Πολιτική
Τετάρτη, 28 Απριλίου 2004 17:39

Στόχος αμετάθετος η επανένωση της Κύπρου

Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας επιβεβαιώσαμε τη σύμπτωση των απόψεών μας σε ό,τι αφορά την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά το δημοψήφισμα του Σαββάτου, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Ο στόχος δεν είναι άλλος από την επίτευξη, το συντομότερο δυνατόν, μιας συμφωνημένης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, με βάση το σχέδιο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, πρόσθεσε.

ΜΕ ΤΟΝ Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο επιβεβαιώσαμε τη σύμπτωση των απόψεών μας σε ό,τι αφορά την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά το δημοψήφισμα του Σαββάτου.

Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος στις 10 το πρωί συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσο Παπαδόπουλο. Στη συνάντηση μετείχε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Π. Μολυβιάτης.

Εκκινώντας από το ότι η βούληση του Κυπριακού λαού θα πρέπει να γίνει σε κάθε περίπτωση σεβαστή - όπως άλλωστε προβλέπεται από τα ίδια τα κείμενα του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων ΕΘνών - εμμένουμε στη στήριξη, με όλες μας τις δυνάμεις, της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Συμφωνήσαμε, επίσης, ως προς τους περαιτέρω χειρισμούς και, πιο συγκεκριμένα, στην ανάγκη διατήρησης του διεθνούς ενδιαφέροντος και της υφιστάμενης δυναμικής για την επίλυση του Κυπριακού. Στόχος αμετάθετος παραμένει η επανένωση της Κύπρου, τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα επικροτεί την πρόθεση της Κυπριακής Κυβέρνησης να λάβει νέα μέτρα στήριξης των Τουρκοκυπρίων, αλλά και να πράξει ό,τι είναι δυνατόν, ούτως ώστε οι Τουρκοκύπριοι πολίτες να λάβουν από την Ε.Ε. τη βοήθεια που θα ελάμβαναν σε περίπτωση λύσης. Στόχος μας είναι η προετοιμασία και η διευκόλυνση της επανένωσής τους με την ελληνοκυπριακή κοινότητα.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης την ολόψυχη και θερμή υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικώς στον αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού. «Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι, σε πλήρη συνεργασία και συντονισμό με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον κοινό μας στόχο. Στόχος, που δεν είναι άλλος από την επίτευξη, το συντομότερο δυνατόν, μιας συμφωνημένης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, με βάση το σχέδιο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και η οποία να παρέχει στους Κυπρίους το απαραίτητο αίσθημα ασφάλειας», δήλωσε ο κ. Καραμανλής.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του, για τη στήριξη που παρέχουν η ελληνική κυβέρνηση και ο κ. Καραμανλής προσωπικά αυτές τις δύσκολες και κρίσιμες ώρες για την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Η θέση που έχει τώρα αναπτυχθεί είναι συνεπής με την σταθερή πολιτική, ότι, άσχετα από εκτιμήσεις και τοποθετήσεις, η απόφαση, όσον αφορούσε το Σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα είναι κυριαρχικό δικαίωμα του κυπριακού λαού και όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα αυτής της δημοκρατικής διαδικασίας, η Ελλάδα όπως πάντα βρίσκεται στο πλευρό μας και θα μας στηρίξει», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σε ό,τι αφορά τον πλαίσιο πάνω στο οποίο θα εργαστεί για την επανένωση της Κύπρου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε: «Τέτοιου είδους σχέδια, όπως το σχέδιο Ανάν, βρίσκονται πάντα στο τραπέζι. Δεν εξαφανίζονται, δεν πεθαίνουν. Είναι ιστορική παράδοση για το Κυπριακό. Όλα τα προηγούμενα σχέδια, το ένα διαδέχεται ή αναπαράγεται στο άλλο. Επομένως, δεν μπορούμε να μιλούμε ότι θα ξεχαστεί το Σχέδιο Ανάν και θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση του όλου σχεδίου.

»Υπάρχουν βέβαια οι στόχοι, οι προσπάθειες, ώστε αυτό το σχέδιο να γίνει αποδεκτό από τον κυπριακό ελληνισμό, που και πάλι θα κληθεί να αποφασίσει, όταν έρθει η ώρα. Αλλά νομίζω είναι κατανοητό ότι δεν μπορεί κανείς να απαριθμεί δημόσια αυτή την ώρα τι θα επιδιωχθεί σε σχέση με αυτό το σχέδιο».