Κόσμος
Σάββατο, 24 Απριλίου 2004 22:07

Τ. Παπαδόπουλος: Kάλεσε Ε/K και Τ/K σε ενότητα και συστράτευση

«Εκφράζω την ικανοποίηση μου γιατί οι δημοκρατικοί θεσμοί λειτούργησαν άψογα. Ο κυπριακός λαός έχοντας πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση, πιστός στις δημοκρατικές του παραδόσεις, άσκησε ελεύθερα το κυριαρχικό δικαίωμα του με τρόπο υποδειγματικό.

Όσοι ζουν στην Κύπρο και όσοι για βδομάδες παρακολούθησαν την πορεία και τις διαδικασίες προς το Δημοψήφισμα γνωρίζουν ότι αυτή και μόνο αυτή είναι η αλήθεια. Απορρίπτουν ως αβάσιμους και ανυπόστατους τους ισχυρισμούς για παρεμβάσεις και παρα-πληροφόρηση των πολιτών.

Είναι λυπηρό που για την εξυπηρέτηση πρόσκαιρων σκοπιμοτήτων κάποιοι επιχειρούν να αμαυρώσουν την εικόνα της Κύπρου αμφισβητώντας τη βούληση του λαού. Η δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «δημοκρατική απόφαση της ελληνοκυπριακής κοινότητας» ελπίζω να θέσει τέρμα σ’ αυτή τη διαστρέβλωση της αλήθειας.

Ο Κυπριακός Λαός με πλήρη συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης έναντι του μέλλοντος του και του χρέους του να διασφαλίσει την εφαρμογή μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης για τις μελλούμενες γενεές δεν αποδέχθηκε το προτεινόμενο σχέδιο λύσης. Η βούληση του κυρίαρχου λαού δεν πρέπει να παρερμηνευθεί από κανένα. Ο λαός δεν είπε όχι στη λύση. Είπε όχι στο συγκεκριμένο σχέδιο. Θέλουμε την επανένωση της Κύπρου και των δύο κοινοτήτων σε συνθήκες ασφάλειας. Με κατοχυρωμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες.

Λυπούμαι γιατί το Σχέδιο που τέθηκε ενώπιον του λαού μας, δεν ήταν τέτοιο που να μπορούμε να το αποδεχθούμε έτσι ώστε να γιορτάζαμε όλοι απόψε την επανένωση της πατρίδας μας. Ο κυπριακός λαός και η πολιτική ηγεσία της Κύπρου επιθυμούν τη λύση όσο κανένας άλλος, γιατί είναι η δική μας η πατρίδα που είναι υπό κατοχή και διαιρεμένη.

Απευθυνόμενος στους συμπατριώτες μας τουρκοκύπριους θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στη λύση. Σε μια λύση διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας που θα μας επιτρέψει να ζήσουμε ειρηνικά και ελεύθερα σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας στη κοινή μας πατρίδα. Ανεξάρτητα από τη διαχρονικά αρνητική στάση της ηγεσίας της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς, εμείς σε καμιά περίπτωση πιστέψαμε ότι οι συμπατριώτες μας τουρκοκύπριοι δεν ήθελαν λύση. Τους ζητώ να κατανοήσουν τα συναισθήματα και τους λόγους που δεν επέτρεψαν στους ελληνοκυπρίους να υιοθετήσουν το προτεινόμενο σχέδιο. Θέλω με έμφαση να υπογραμμίσω ότι η μη αποδοχή αυτού του Σχεδίου Ανάν δεν είναι το τέλος του δρόμου. Θα υπάρξει συνέχεια. Θα δημιουργηθούν εκ των πραγμάτων νέες προοπτικές και νέες δυνατότητες. Λυπάμαι, αν το δικό μας όχι απογοήτευσε τους συμπατριώτες μας τουρκοκύπριους. Να ξέρουν όμως ότι όταν θα πούμε το ναι, θα’ ναι και προς το δικό τους πραγματικό συμφέρον. Θα μοχθήσω και θα αγωνιστώ γι΄αυτό.

