Κόσμος
Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2014 16:54

Υψηλοί τόνοι Πούτιν κατά Δύσης σε ομιλία του

Για επιδίωξη «μονομερούς υπαγόρευσης» των εξελίξεων στην παγκόσμια διπλωματία κατηγόρησε τις ΗΠΑ ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, σημειώνοντας ότι έτσι κάνουν τον πλανήτη «ένα πιο επικίνδυνο μέρος για να ζει κανείς».

Για επιδίωξη «μονομερούς υπαγόρευσης» των εξελίξεων στην παγκόσμια διπλωματία κατηγόρησε τις ΗΠΑ ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, σημειώνοντας ότι έτσι κάνουν τον πλανήτη «ένα πιο επικίνδυνο μέρος για να ζει κανείς».

Σε μια ομιλία η οποία θύμιζε ρητορική Ψυχρού Πολέμου, ο κ. Πούτιν επέρριψε την ευθύνη για την κρίση στην Ουκρανία στη Δύση και περιέγραψε τη Ρωσία ως μια ισχυρή δύναμη η οποία «δεν θα ικετέψει» τους Δυτικούς να άρουν τις κυρώσεις κατά της Μόσχας.

«Δηλώσεις ότι η Ρωσία προσπαθεί να ανασυστήσει κάποις μορφής αυτοκρατορία και ότι εποφθαλμιά την εθνική κυριαρχία των γειτόνων της δεν έχουν καμία βάση», τόνισε ο κ. Πούτιν στη Λέσχη Πολιτικών Συζητήσεων Valdai Club, σε θέρετρο βορείως της πόλης του Σότσι, στη Μαύρη Θάλασσα.

Προειδοποιώντας ότι «η Ουάσιγκτον θέλει να αναμορφώσει όλο τον κόσμο» με βάση τα συμφέροντά της και ότι ο κίνδυνος για διεθνείς κρίσεις μεγαλώνει, τόνισε ότι «όλα αυτά δεν τα άρχισε η Ρωσία».

Αποκαλώντας τις κυρώσεις ΗΠΑ και Ε.Ε. κατά της Ρωσίας «λάθος», σημείωσε ότι «η Ρωσία δεν ζητεί από κανέναν τίποτε, καθώς είναι αυτάρκης».

Υπογράμμισε ακόμη ότι ο κίνδυνος παραβιάσεων των συνθηκών για τη διάδοση όπλων είναι σοβαρός και κάλεσε σε διαπραγματεύσεις για διεθνείς όρους στη χρήση στρατιωτικής βίας.

Επρόκειτο για λόγο ο οποίος είχε μερικές από τις πλέον αντιδυτικές κορώνες από το 2000, όταν και ο κ. Πούτιν ανέλαβε για πρώτη φορά την προεδρία της Ρωσίας.

Η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία ότι παραβίασε την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας, προσαρτώντας παράνομα την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας, καθώς και για την υποδαύλιση και ενίσχυση αποσχιστικής εξέγερσης στις ανατολικές ουκρανικές επαρχίες.

«Βοηθήσαμε τον Γιανουκόβιτς να εγκαταλείψει την Ουκρανία»

Ο κ. Πούτιν παραδέχθηκε ότι η Ρωσία παρείχε βοήθεια στον φιλορώσο πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς ώστε να εγκαταλείψει τη χώρα του, μετά την εξέγερση της πλατείας Μεϊντάν.

Κατηγόρησε ακόμη την ηγεσία του Κιέβου ότι, αντί να εμπλακεί σε συνομιλίες με τους εκπροσώπους των ρωσόφωνων περιοχών της Ουκρανίας, επέμεινε και επιμένει στην καταστολή της εξέγερσης με τη βία.