Κόσμος
Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2014 16:01

Ινδία: Το ένα τρίτο των νέων υπουργών και υφυπουργών είναι υπόδικοι

Απόπειρα ανθρωποκτονίας, υποκίνηση σε πόλεμο εναντίον του κράτους, εκφοβισμός και απάτη είναι μερικά από τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορούνται ορισμένοι από τους νέους υπουργούς της κυβέρνησης του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.

Απόπειρα ανθρωποκτονίας, υποκίνηση σε πόλεμο εναντίον του κράτους, εκφοβισμός και απάτη είναι μερικά από τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορούνται ορισμένοι από τους νέους υπουργούς της κυβέρνησης του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.

Επτά από τους 21 νέους υπουργούς αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διάφορα εγκλήματα, γεγονός που σημαίνει ότι σχεδόν το ένα τρίτο από τα 66 μέλη του υπουργικού συμβουλίου είναι υπόδικα, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ.

Τουλάχιστον πέντε Ινδοί υπουργοί κατηγορούνται για σοβαρά εγκλήματα, όπως βιασμός και συμμετοχή σε ταραχές.

Ο υπουργός Οικονομικών Αρούν Τζέιτλι δήλωσε πάντως ότι οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι στο υπουργικό συμβούλιο συμμετέχουν εγκληματίες «είναι εντελώς αβάσιμος». «Πρόκειται για κατηγορίες και όχι για εγκλήματα», πρόσθεσε μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους, ενώ σημείωσε ότι ο ίδιος ο κ. Μόντι έλεγξε προσωπικά τους νέους υπουργούς.

Ο Ραμ Σανκάρ Κατερία, υφυπουργός Παιδείας, κατηγορείται για περισσότερα από 20 αδικήματα, μεταξύ αυτών απόπειρα ανθρωποκτονίας και της υποκίνησης θρησκευτικού και φυλετικού μίσους.

Ο Χανσράτζ Γκανγκαράμ Αχίρ, υφυπουργός Χημικών και Λιπασμάτων, κατηγορείται για περίπου 20 αδικήματα, μεταξύ αυτών ότι σκόπευε να εξαπολύσει πόλεμο εναντίον της Ινδίας, για εκφοβισμό και συνέργεια σε στάση.

Ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα, Αμίτ Σαχ, στενός συνεργάτης του κ. Μόντι, κατηγορείται ότι διέταξε την αστυνομία να προχωρήσει σε τρεις εξωδικαστικές εκτελέσεις και ότι διηύθυνε μια συμμορία εκβιαστών, όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών στο κρατίδιο Γκουτζάρατ υπό τον κ. Μόντι, περίπου μία δεκαετία νωρίτερα.

Ο ίδιος ο κ. Σαχ αρνείται τις κατηγορίες, αν και δικάζεται στη Μουμπάι.

Η υπουργοποίηση τέτοιων πολιτικών δεν συνάδει με την προεκλογική δέσμευση του Ν. Μόντι να πατάξει τη διαφθορά και έχει προκαλέσει επικρίσεις ότι ο νέος πρωθυπουργός της Ινδίας δεν κατάφερε να αλλάξει την πολιτική κουλτούρα της χώρας, όπου οι πλούσιοι, διεφθαρμένοι πολιτικοί συχνά κερδίζουν περισσότερες ψήφους.