Δεν θεωρούμε νίκη την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν. Δεν πανηγυρίζουμε. Μια λύση για να γίνει αποδεκτή θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και στα όνειρα και των δύο κοινοτήτων. Δεν γυρίζουμε την πλάτη στους τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας. Αντίθετα τους απλώνουμε το χέρι. Δεν θα πορευθούμε μόνοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μαζί θα πορευθούμε σ΄ αυτό τον ελπιδοφόρο δρόμο. Απόδειξη των προθέσεων μας θα είναι νέα μέτρα στήριξης των τουρκοκυπρίων και, όσο είναι δυνατό και επιτρεπτό, συμμετοχή τους στα πλεονεκτήματα που θα προσφέρει η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχω ήδη δηλώσει, και το επαναλαμβάνω απόψε, ότι θα κάνω ότι είναι δυνατόν για να πάρουν οι τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας τη βοήθεια που θα έπαιρναν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην περίπτωση λύσης. Πάντοτε μέσα στα πλαίσια της συνθήκης προσχώρησης που η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και χωρίς να παραβιάζεται το Ευρωπαϊκό δίκαιο και οι υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε μια εβδομάδα από σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταστεί και τυπικά πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δράττομαι της ευκαιρίας να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τα Ηνωμένα Έθνη την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα για την συμβολή τους στις προσπάθειες για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού. Η ένταξη μας ανοίγει νέους ορίζοντες και νέες προοπτικές. Θα τις αξιοποιήσουμε δημιουργικά για να πετύχουμε τη λύση. Μια λύση που ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι θα μπορούν να αγκαλιάσουν με θέρμη γιατί θα διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων, και θα σφραγίζει μόνιμα και σταθερά το κοινό τους μέλλον. Μια λύση που να περιέχει συγκεκριμένα εχέγγυα για πιστή εφαρμογή της και που πρώτο μέλημα θα έχει την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων και δεν θα δίνει προτεραιότητα στα συμφέροντα της Τουρκίας. Μια λύση στην οποία και οι δύο κοινότητες θα είναι κερδισμένες. Με πίστη στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, μπορούμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για μια λύση που θα ικανοποιεί τα βασικά αιτήματα ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, το Συμβούλιο Ασφαλείας και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επανειλημμένα διακηρύξει ότι αποτελεί αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα του Κυπριακού λαού να αποφασίσει για το μέλλον του.

Σήμερα ο κυρίαρχος λαός εξέφρασε με την ψήφο του τη βούληση και την απόφασή του. Η απόφαση και βούληση αυτή είναι και πρέπει να είναι απόλυτα και από όλους σεβαστή.

Στο σημερινό δημοψήφισμα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Το μέλλον του τόπου μας δεν διαχωρίζει τους πολίτες. Αφορά όλους και προορίζεται για όλους.

Την όποια αντιπαράθεση του χθες, πρέπει τώρα να διαδεχθεί η ενότητα του αύριο. Αυτοί που χθες υποστήριζαν το «ναι» δεν είναι σήμερα αντίπαλοι με όσους υποστήριζαν το «όχι». Και αυτοί που σήμερα ψήφισαν «όχι», όσο και αν υπερτερούν σε αριθμό, δεν υπερτερούν σε πατριωτισμό αυτών που είπαν με την ψήφο τους «ναι». Η πλειοψηφία του «όχι» ισούται με την μειοψηφία του «ναι» σε ότι αφορά την έγνοια, την αγωνία και τον αγώνα για την κοινή μας πατρίδα.

Καλώ όλους σε ενότητα και συστράτευση. Σε αδελφοσύνη και ομοψυχία. Σε κοινό αγώνα για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που θα βρούμε μπροστά μας. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, δικαιούμαστε μια καλύτερη τύχη. Ένα ασφαλές μέλλον για μάς και τις γενιές που θα έρθουν. Γι’ αυτό θα αγωνιστώ. Είμαι σίγουρος ότι θα το πετύχουμε».