Πολιτική
Πέμπτη, 06 Νοεμβρίου 2014 13:27

Την παραίτηση του υφυπουργού Παιδείας, Γ. Στύλιου ζήτησε ο Πρωθυπουργός

Την παραίτηση του υφυπουργού Παιδείας, Γιώργου Στύλιου, ζήτησε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μόλις ενημερώθηκε για τις δηλώσεις του υφυπουργού, στη Βουλή, κατά τη διάρκεια αντιπαράθεσης με τη βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη.

Την παραίτηση του υφυπουργού Παιδείας, Γιώργου Στύλιου ζήτησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μόλις ενημερώθηκε για τις δηλώσεις του στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσής του με τη βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.

«Θέλετε να με κάνετε Κασιδιάρη, αλλά δεν θα το καταφέρετε», της είχε πει νωρίτερα, αντιδρώντας σε σχόλιό της, με το οποίο τον παρομοίαζε με τη Μαρία Αντουανέτα. 

Λίγο μετά ακολούθησε η συγγνώμη του κ. Στύλιου στην κ. Κανέλλη, που όμως δεν ήταν αρκετή προκειμένου το περιστατικό να θεωρηθεί λήξαν. 

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Παιδείας ανέφερε στις τηλεοπτικές κάμερες ότι «οι εντάσεις καμιά φορά μπορεί να οδηγούν σε λεκτικές υπερβολές». Ζήτησε συγγνώμη και δήλωσε ότι καταδικάζει «τις πρακτικές και τις συμπεριφορές του κυρίου Κασιδιάρη».

Είχε προηγηθεί σκληρή ανακοίνωση της Κ.Ο. του ΚΚΕ, η οποία έκανε λόγο για «απαράδεκτη στάση, που επιβραβεύει τις αθλιότητες της Χρυσής Αυγής και αφήνει έκθετη την κυβέρνηση». Την καλούσε μάλιστα να τοποθετηθεί δημόσια.

Λίγο αργότερα ήλθε η παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού, ο οποίος κάλεσε τον κ. Στύλιο να παραιτηθεί, εξέλιξη που αντιμετώπισε ευμενώς η βουλευτής του ΚΚΕ. «Ευτυχώς η κυβέρνηση έπραξε το αυτονόητο», σχολίασε η κ. Κανέλλη.

Καταδικάζουν τα κόμματα

Τη στάση του κ. Στύλιου καταδίκασε απερίφραστα και η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντάς την πολιτικά και ηθικά απαράδεκτη και σημειώνοντας ότι «η ανάρμοστη συμπεριφορά του υφυπουργού Παιδείας καθ΄ υπέρβαση κάθε μέτρου και δεοντολογίας, πλήττει κατάφορα το κύρος του Κοινοβουλίου».

«Αποτελεί τεράστια προσβολή για τη δημοκρατία, στελέχη της κυβέρνησης να επικαλούνται τη χρυσαυγίτικη βία» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για μέγιστη χυδαιότητα. 

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορεί να είναι ανεκτές και καμία “συγνώμη” δεν μπορεί να τις ξεπλύνει».

Ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ δήλωσε πως είναι «απαράδεκτη και καταδικαστέα η επίκληση βίας, ειδικά από βουλευτές και πόσο μάλλον μέσα στο Κοινοβούλιο». Διερωτήθηκε ακόμη «πόσα "Τζάκ Ποτ" έχει ακόμα στους κόλπους της η συγκυβέρνηση». 

Η ΔΗΜΑΡ έκανε λόγο για αήθη επίθεση που «εγείρει ζήτημα αντιμετώπισης των "χρυσαυγίτικων" πρακτικών, απ’ όπου κι αν προέρχονται» και τόνισε ότι είναι επιβεβλημένη η αποπομπή του υφυπουργού Παιδείας. 

Ακόμη, παρατήρησε πως «δυστυχώς ακροδεξιές αντιλήψεις φαίνεται να γοητεύουν και άλλους, εκτός της Χρυσής Αυγής». 

Το χρονικό το επεισοδίου

Όλα ξεκίνησαν κατά τη συζήτηση ερώτησης της κ. Κανέλλη σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος του υποσιτισμού στον παιδικό πληθυσμό.

Ο υφυπουργός είχε μιλήσει για τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει το υπουργείο Παιδείας, ανάμεσα στις οποίες και το πρόγραμμα «βάλε το φρούτο στη ζωή σου» ενώ πρόταση του ΚΚΕ είναι ένα γεύμα την ημέρα σε όλα τα παιδιά και σε όλα τα σχολεία.

«Μου ακουστήκατε σαν τη Μαρία Αντουανέτα. Σαν τον μύθο. Τα παιδιά πεινάνε. Δώστε τους ένα φρούτο την ημέρα. Δώστε τους παντεσπάνι. Εκτός και αν δεν ξέρετε τι θα πει πείνα. Λιποθυμία από την πείνα. Δώστε στο παιδί ένα μανταρίνι, ένα πορτοκάλι, να μην έχει φάει ένα 24ωρο και θα σωθεί», σχολίασε η βουλευτής του ΚΚΕ με αποτέλεσμα να ξεκινήσει έντονος διάλογος. 

