Δευτέρα, 03 Μαΐου 2004 19:38

Οι μεγαλύτερες απώλειες δημοσιογράφων από το 1995

Το 2003 ήταν μια άσχημη χρονιά για την ελευθερία του Τύπου, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα», που δημοσιεύτηκε σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου. Ο αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν το 2003 κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους ήταν ο υψηλότερος από το 1995.

Τα στατιστικά στοιχεία για την περασμένη χρονιά φέρουν σε 42 (από 25 το 2002) τους δημοσιογράφους που έχασαν τη ζωή τους, σε 766 τους δημοσιογράφους που συνελήφθησαν, σε 366 αυτούς που δέχτηκαν απειλές και σε 501 τα περιστατικά λογοκρισίας.

Κούβα, Κίνα, Ερυθραία, Ιράν και Μιανμάρ χαρακτηρίζονται ως «οι μεγαλύτερες φυλακές του κόσμου» για τους υψηλούς αριθμούς φυλακισμένων δημοσιογράφων.

Το πιο επικίνδυνο μέρος στον πλανήτη για την άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος είναι το Ιράκ, όπου, σύμφωνα με την οργάνωση «Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων», οι νεκροί δημοσιογράφοι από την έναρξη του πολέμου το Μάρτιο του 2003, φτάνουν τους 25.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν δήλωσε ότι η προσοχή των ΜΜΕ δεν πρέπει να μονοπωλείται αποκλειστικά από τις σφαγές και τα δυστυχήματα.

Μεταξύ των κρίσεων που κατά τον κ. Ανάν δεν έτυχαν του ενδιαφέροντος του Τύπου, ήταν η διένεξη στο βόρειο τμήμα της Ουγκάντα και τα προβλήματα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας.

«Η κατάσταση στο Τατζικιστάν επίσης δεν καλύφθηκε επαρκώς, ίσως όμως γιατί εκεί η κατάσταση είναι ρευστή», πρόσθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος καταλήγοντας απέτισε φόρο τιμής στους δημοσιογράφους, που σκοτώθηκαν εκτελώντας το καθήκον τους ή φυλακίστηκαν για τις δημοσιογραφικές τους δραστηριότητες.