Μία μικρή συσκευή η οποία αλλάζει τη διάθεση του χρήστη χρησιμοποιώντας ηλεκτρισμό, μέσω του πατήματος ενός κουμπιού στο smartphone, αναπτύσσει η startup Thync.
Μία μικρή συσκευή η οποία αλλάζει τη διάθεση του χρήστη χρησιμοποιώντας ηλεκτρισμό, μέσω του πατήματος ενός κουμπιού στο smartphone, αναπτύσσει η startup Thync.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του MIT Technology Review, προς το παρόν η συσκευή αποτελείται από ένα σετ ηλεκτροδίων συνδεδεμένων σε ένα τηλέφωνο. Το αποτέλεσμα της χρήσης της είναι μία βραχυπρόθεσμη αίσθηση ενεργητικότητας η οποία παραπέμπει στην κατανάλωση ενός «energy drink».
Ο συνιδρυτής της εταιρείας, Τζέιμι Τάιλερ, καθηγητής στο Arizona State University, αναφέρει ότι η συσκευή μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την πρόκληση μιας αίσθησης ηρεμίας η οποία είναι ανώτερη αυτής που προκύπτει από την κατανάλωση μερικών μπυρών ή τη λήψη Benadryl.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η χρήση της συσκευής έχει αποτέλεσμα ο χρήστης να νιώθει ξεκούραστος, αλλά με καθαρό μυαλό. Η εν λόγω αίσθηση χρειάζεται μερικά λεπτά για να «κατακαθίσει», αλλά διαρκεί περίπου 45 λεπτά (η χρονική διάρκεια ποικίλλει, αναλόγως το άτομο).
Η Thync πρόσφατα ανακοίνωσε τη διάθεση 13 εκατ. δολαρίων σε venture capital από επενδυτές όπως η Khosla Ventures για να φτάσουν τα πρώτα προϊόντα στην αγορά. Ο Μάρομ Μπίκσον, καθηγητής βιοϊατρικής μηχανολογίας στο City College of New York, πρόσφατα χρησιμοποίησε ένα πρωτότυπο της συσκευής σε μία μελέτη με τη συμμετοχή 100 ατόμων, η οποία επικεντρωνόταν στα ηρεμιστικά αποτελέσματα της χρήσης της. Όπως αναφέρει ο Μπίκσον, η έρευνα έδειξε ότι η συσκευή έχει όντως αποτελέσματα, αν και αυτά διέφεραν από άτομο σε άτομο. «Για κάποιους- όχι όλους- η επίδραση ήταν πραγματικά βαθιά. Μέσα σε λεπτά ένιωθαν σημαντικά διαφορετικότερα» σημειώνει.
Η συσκευή χρησιμοποιεί ένα είδος διακρανιακής διέγερσης συνεχούς ρεύματος (TDCS) κάτι που δοκιμάζεται σε διάφορες μορφές εδώ και χρόνια αλλά δεν έχει εγκριθεί για χρήση στην αντιμετώπιση κάποιας συγκεκριμένης ασθένειας από την US Food and Drug Administration. Χρήση πίσω από το αυτί έχει αποτέλεσμα την αίσθηση κατανάλωσης energy drink, ενώ στον κρόταφο ή στο πίσω μέρος του λαιμού λειτουργεί ηρεμιστικά.
Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας πάνω στο TDCS επικεντρώνεται στη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος για τον άμεσο επηρεασμό του εξωτερικού τμήματος του εγκεφάλου. Η Thync ανακάλυψε ότι είναι δυνατή η πρόκληση ισχυρών αποτελεσμάτων «στοχεύοντας» συγκεκριμένα νεύρα και μύες ακριβώς κάτω από το δέρμα.
Οι φιλοδοξίες του Τάιλερ είναι πέρα από τη χρήση της τεχνολογίας ως ενός ηλεκτρονικού υποκατάσταστου του καφέ. Παράλληλα, αναπτύσσει τεχνολογία που χρησιμοποιεί υπερήχους για τον επηρεασμό του εγκεφάλου χωρίς εγχείρηση ή φάρμακα. «Πρόκειται για ένα νέο σύνορο, με δυνατότητες που δεν έχουν αξιοποιηθεί ακόμα» αναφέρει σχετικά.