Κοινωνία
Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2014 21:00

Για «φοιτητές – δεσμοφύλακες» κάνει λόγο το ΕΚΠΑ

Για «φοιτητές – δεσμοφύλακες» κάνει λόγο η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) με αφορμή την ένταση που  επικράτησε το πρωί όταν περίπου 50 φοιτητές μπήκαν στην αίθουσα όπου θα συνεδρίαζε η σύγκλητος του Ιδρύματος, απαιτώντας να είναι παρόντες και να εκθέσουν τα αιτήματά τους.

Για «φοιτητές – δεσμοφύλακες» κάνει λόγο η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) με αφορμή την ένταση που επικράτησε το πρωί όταν περίπου 50 φοιτητές μπήκαν στην αίθουσα όπου θα συνεδρίαζε η σύγκλητος του Ιδρύματος, απαιτώντας να είναι παρόντες και να εκθέσουν τα αιτήματά τους. 

Η συνεδρίαση η οποία τελικά δεν διεξήχθη θα επαναληφτεί το ερχόμενο Σάββατο σε τόπο και ώρα που μένει να καθοριστεί.

Όπως αναφέρεται, μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωση του ΕΚΠΑ, οι πρυτανικές αρχές «δεσμεύονται να λάβουν όλα τα αναγκαία και προβλεπόμενα εκ του νόμου μέτρα, ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον οι σημερινές θλιβερές, παράνομες και αντιδημοκρατικές ενέργειες».

«Επιδεικνύοντας ψύχραιμη σωφροσύνη, οι πρυτανικές αρχές απέφυγαν στην παρούσα φάση να ζητήσουν την επέμβαση της Αστυνομίας στο εσωτερικό του Πανεπιστημίου» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επίσης στην ανακοίνωση το ΕΚΠΑ δίνει το ιστορικό των σημερινών επεισοδίων, ενώ αναφέρεται και στην τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδου ο οποίος στήριξε τον πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Φορτσάκη.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Σήμερα το πρωί επρόκειτο να συνεδριάσει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών (9 π.μ.) μετά από την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαδικασίας ορισμού και εκλογής εκπροσώπων διαφόρων εκεί εκπροσωπούμενων κατηγοριών εργαζομένων και φοιτητών σύμφωνα με τον Νόμο. Οι Πρυτανικές Αρχές διαπιστώνοντας δυστυχώς ότι για μια ακόμη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι δεν έχουν προχωρήσει στην προβλεπόμενη από τον Νόμο εκλογή εκπροσώπησής τους στη Σύγκλητο, κάλεσαν από τη Δευτέρα, 27/10, όλους τους φοιτητικούς Συλλόγους του Ε.Κ.Π.Α. να ορίσουν έως δύο εκπροσώπους τους κατά Σύλλογο και συνολικά έως δεκαπέντε, οι οποίοι θα ενημέρωναν τους Συγκλητικούς και θα είχαν διάλογο μαζί τους για όλα τα φοιτητικά θέματα κατά την ημέρα της συνεδρίασης της Συγκλήτου. Ο διάλογος αυτός θα πραγματοποιούνταν σε συγκεκριμένη ώρα (12.30 μ.μ. και εξής), εκτός της επίσημης διαδικασίας, έτσι ώστε να μην τίθενται ζητήματα ακυρότητας ως προς τη σύνθεση του Οργάνου, αλλά και να παραμένει η δυνατότητα ουσιαστικού διαλόγου με τους Συγκλητικούς.

