Τεχνολογία-Επιστήμη
Τετάρτη, 05 Νοεμβρίου 2014 11:43

«Βαφτίστηκε» το σημείο προσεδάφισης της αποστολής Rosetta

«Agilkia» ονομάστηκε το σημείο όπου είναι προγραμματισμένο να προσεδαφιστεί το όχημα Philae της αποστολής Rosetta της ESA, στον κομήτη 67Ρ/ Churyumov/ Gerasimenko στις 12 Νοεμβρίου.

«Agilkia» ονομάστηκε το σημείο όπου είναι προγραμματισμένο να προσεδαφιστεί το όχημα Philae της αποστολής Rosetta της ESA, στον κομήτη 67Ρ/ Churyumov/ Gerasimenko στις 12 Νοεμβρίου.

Το σημείο προσεδάφισης, γνωστό προηγουμένως ως «Site J», πήρε το όνομά του από το νησί Agilkia, στον Νείλο, στη νότια Αίγυπτο. Αρχαία αιγυπτιακά κτήρια, περιλαμβανομένου του διάσημου ναού της Ίσιδας, μετακινήθηκαν από τον νησί Φίλαι (Philae) όταν εκείνο είχε πλημμυρίσει κατά την κατασκευή των φραγμάτων του Ασουάν.

Το όνομα επελέγη από μία επιτροπή μελών της Philae Lander Steering Committee στο πλαίσιο ενός δημόσιου διαγωνισμού ο οποίος διήρκεσε από τις 16 ως τις 22 Οκτωβρίου, υπό την αιγίδα της ESA και των διαστημικών υπηρεσιών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας. Το «Agilkia» ήταν από τις πιο δημοφιλείς προτάσεις, καθώς έχαιρε της υποστήριξης άνω των 150 συμμετεχόντων. Ο νικητής που επελέγη από την επιτροπή ήταν ο Αλεξάντρε Μπρουστ από τη Γαλλία, ο οποίος θα προσκληθεί στο Κέντρο Ελέγχου Διαστημικών Επιχειρήσεων της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας για να παρακολουθήσει ζωντανά την προσεδάφιση.

Περισσότερες από 8.000 προτάσεις από 135 χώρες υποβλήθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα. «Η απόφαση ήταν πολύ δύσκολη», σημείωσε ο καθηγητής Φέλιξ Χούμπερ, του γερμανικού αεροδιαστημικού κέντρου DLR, πρόεδρος της Steering Committee. «Λάβαμε τόσες πολλές καλές προτάσεις για το πώς να κατονομάσουμε το Site J, και χαρήκαμε από την τόσο ενθουσιώδη ανταπόκριση από όλο τον κόσμο. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συμμετέχοντες για τον διαμοιρασμό των θαυμάσιων ιδεών τους με εμάς» σημείωσε.

Τα ονόματα που προτάθηκαν υποβλήθηκαν σε μια μεγάλη ποικιλία γλωσσών, αρχαίων και νέων (κάποια ήταν ακόμη και στην Εσπεράντο). Υπήρχαν επίσης ακρωνύμια, ακολουθίες ψηφίων κ.α. που κάλυπταν μια ευρεία γκάμα θεματολογιών, από αόριστες έννοιες μέχρι ονόματα τοποθεσιών στη Γη. Όπως και το Agilkia, πολλές προτάσεις ήταν αιγυπτιακής θεματολογίας, στα πρότυπα του Rosetta και του Philae. Επίσης, προτάθηκαν ονόματα τα οποία παρέπεμπαν στην ιστορία εξερεύνησης του πλανήτη, καθώς και σε μυθολογίες, με θεούς και θεότητες που σχετίζονταν με το νερό, τη γονιμότητα, τη ζωή και τη δημιουργία να έχουν την πρωτοκαθεδρία, αντικατοπτρίζοντας τους στόχους της αποστολής.