Έχει περάσει σχεδόν μία εβδομάδα από την τελευταία επίσημη ανακοίνωση για την ανασκαφή της Αμφίπολης, όπου έγινε αναφορά σε ύπαρξη τεχνητού ορύγματος επί του φυσικού σχιστολιθικού εδάφους, για το οποίο το υπουργείο δεν έχει βγάλει καμία νέα ανακοίνωση.
Έχει περάσει σχεδόν μία εβδομάδα από την τελευταία επίσημη ανακοίνωση για την ανασκαφή της Αμφίπολης, όπου έγινε αναφορά σε ύπαρξη τεχνητού ορύγματος επί του φυσικού σχιστολιθικού εδάφους, για το οποίο το υπουργείο δεν έχει βγάλει καμία νέα ανακοίνωση.
Η ανασκαφή έχει φτάσει σε ένα τέτοιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να πηγαίνει με τον προηγούμενο ρυθμό και έχει πλέον τελείως διαφορετικές απαιτήσεις. Η πολύ κακή κατάσταση του τέταρτου χώρου, που έχει υποστεί σχεδόν ολική καθίζηση, σε συνδυασμό με το μυστηριώδες όρυγμα, που δημιουργεί πρόβλημα στατικότητας στον χώρο, αναγκάζει τους αρχαιολόγους να σκάβουν πολύ αργά και να ασχολούνται κυρίως με την αντιστήριξη του χώρου, ώστε να ενισχυθεί η στατικότητα του τελευταίου θαλάμου. Για αυτό και ουσιαστικά δεν υπάρχει κάτι νεώτερο. Το πού θα οδηγήσει το όρυγμα και τι θα κρύβει δεν μπορεί κανείς να το προδικάσει.
Κ. Τασούλας: «Ενδείξεις θα έχουμε μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα του ορύγματος»
Στις εξελίξεις αναφορικά με την αρχαιολογική ανασκαφή αναφέρθηκε ο υπουργός Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Τασούλας, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό. «Συνεχίζεται η ανασκαφή στο τέταρτο όρυγμα και έχουμε προχωρήσει μόλις σε βάθος 25 μέτρων, αφού η διάμετρος είναι εκατοντάδες μέτρα. Ενδείξεις θα έχουμε μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα του ορύγματος» είπε.
Ο υπουργός σημείωσε ότι μέχρι τώρα δεν έχει εξερευνηθεί όλος ο τύμβος του Καστά και ότι θα υπάρξει μια συνολική εικόνα για αυτόν και όλους τους χώρους. «Πριν το μωσαϊκό και τις Καρυάτιδες και την τέχνη των μαρμάρων, ποιος είχε προεξοφλήσει όλα αυτά; Συνεπώς, μην προεξοφλούμε τίποτε. Όπως είναι τώρα το μνημείο, η εικόνα του και η αξία του το καθιστούν μοναδικό» ανέφερε ο υπουργός.
Τέρενς Κλαρκ: «Ελπίζω πως υπάρχει κι άλλος τάφος»
«Τα ευρήματα του μνημείου της Αμφίπολης είναι εξαιρετικά και πολύ συγκινητικά. Από μόνο του το ίδιο το μνημείο είναι μοναδικό». Με τον τρόπο αυτό περιέγραψε το μεγάλο ανασκαφικό εύρημα στον λόφο Καστά της Αμφίπολης ο εκπρόσωπος του Μουσείου Ιστορίας του Καναδά στην Οτάβα και αρχαιολόγος Τέρενς Κλαρκ, ο οποίος βρέθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, για την παρουσίαση της μεγάλης έκθεσης με τίτλο «Οι Έλληνες από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο», η οποία θα παρουσιαστεί σε δύο μεγάλα Mουσεία του Καναδά και των ΗΠΑ.
«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι και παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη της ανασκαφής, και ελπίζουμε πως θα έχει σχέση με την οικογένεια του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν την περιοχή με τη μητέρα του, την Ολυμπιάδα, ή τη σύζυγό του, τη Ρωξάνη» είπε κ. Κλαρκ, ο οποίος ανέφερε ότι παρακολουθεί συνεχώς όλες τις ανακοινώσεις και τα σχετικά δημοσιεύματα.
«Ελπίζω πως υπάρχει κι άλλος τάφος. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρίσκεται κάτι ακόμη και μετά τον τρίτο θάλαμο. Για μένα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πρόκειται για τον τάφο της Ολυμπιάδας. Υπάρχουν ορατές ενδείξεις για κάτι τέτοιο» είπε ο κ. Κλαρκ.
Επιλογή επιστημονικής ομάδας για τη γεωφυσική διασκόπηση
Στη φάση επιλογής της επιστημονικής ομάδας και του αντίστοιχου Πανεπιστημίου που θα κάνει τη γεωφυσική διασκόπηση στον λόφο Καστά στην Αμφίπολη, ώστε να εντοπιστεί αν υπάρχουν και άλλες αρχαιότητες, πέραν του ταφικού μνημείου που έφερε στο φως η ανασκαφική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη, βρίσκεται το υπουργείο Πολιτισμού.
Η διεπιστημονική ομάδα για την ανασκαφή στην Αμφίπολη και το υπουργείο έχουν απευθυνθεί για τον σκοπό αυτόν σε τρία ελληνικά Πανεπιστήμια, τα οποία έχουν επιστημονικές ομάδες που ασχολούνται με γεωφυσικές διασκοπήσεις αρχαιολογικών χώρων.
Το ΑΠΘ ήταν το πρώτο ΑΕΙ της χώρας που εκδήλωσε ενδιαφέρον, η πρυτανεία του οποίου γνωστοποίησε πριν από μερικές εβδομάδες ότι η κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών θέτει στη διάθεση της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη την τεχνογνωσία και το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της και ιδιαίτερα την ομάδα του διευθυντή του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής, Γρηγόρη Τσόκα, που έχει να παρουσιάσει εργασίες για τον εντοπισμό ταφικών μνημείων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι παρόμοια προσφορά υπήρξε και από άλλα δύο Πανεπιστήμια και ένα από αυτά ήταν το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το οποίο έχει επίσης Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής στο τμήμα Μηχανικών Μεταλλείων -Μεταλλουργών.
Υποβολή προτάσεων
Από τα τρία ΑΕΙ ζητήθηκε να προχωρήσουν οι ομάδες τους σε αυτοψία στον λόφο Καστά και να υποβάλουν στη συνέχεια τις προτάσεις τους. Στη συνέντευξη Τύπου αναφορικά με την πορεία των ανασκαφών, η οποία θα λάβει χώρα την ερχόμενη Τετάρτη στην Αμφίπολη, θα είναι παρών και ο πρύτανης του ΑΕΙ που θα επιλεγεί.
naftemporiki.gr