Κόσμος
Τρίτη, 27 Απριλίου 2004 13:44

Σωματική άσκηση μετά από ένα εγκεφαλικό

Ενα εγκεφαλικό επεισόδιο στο ιατρικό ιστορικό δεν είναι απλό. Οι επιζώντες ενός εγκεφαλικού πρέπει να ασκούνται σωματικά τακτικότατα, τονίζει η Αμερικανική Ενωση Καρδιολογίας.

Νέες οδηγίες της επιστημονικής επιτροπής της ένωσης συνιστούν τουλάχιστον 20 λεπτά αεροβικής άσκησης τρεις με επτά φορές την εβδομάδα, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος νέου εγκεφαλικού. Σε άρθρο στην επιθεώρηση «Circulation», η επιστημονική επιτροπή προτρέπει τους ασθενείς να κάνουν και ασκήσεις με βαράκια ή αντίστασης για δύναμη και σταθερότητα.

Το εγκεφαλικό είναι η τρίτη κατά σειρά αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, μετά τον καρκίνο και τις καρδιοπάθειες, με σχεδόν 170.000 θανάτους το 2003. Περίπου 700.000 άνθρωποι παθαίνουν εγκεφαλικό κάθε χρόνο. Πολλοί από αυτούς παρουσιάζουν μειωμένη ικανότητα να πλυθούν, να ντυθούν, να μιλήσουν ή να κυκλοφορήσουν. Η έλλειψη αυτών των ικανοτήτων μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη στον άρρωστο, επισημαίνει η επιτροπή.

«Ασθενείς μπαίνουν σ'έναν φαύλο κύκλο μιας όλο και πιο μειωμένης δραστηριότητας και μη άσκησης που οδηγεί σε δευτερογενείς επιπλοκές όπως εξασθενημένη καρδιοαναπνευστική υγεία και μυική ατροφία. Η σωματική άσκηση βελτιώνει όλα τα παραπάνω», τονίζουν οι ειδικοί.

Οι οδηγίες συνιστούν στους επιζήσαντες ενός εγκεφαλικού να περπατούν 20 με 60 λεπτά ή να κάνουν παρόμοια άσκηση τρεις έως επτά φορές την εβδομάδα. Ωστόσο, οι ασκήσεις δεν πρέπει να γίνονται όλες σε μια μέρα.

Η σωματική άσκηση πρέπει να γίνεται με διάλειμμα 10 λεπτών και με στόχο να διαρκεί τουλάχιστον 20 λεπτά την ημέρα. Συνιστώνται ακόμη ασκήσεις με βαράκια ή αντίστασης με 10 ή 15 επαναλήψεις της κάθε άσκησης δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.

Καθώς οι άρρωστοι αυτοί έχουν συχνά προβλήματα ισορροπίας, εξαιτίας των οποίων κινδυνεύουν να πέφτουν, πρέπει επίσης να κάνουν ασκήσεις ισορροπίας και συντονισμού δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα, καταλήγει η επιστημονική επιτροπή.