Κόσμος
Σάββατο, 24 Απριλίου 2004 17:51

«Αμα η υπομονή δεν έχει σπόρο δεν έχει τίποτε»

«Τριάντα χρόνια αλωνίζουν υπομονή». Με την κατοχή να λυγίζει τους ώμους τους και τη σκιά του φόβου να περιορίζει τα λόγια τους προσέρχονται από το πρωί για το δικό τους «ναι» ή «όχι» στο σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού. Ελπίδα τους, όπως εκφράστηκε από κάποιους, είναι όπως το οποίο αποτέλεσμα βγάλει η κάλπη να είναι για το καλό της Κύπρου.

Εγκλωβισμένοι. Οι τραγικότεροι ίσως ψηφοφόροι της ε/κ κοινότητας, μεταφέρθηκαν με δύο μίνι λεωφορεία και ένα κανονικό, του Ερυθρού Σταυρού στο Ενιαίο Λύκειο Κύκκου.

Το πρώτο μίνι λεωφορείο έφθασε γύρω στις 9.30 το πρωί ενώ το μεγάλο λεωφορείο που συνοδευόταν από δεύτερο μίνι λεωφορείο έφτασε στο εκλογικό κέντρο στις 10.30 το πρωί. Αλλοι εγκλωβισμένοι μεταφέρονται στο Λύκειο Κύκκου από τους οικείους τους που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές.

Στο Ενιαίο Λύκειο Κύκκου λειτουργούν δύο εκλογικά κέντρα, στο ένα ψηφίζουν οι εγκλωβισμένοι ψηφοφόροι της επαρχίας Αμμοχώστου και στο άλλο οι εγκλωβισμένοι ψηφοφόροι της επαρχίας Κερύνειας. Μέχρι τις 11.00 το πρωί είχαν ψηφίσει οι 42 από τους 269 εγκλωβισμένους της επαρχίας Αμμοχώστου και 54 από τους 123 εγκλωβισμένους της επαρχίας Κερύνειας.

Από τις λίγες κουβέντες που αντάλλαξαν με τους δημοσιογράφους, φαίνεται ότι ζουν και ελπίζουν με τα οράματά τους.

Μια ηλικιωμένη που μετακινείται με μπαστούνι μαράζωσε, όπως είπε, επειδή δεν της επετράπη να ασκήσει το δικαίωμα ψήφου, λόγω του γεγονότος ότι δεν παρουσίασε κανένα έγγραφο της Κυπριακής Δημοκρατίας που να φέρει τον αριθμό της πολιτικής της ταυτότητας. Είχε φέρει μόνο την ταυτότητα που της χορήγησε το ψευδοκράτος.

Η κ. Αιμιλία Παρτίλλα από τον Ασώματο όταν ρωτήθηκε τι αναμένει από την έκβαση του δημοψηφίσματος, απάντησε με το όνειρο που είδε χτες. «Είδα όνειρο ότι αλώνευκα φκιόρο υπομονή», με το σύζυγο της ο οποίος έχει πεθάνει. Πρόσθεσε ότι «δεν είδα ούτε βούθκια ούτε τράκτορ''. Την ρωτήσαμε πώς ερμηνεύει το όνειρο της και η απάντηση που λάβαμε ''ήταν όφκιερο. Αμα η υπομονή δεν έχει σπόρο δεν έχει τίποτε».

Οι περισσότεροι εγκλωβισμένοι όταν ρωτήθηκαν ποια συναισθήματα τους προκαλεί η σημερινή διαδικασία, δεν είχαν ξεκάθαρη απάντηση να δώσουν.

Σε ερώτηση εάν η κατάσταση στην οποία διαβιούν έχει βελτιωθεί μετά τη μερική άρση των περιορισμών στη διακίνηση από το κατοχικό καθεστώς, ένας εγκλωβισμένος από τον Κορμακίτη απάντησε ότι «με ένα λόγο που θα πω τώρα θα σβήσουν τριάντα χρόνια; Δεν περνούμε καλά, αλλά θα πούμε περνούμε. Το καλύτερο που περιμένουμε είναι να απελευθερωθούμε».

Πηγή: ΚΥΠΕ