»Δυστυχώς, ομάδα φοιτητών, γνωστότατων πλέον απόψεων και συνθηματολογίας, εισήλθε στον χώρο συνεδρίασης της Συγκλήτου χωρίς άδεια και απαίτησε να συνεδριάσει η Σύγκλητος με την δική της παρουσία και συμμετοχή στην κανονική συζήτηση των θεμάτων. Ο Πρύτανης, όπως όφειλε, ζήτησε από τους φοιτητές να αποχωρήσουν και να σεβασθούν τον Νόμο και την διαδικασία, που καθορίζει την επιλογή εκπροσώπων και τη διεξαγωγή διαλόγου. Οι φοιτητές επέμειναν με υβριστικό τρόπο και συμπεριφορά στο παράνομο αίτημά τους και ο Πρύτανης αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεδρίαση της Συγκλήτου λίγο μετά την έναρξή της. Τότε η ομάδα των φοιτητών απέκλεισε όλες τις εξόδους και επέβαλε διά της βίας την παραμονή των μελών της Συγκλήτου στην αίθουσα, επιμένοντας να συνεδριάσει το συλλογικό Σώμα και να αποδεχθεί την αλλοίωση της σύνθεσής του με την παράνομη παρουσία τους!

»Επακολούθησαν επανειλημμένες προκλήσεις από τους φοιτητές-δεσμοφύλακες της Συγκλήτου, ακόμη και απειλές άσκησης βίας εκ μέρους τους στις απόπειρες εξόδου από την αίθουσα. Μετά από περίπου μία ώρα κατακράτησης των Συγκλητικών από τους φοιτητές, διακόπηκε τελικά ο περιορισμός των Συγκλητικών και οι εισβάλοντες φοιτητές αποχώρησαν. Επιδεικνύοντας ψύχραιμη σωφροσύνη, οι Πρυτανικές Αρχές απέφυγαν στην παρούσα φάση να ζητήσουν την επέμβαση της Αστυνομίας στο εσωτερικό του Πανεπιστημίου.

»Τις σημερινές ενέργειες και το επίπεδο υπευθυνότητας αυτής της μικρής -σε σχέση με το φοιτητικό σύνολο- ομάδας εμπλεκόμενων φοιτητών τα αφήνουμε στην κρίση του Ελληνικού Λαού. Ωστόσο, επειδή η βούληση της συντριπτικής πλειονότητας των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθώς και της Ελληνικής Κοινωνίας, απαιτούν τη λειτουργία ενός ανοικτού στις ιδέες και δημοκρατικού Δημόσιου Πανεπιστημίου με σεβασμό στο Σύνταγμα και απαρέγκλιτη τήρηση των Νόμων, οι Πρυτανικές Αρχές δεσμεύονται να λάβουν όλα τα αναγκαία και προβλεπόμενα εκ του νόμου μέτρα, ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον οι σημερινές θλιβερές, παράνομες και αντιδημοκρατικές ενέργειες. Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο, και το Ε.Κ.Π.Α., πρέπει να προχωρήσει μπροστά ως θεσμοί και λειτουργίες, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Οι ουραγοί μιας μακροχρόνιας αντίδρασης στην ανανέωση και προσφορά του Πανεπιστημίου στον τόπο δεν πρέπει να αφεθούν να επιβληθούν. Η διακοπείσα συνεδρίαση της Συγκλήτου θα επαναληφθεί το Σάββατο σε ακριβέστερο χρόνο και τόπο που θα καθορισθεί με νεότερη ανακοίνωση».

Θέση στα όσα διαμείφθηκαν σήμερα στο ΕΚΠΑ πήρε και ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, προσφέροντας για ακόμη μία φορά τη στήριξή του στις πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος. «Μια θέση έχει η Πολιτεία. Μια πεντακάθαρη, σαφή και συγκεκριμένη θέση. Τον στηρίζουμε (τον πρύτανη Θ.Φορτσάκη), γιατί πρέπει επιτέλους να τελειώσει αυτή η ιστορία της αντιμετώπισης του δημόσιου χώρου, γιατί το πανεπιστήμιο είναι δημόσιος χώρος (…) Κανένας, μα κανένας και καμία, μα καμία δεν έχει δικαίωμα να διαλύει Συγκλήτους, να μπαίνουν μπουλούκια μέσα στους χώρους συνεδρίασης και να διαλύουν τις συνεδριάσεις των οργάνων, να αναστέλλουν τη λειτουργία, τη διοικητική και την εκπαιδευτική του πανεπιστημίου» επισήμανε.