Ο ηγέτης ενός πολιτικού κόμματος της Υεμένης δολοφονήθηκε σήμερα από έναν ένοπλο στην πρωτεύουσα Σαναά, ενώ στα δυτικά της χώρας μέλη της Αλ Κάιντα κρατούν ομήρους 15 στρατιώτες, μετά από μια επίθεση στην οποία σκοτώθηκαν 18 άνθρωποι.
Ο ηγέτης ενός πολιτικού κόμματος της Υεμένης δολοφονήθηκε σήμερα από έναν ένοπλο στην πρωτεύουσα Σαναά, ενώ στα δυτικά της χώρας μέλη της Αλ Κάιντα κρατούν ομήρους 15 στρατιώτες, μετά από μια επίθεση στην οποία σκοτώθηκαν 18 άνθρωποι.
Ο Μοχάμεντ Αμπντελμαλέκ αλ Μουταουάκελ, ο γενικός γραμματέας του φιλελεύθερου κόμματος Ένωση Λαϊκών Δυνάμεων, δολοφονήθηκε από έναν άνδρα που επέβαινε σε μοτοσικλέτα στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπως ανέφερε η κόρη του, Ράντια.
Ο πολιτικός, ο θάνατος του οποίου επιβεβαιώθηκε και από νοσοκομειακή πηγή, πυροβολήθηκε στον λαιμό από τον δράστη ο οποίος πρόλαβε να διαφύγει.
Η δολοφονία του Μουταουάκελ σημειώνεται μία ημέρα μετά την ανακοίνωση ότι τα πολιτικά κόμματα της Υεμένης, μεταξύ των οποίων και η Ένωση Λαϊκών Δυνάμεων, κατέληξαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών.
Στο μεταξύ, στη δυτική Υεμένη, άνδρες της Αλ Κάιντα κρατούν ομήρους 15 στρατιώτες μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν το Σάββατο σε ένα στρατόπεδο των δυνάμεων ασφαλείας στο Τζάμπαλ Ρας. Δεκάδες μαχητές της Αλ Κάιντα επιτέθηκαν τη νύχτα στο στρατόπεδο και σκότωσαν 13 στρατιώτες ενώ τραυμάτισαν άλλους 10. Οι πέντε από τους τραυματίες υπέκυψαν αργότερα, στο νοσοκομείο όπου είχαν μεταφερθεί.
Μολονότι τρεις από τους επιτιθέμενους σκοτώθηκαν επίσης, η Αλ Κάιντα «κατάφερε να καταλάβει το κτήριο», ανέφερε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.
Στην περιοχή έχουν σταλεί ενισχύσεις από τη γειτονική πόλη Χοντέιντα και είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τους άνδρες της Αλ Κάιντα ώστε να απελευθερώσουν τους ομήρους και να αποσυρθούν από το στρατόπεδο, ανέφερε ο αρχηγός μιας τοπικής φυλής.
Κάτοικοι της περιοχής που μίλησαν τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο είπαν ότι η ατμόσφαιρα στο Τζάμπαλ Ρας είναι τεταμένη.
Οι μαχητές της Αλ Κάιντα έφτασαν στο Τζάμπαλ Ρας από την περιοχή Αλ Ουντάιν της γειτονικής επαρχίας Ιμπ, την οποία έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους μετά από σφοδρές συγκρούσεις με τους σιίτες αντάρτες της Ανσαρουαλάχ, οι οποίοι επεκτείνουν ολοένα και περισσότερο την επιρροή τους στη δυτική και την κεντρική Υεμένη.
Η Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου θεωρείται από τις ΗΠΑ ως το πιο επικίνδυνο παρακλάδι της εξτρεμιστικής οργάνωσης και δρα κυρίως στη νότια και τη νοτιοανατολική Υεμένη.