Πολιτιστικά
Παρασκευή, 07 Νοεμβρίου 2014 17:47

Από Πολωνία, Σλοβενία και Γαλλία οι υποψήφιες ταινίες για το βραβείο Lux

Από την Πολωνία, τη Σλοβενία και τη Γαλλία είναι οι τρεις ταινίες οι οποίες μετέχουν ως υποψήφιες για το ευρωπαϊκό βραβείο Lux, που απονέμει κάθε χρόνο - την τελευταία επταετία - το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Από την Πολωνία, τη Σλοβενία και τη Γαλλία είναι οι τρεις ταινίες οι οποίες μετέχουν ως υποψήφιες για το ευρωπαϊκό βραβείο Lux, που απονέμει κάθε χρόνο - την τελευταία επταετία - το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Η προσπάθεια που καταβάλλει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να αναδείξει την ποιοτική κινηματογραφική παραγωγή γίνεται μέσω των Φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων και αυτό της Θεσσαλονίκης με ταινίες που προβάλλουν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, καθώς και την ανεκτικότητα των ευρωπαϊκών προσεγγίσεων και της ουσίας να στηριχθεί ο δημόσιος διάλογος, μέσα από την κατανόηση της κινηματογραφικής πολυπολιτισμικότητας» δήλωσε, μεταξύ άλλων, παρουσιάζοντας το θεσμό στη Θεσσαλονίκη ο Λεωνίδας Αντωνακόπουλος - επικεφαλής και εκπρόσωπος του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Παρόντες στη συνέντευξη - παρουσίαση που έγινε στο πλαίσιο του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου ήταν επίσης οι: Χρυσούλα Παλιαδέλη, ομότιμη Καθηγήτρια του Α.Π.Θ. και τέως ευρωβουλευτής, ο κριτικός και θεωρητικός κινηματογράφου Μισέλ Δημόπουλος -μέλος της επιτροπής των ειδικών που επιλέγουν τις υποψήφιες ταινίες για το βραβείο Lux - και η Καριτζά Τουρέ, πρωταγωνίστρια της ταινίας «Τα κορίτσια» της Σελίν Σιαμά (γαλλική συμμετοχή).

Τα άλλα δυο φιλμ είναι τα: «Ida» του Πάβελ Παβλικόφσκι (Πολωνία) και «Ταξικός εχθρός» του Ροκ Μπίτσεκ (Σλοβενία).

Μετά τις διαδικασίες επιλογής (από 50 - 60 ταινίες που υποβάλλονται κάθε χρόνο) οι τρεις επικρατέστερες ταινίες «ταξιδεύουν» και προβάλλονται σε κινηματογραφικά Φεστιβάλ για την προώθηση του θεσμού.

Το βραβείο

Η θέσπιση του βραβείου Lux αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το βραβείο έχει στόχο να στηρίξει τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο και ειδικότερα εκείνον που αναφέρεται στα ζητήματα της σύγχρονης ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Καθιερώθηκε το 2007, ως αληθινό δείγμα δέσμευσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την ευρωπαϊκή κινηματογραφική βιομηχανία και τα δημιουργικά επιτεύγματά της.

Κάθε χρόνο μέχρι σήμερα, το βραβείο προωθεί ταινίες που πραγματεύονται θέματα που απασχολούν έντονα το ευρωπαϊκό κοινό. Πέρα από τις ιστορίες που διηγούνται, οι ταινίες αυτές πυροδοτούν ερωτήματα για τους Ευρωπαίους: αξίες που μοιράζονται ή αμφισβητούν το σχέδιο για την οικοδόμηση της Ευρώπης, τον τρόπο που βιώνουν πέρα από σύνορα τις ανησυχίες τους για ζητήματα όπως η μετανάστευση, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, οι δημόσιες ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

naftemporiki.gr