, ενώ σε δηλώσεις του τόνισε ότι «η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μακροχρόνιοι σύμμαχοι και εταίροι».

«Η κοινή σημερινή μας συνάντηση εδώ είναι ένα άλλο συγκεκριμένο παράδειγμα πως μαζί μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην προάσπιση και υπεράσπιση των κοινών αξιών μας. Περιττό να πούμε ότι, οι σχέσεις μεταξύ της Ε.Ε. και των ΗΠΑ στον τομέα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων είναι πολύ πλούσιες και αντανακλούν τον στρατηγικό χαρακτήρα της συνεργασίας μας», είπε, ενώ χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συναντήσεις που είχε με τους δύο Αμερικανούς υπουργούς.

«Σήμερα, συζητήσαμε για το μέλλον των σχέσεων Ε.Ε. - ΗΠΑ στον τομέα της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων, τις οποίες σκοπεύουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω, τα επόμενα πέντε χρόνια. Τα δύο κύρια θέματα στον τομέα των εσωτερικών υποθέσεων της ατζέντας μας ήταν το φαινόμενο των ξένων μαχητών και του οργανωμένου εγκλήματος, δύο φλέγοντα ζητήματα στην Ευρώπη και την Αμερική» επισήμανε ο κ. Αβραμόπουλος.

Ακολούθως, υπογράμμισε ότι «η συνεργασία μας εκτείνεται σε τομείς, όπως: η ασφάλεια, η ανταλλαγή πληροφοριών, η διαχείριση των συνόρων και η πολιτική θεωρήσεων. Κοιτάξαμε πώς μπορούμε καλύτερα να ανταλλάζουμε πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένης της Europol (ευρωπαϊκή αστυνομία) και να δούμε πώς αντίστοιχες υπηρεσίες επιβολής του νόμου να μπορούν να συνεργάζονται και να χρησιμοποιούν τα διαθέσιμα εργαλεία ακόμη πιο αποτελεσματικά».

Αναφερόμενος στους ξένους μαχητές, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, τόνισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί στενά τη συζήτηση στις ΗΠΑ και ειδικά όσων ζητούν μια πιο περιοριστική προσέγγιση προς το πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης». «Αντιλαμβάνομαι πλήρως τις ανησυχίες αυτές. Παρ 'όλα αυτά, ελπίζω ειλικρινά ότι όλες οι αρμόδιες αρχές θα δώσουν μια χειροπιαστή απάντηση ανάλογη προς το θέμα, που δεν θα εμποδίζει τα ταξίδια των καλόπιστων ταξιδιωτών. Ελπίζω, επίσης, ότι η κοινή μας εργασία σχετικά με τη διεύρυνση του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης δεν θα επηρεαστεί και ότι θα επιτύχουμε σύντομα την πλήρη αμοιβαιότητα μεταξύ της Ε.Ε. και των ΗΠΑ. Πλήρης αμοιβαιότητα των θεωρήσεων θα πρέπει να γίνει ένα απτό παράδειγμα το οποίο υπογραμμίζει τη σημασία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μας», πρόσθεσε.

Ο κ. Αβραμόπουλος διευκρίνισε επίσης ότι λόγω της απουσίας της Επιτρόπου (Δικαιοσύνης) Βέρα Γιουρόβα, συζήτησε επίσης με τους Αμερικανούς συναδέλφους του μια σειρά από θέματα που αφορούν τη δικαιοσύνη.

«Επικεντρωθήκαμε κυρίως σε θέματα προστασίας δεδομένων και στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις αναφορικά με τη "συμφωνία-ομπρέλα"» είπε και εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα επιτευχθεί πρόοδος» κατά τη σημερινή συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Αναφορά έκανε και σε επιμέρους ζητήματα του τομέα της Δικαιοσύνης σε σχέση με τις συνομιλίες που διεξάγονται με τις ΗΠΑ, καθώς και για τις προκλήσεις που παρουσιάζονται για την «αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση» του οργανωμένου εγκλήματος.

Τέλος, ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας τόνισε ότι άλλα θέματα, όπως τα ναρκωτικά, η μετανάστευση, αποτελεσματικότεροι συνοριακοί έλεγχοι ή τα δικαιώματα των θυμάτων «απαιτούν επίσης την προσοχή μας και θα αποτελέσουν αντικείμενο των συζητήσεων μας στο μέλλον».

Πηγή: ΑΜΠΕ