Κόσμος
Τρίτη, 27 Απριλίου 2004 07:26

ΗΠΑ : «Πού ξοδεύτηκαν τα κονδύλια μετά την 11η Σεπτεμβρίου»

Πλήρη ενημέρωση, για το πού διατέθηκαν από την κυβέρνηση Μπους τα έκτακτα κονδύλια, τα οποία εγκρίθηκαν για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ζήτηση χθες δύο Δημοκρατικοί κοινοβουλευτικίο, μετά από τις νύξεις σε καινούργιο βιβλίο, ότι τα χρήματα ξοδεύτηκαν στις προετοιμασίες για τον πόλεμο στο Ιράκ.

Ο γερουσιαστής, Ρόμπερντ Μπάιρντ και ο βουλευτής Ντέιβιντ Όμπι, μέλη των αντιστοίχων Επιτροπών Προϋπολογισμού δηλώνουν στην επιστολή τους πως «έχουν πολλές ανησυχίες για τη διαχείριση από την κυβέρνηση των κονδυλίων», ύψους 40 δισ. δολαρίων του εκτάκτου πακέτου, που ενέκρινε το Κογκρέσο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Η επιστολή συντάχθηκε μετά την κυκλοφορία του βιβλίου του γνωστού δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ «Σχέδιο Επίθεσης», που κατηγορεί τον Μπους ότι προετοίμαζε την επίθεση κατά του Ιράκ αμέσως μετά την 11η Σεπτεμβρίου και πως χρηματοδότησε την προετοιμασία αυτή με 700 εκατ. δολάρια από το εν λόγω πακέτο, χωρίς να ενημερώσει το Κογκρέσο.

Την εγκυρότητα των υπαινιγμών του βιβλίου αρνήθηκε ο Λευκός Οίκος, τονίζοντας πως το Κογκρέσο ήταν ανά πάσα στιγμή ενήμερο για την οποιαδήποτε κίνηση της κυβέρνησης.

Στην επιστολή τους όμως, οι δύο Δημοκρατικοί κοινοβουλευτικοί, τονίζουν, πως ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε πως 178 εκατ. δολ. από το πακέτο έκτακτης χρηματοδότησης χρησιμοποιήθηκαν για «την ενίσχυση του παγκοσμίου αγώνα κατά της τρομοκρατίας» στο Κουβέιτ, στο Κατάρ, και σε άλλες χώρες του Κόλπου, μήνες προτού το Κογκρέσο ωηφίσει την απόφαση για το Ιράκ.

Οι δύο Δημοκρατικοί τονίζουν πως δεν υπάρχει στο αρχείο κάποιο στοιχείο ενημέρωσης για το πού ξοδεύθηκαν τα χρήματα, ούτε και «επαρκείς λεπτομέρειες» στις εκθέσεις του υπουργείου Εξωτερικών, «που να υποδεικνύουν εάν χρησιμοποιήθηκαν κονδύλια για την προετοιμασία του πολέμου στο Ιράκ».