Κόσμος
Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2014 15:08

Τουρκία: Μεταρρυθμίσεις για την ασφάλεια στους χώρους εργασίας προωθεί ο Νταβούτογλου

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε ότι «πολύ σύντομα» θα προωθήσει μεταρρυθμίσεις ώστε να βελτιωθεί η ασφάλεια στους χώρους εργασίας, μετά το δυστύχημα που σημειώθηκε στα τέλη Οκτωβρίου σε ορυχείο.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε ότι «πολύ σύντομα» θα προωθήσει μεταρρυθμίσεις ώστε να βελτιωθεί η ασφάλεια στους χώρους εργασίας, μετά το δυστύχημα που σημειώθηκε στα τέλη Οκτωβρίου σε ορυχείο, στα νότια της χώρας.

Περιστοιχισμένος από πολλούς υπουργούς της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησής του, ο κ. Νταβούτογλου είπε στους δημοσιογράφους ότι η μεταρρύθμιση θα ενισχύσει τους ελέγχους στους τομείς των κατασκευών και των ορυχείων, όπου και παρουσιάζεται η μεγαλύτερη θνησιμότητα εργαζομένων.

Θα αυστηροποιηθούν παράλληλα οι ποινές - πρόστιμο και φυλάκιση - οι οποίες θα επιβάλλονται σε όσους παραβιάζουν τους όρους ασφαλείας ή αμελούν να τους εφαρμόσουν.

Ο νέος νόμος θα προβλέπει ότι θα επιβραβεύονται οικονομικά οι εταιρείες οι οποίες θα παρουσιάζουν θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την ασφάλεια στο χώρο εργασίας.

Αντιθέτως, οι επιχειρήσεις στις οποίες θα καταγράφονται θάνατοι εργαζομένων θα θεωρούνται ποινικά υπεύθυνες και επιπροσθέτως θα τους απαγορεύεται για δύο χρόνια να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς για την ανάληψη δημοσίων έργων.

«Είναι αναγκαία η αλλαγή της νοοτροπίας, είτε πρόκειται για τον υπάλληλο είτε για τον εργοδότη του, γιατί είναι δύσκολο να αποτρέψουμε τους θανάτους στην εργασία χάρη μόνο σε έναν νόμο», προειδοποίησε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Η Τουρκία έχει κάκιστο απολογισμό όσον αφορά τη θνησιμότητα στους χώρους εργασίας και μάλιστα κατατάσσεται τρίτη στον τομέα αυτό από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, από τις αρχές του 2014 έχουν αναφερθεί περισσότερα από 1.400 εργατικά ατυχήματα στη χώρα.

Την 28η Οκτωβρίου 18 ανθρακωρύχοι παγιδεύτηκαν στις πλημμυρισμένες στοές ορυχείου στο Ερμενέκ.

Οι διασώστες εντόπισαν και ανέσυραν νεκρούς τους δύο από αυτούς και οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό και των υπόλοιπων συναδέλφων τους.

Πέντε μήνες νωρίτερα είχε σημειωθεί το χειρότερο δυστύχημα αυτού του είδους στην ιστορία της Τουρκίας, όπου 301 άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη σε ανθρακωρυχείο στη Σόμα, στα δυτικά της χώρας.