Πολιτική
Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2014 20:18

Αναζητείται ελάχιστος βαθμός συναίνεσης

«Κοινό μέτωπο» στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας, ζήτησε από τις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου.

«Κοινό μέτωπο» στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας, ζήτησε από τις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου.

Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό και ασφαλές για την Ελλάδα αν υπήρχε τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό μία ελάχιστη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, αυτή η έλλειψη συναίνεσης «δεν επιτρέπει να εμφανιστεί η Ελλάδα με μία ενωμένη γροθιά».

Την ίδια ώρα στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στη Βουλή για την τροπολογία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Δημόσιο και Ασφαλιστικά ταμεία, και παρά τις συνήθεις αντεγκλήσεις -αυτή τη φορά του Άδωνι Γεωργιάδη και της κ. Θ. Φωτίου, σημειώθηκε για πρώτη ίσως φορά μια διακομματική συναίνεση -πλην ΚΚΕ- που δεν άφησαν ασχολίαστη πολλοί βουλευτές απ’ όλα τα έδρανα του Κοινοβουλίου.

Η τροπολογία ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ συντάχθηκε «με επιφυλάξεις» και η ΔΗΜΑΡ, αλλά και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών», ενώ το πρωί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε αφήσει ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο υπερψήφισης, κάτι που διαφάνηκε και από τη χθεσινή δήλωση του υπεύθυνου οικονομικής πολιτικής Ευκ. Τσακαλώτου.

Τελικά ο λόγος που η Κουμουνδούρου κατέληξε στο «παρών» ήταν το γεγονός ότι στην τροπολογία υπήρχε και η επέκταση για δύο χρόνια της έκτακτης εισφοράς, έστω και μειωμένης κατά 30%, με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί κάθετα.    

Σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητικό στέλεχος, όσο πλησιάζει το «σημείο μηδέν» της ελληνικής οικονομίας (εννοεί την προεδρική εκλογή) μοιραία η κυβέρνηση «θα σκληραίνει τη στάση της έναντι των αιτημάτων των δανειστών» και ο ΣΥΡΙΖΑ θα «κάνει στροφή προς τον λεγόμενο κυβερνητισμό». «Και παρά τις σοβαρότατες πολιτικές διαφορές, θα βρίσκονται όλο και περισσότερα σημεία σύγκλισης», καταλήγει το συγκεκριμένο στέλεχος. 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