Πολιτική
Πέμπτη, 29 Απριλίου 2004 15:47

Κόντρα Βαληνάκη - Διαμαντοπούλου για το Κυπριακό στη Βουλή

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της βουλευτού Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Αννας Διαμαντοπούλου, σχετικά με τις ενέργειες της κυβέρνησης στο Κυπριακό κατά την πρόσφατη άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στην Ιρλανδία.

Απαντώντας στην ερώτηση της κ. Διαμαντοπούλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Βαληνάκης, επισήμανε μεταξύ άλλων: «Εμείς είπαμε ότι μπορούμε να διαχειριστούμε και το «Ναι» και το «Όχι» και θα συνεχίσουμε να συμπαριστάμεθα στους Κυπρίους, ενώ το ΠΑΣΟΚ εγκλωβίστηκε στις μονομερείς επιλογές που με τόση ωμότητα έκανε πριν τις εκλογές».

«Πάντα μπορούμε να λειτουργούμε θετικά για την επίτευξη εθνικής συναίνεσης και το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα που θα προστατεύει τους Κυπρίους, αλλά όταν ακούγονται "μπιζιμποντικές" δηλώσεις και τηλεφωνήματα δεξιά και αριστερά, άνευ στρατηγικής και ουσιαστικού αποτελέσματος, δεν βοηθούν στην εθνική προσπάθεια», υπογράμμισε ο κ. Βαληνάκης

Από την πλευρά της, η κ. Διαμαντοπούλου επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν έθεσε στην ατζέντα της ιρλανδικής συνόδου το Κυπριακό και παρατήρησε ότι (η κυβέρνηση) «φαίνεται πως συνεχίζει τη λογική της παθητικής συμπαράστασης». Υποστήριξε επίσης ότι «η προετοιμασία της επόμενης ημέρας ήταν ανεπαρκής», παρατηρώντας ότι η Ε.Ε. αποφάσισε να έχει εκείνη και όχι η κυπριακή κυβέρνηση την ευθύνη αναγνώρισης και επικύρωσης πιστοποιητικών των προϊόντων από τα τουρκοκυπριακά επιμελητήρια.

Τέλος, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να διαμορφωθεί επειγόντως ένα σχέδιο δράσης και διαχείρισης των τρεχουσών εξελίξεων.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τη Βουλή για το non-paper που έδωσε στην ιρλανδική προεδρία για το Κυπριακό και τόνισε ότι η κυβέρνηση διαχειρίστηκε σωστά τις διεθνείς θέσεις της χώρας. «Ενώ είχαμε τη δυνατότητα να προβάλουμε βέτο δεν το προβάλαμε, αλλά φτάσαμε σε πολύ ικανοποιητικές αποφάσεις στο Λουξεμβούργο και στην COREPER», σημείωσε ο κ. Βαληνάκης, υπογραμμίζοντας ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης απέσπασαν «τα συγχαρητήρια των Κυπρίων αδελφών μας» ενώ «καταφέραμε και διαφυλάξαμε την πολύ καλή εικόνα που πρέπει να έχει η χώρα».