Αποκορύφωμα ήταν η αποστροφή του κ. Στύλιου: «Η κ. Κανέλλη θέλει να με κάνει Κασιδιάρη αλλά δεν θα γίνω Κασιδιάρης. Θέλετε Κασιδιάρη κυρία Κανέλλη! Αλλά δεν πρόκειται ο Στύλιος να γίνει Κασιδιάρης! Να το γνωρίζετε αυτό…».

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την έκρηξη της βουλευτή του ΚΚΕ η οποία αποχώρησε από την Ολομέλεια. 

Τη συμπαράστασή του στην κ. Κανέλλη και τη λύπη του γι’ αυτά που ακούστηκαν εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος είπε σε δημοσιογράφους ότι θα ζητήσει συγγνώμη στη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, ενώ σημείωσε ότι θα το έκανε και στην Ολομέλεια, αν ήταν ανοικτή.

Λίγα λεπτά νωρίτερα η βουλευτής του ΚΚΕ πήγε στο Γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή απαιτώντας να της ζητηθεί συγγνώμη και φωνάζοντας ότι θα φτάσει μέχρι το Μαξίμου.

ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Γ. Στύλιος: Δεν με εκφράζουν τα μεγάλα λόγια, δεν με εκφράζουν οι υπερβολές. Έχω τελειώσει το Δημοτικό Σχολείο σε χωριό, στην Άρτα, σε ορεινό χωριό με τους συμμαθητές μου και δεν δέχομαι κυρία Κανέλλη να μου κάνετε μάθημα εσείς. Δεν έχετε μεγαλώσει εκεί που μεγάλωσα εγώ. Δεν είχατε τους ίδιους συμμαθητές. Λοιπόν και δεν ήμουν ευνοημένος. Σας αρέσει, σας εκφράζει η ένταση κυρία Κανέλλη. Κυρία Κανέλλη η ένταση όπου εσείς…

Λ. Κανέλλη: Αρνούμαι να ακούσω την απάντησή σας. Σας κόβω στις εξετάσεις. Που ήρθατε με το προσωπικό σας παράδειγμα να μιλήσετε για τα παιδιά που πεινάνε στην Ελλάδα…

Γ. Στύλιος: Κύριε πρόεδρε και κυρία Κανέλλη, τις εξετάσεις τις δίνουμε στον ελληνικό λαό. Τις εξετάσεις… (σ.σ. φωνές από το έδρανο της κ. Κανέλλη). Η κ. Κανέλλη θέλει να με κάνει Κασιδιάρη αλλά δεν θα γίνω Κασιδιάρης. Θέλετε Κασιδιάρη κυρία Κανέλλη! Αλλά δεν πρόκειται ο Στύλιος να γίνει Κασιδιάρης! Να το γνωρίζετε αυτό…

Λ. Κανέλλη: Παρακαλώ…

Γ. Στύλιος: θέλετε να με κάνετε Κασιδιάρη. Δεν θα γίνω Κασιδιάρης όμως. Γιατί έχω περάσει τις εξετάσεις αριστεύοντας και διότι δίνω εξετάσεις στον Αρτινό λαό και στον ελληνικό λαό κάθε ημέρα. Και δεν με ενδιαφέρει η δική σας η βαθμολογία η προσωπική. Με ενδιαφέρει η βαθμολογία του κόμματος και του φορέα τον οποίο εκπροσωπείτε αλλά η προσωπική σας δεν με απασχολεί. Εγώ μίλησα για προγράμματα…

Γ. Κανέλλη: Εγώ έκανα τον Κασιδιάρη, Κασιδιάρη ή ήταν από μόνος του; Σα δεν ντρέπεσαι! Σα δε ντρέπεσαι…Σα δεν ντρέπεσαι

Γ. Στύλιος: Δεν σας ακολουθώ στην ένταση, στην υπερβολή, στην ένταση και στα μεγάλα λόγια.

Λ. Κανέλλη: …. (Διαμαρτυρίες)

Ι. Δριβελέγκας (προεδρεύων): Να ντρέπομαι εγώ; Εσείς που διακόπτετε και δεν περιμένετε την απάντηση. Ορίστε μας. Κι εσείς κύριε υπουργέ τι εκφράσεις είναι αυτές; Ήθελε να αποχωρήσει, ας αποχωρήσει.

Γ. Στύλιος: Μπορούσατε να κλείσετε το μικρόφωνο κύριε πρόεδρε (σ.σ. για Κανέλλη).
Αμέσως μετά η κ. Κανέλλη κατευθύνθηκε στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, τον οποίο ενημέρωσε για το επεισόδιο και ζήτησε την παρέμβασή του.

newsroom naftemporiki.gr