Κόσμος
Πέμπτη, 29 Απριλίου 2004 09:33

Μπους και Τσέϊνι καταθέτουν για την 11η Σεπτεμβρίου

Ενώπιον της ανεξάρτητης επιτροπής που διερευνά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, θα καταθέσει σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζωρτζ Μπους και ο αντιπρόεδρος, Ντικ Τσέϊνι.

Η κατάθεση θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών και τόσο ο πρόεδρος Μπους όσο και ο Τσέινι δεν πρόκειται να ορκισθούν ενώπιον της επιτροπής και οι καταθέσεις τους δεν θα ηχογραφηθούν.

Η επιτροπή, η οποία αποτελείται από πέντε Δημοκρατικούς και πέντε Ρεπουμπλικάνους, αναμένεται να ζητήσει από τον πρόεδρο Μπους να παρουσιάσει όλες τις πληροφορίες που διέθετε για την απειλή τρομοκρατικής επίθεσης το καλοκαίρι του 2001.

Τη μόνη παραχώρηση που δέχτηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, ήταν να μετάσχουν στην κατάθεση και τα 10 μέλη της επιτροπής και όχι μόνο ο πρόεδρός της, Ρεπουμπλικάνος Τόμας Κιν και ο αντιπρόεδρός της, Δημοκρατικός Λι Χάμιλτον.

Η κατάθεση θα αρχίσει στις 16.30' (ώρα Ελλάδος) και θα γίνει στο Οβάλ γραφείο, στον Λευκό Οίκο.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, τόνισε, ότι η ταυτόχρονη παρουσία του προέδρου Μπους και του αντιπροέδρου Τσέϊνι, είναι αναγκαία, γιατί οι δύο ηγέτες βρίσκονταν σε διαφορετικά μέρη την ώρα που εκδηλώθηκαν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο πρόεδρος Μπους ήταν στη Φλόριντα και ο Τσέϊνι στην Ουάσινγκτον.

Παρών στη συνάντηση, στην οποία επιτρέπονται μόνο οι σημειώσεις, αναμένεται να είναι και ο δικηγόρος του Τζωρτζ Μπους.

Τα αποτελέσματα της επιτροπής αναμένεται να δοθούν στο φως της δημοσιότητας στα τέλη Ιουλίου.

Πριν από λίγες εβδομάδες, κυκλοφόρησε έκθεση που είχε παρουσιασθεί στον πρόεδρο Μπους στις 6 Αυγούστου 2001, ένα μήνα πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και η οποία προειδοποιούσε τον Λευκό Οίκο για τις προθέσεις της Αλ-Κάϊντα.

Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει, ότι, ποτέ δεν διέθετε συγκεκριμένες και επαρκείς πληροφορίες για την εκδήλωση επιθέσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Αλ-Κάϊντα.