Περιβάλλον
Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2014 11:16

H ανατομία του «πιο μυστηριώδους» δεινόσαυρου

Ράμφος πάπιας, λαιμό στρουθοκαμήλου, καμπούρα καμήλας και ύψος διώροφου κτιρίου είχε ο Deinocheirus mirificus, ο οποίος ζούσε στη Γη πριν από 70 εκατομμύρια χρόνια.

Ράμφος πάπιας, λαιμό στρουθοκαμήλου, καμπούρα καμήλας και ύψος διώροφου κτιρίου είχε ο Deinocheirus mirificus, ο οποίος ζούσε στη Γη πριν από 70 εκατομμύρια χρόνια.

Σε αυτά τα συμπεράσματα κατέληξαν παλαιοντολόγοι με επικεφαλής το Κορεατικό Ινστιτούτο Γεωεπιστημών και Ορυκτών Πόρων, οι οποία προσδιόρισαν για πρώτη φορά την πλήρη ανατομία του δεινοσαύρου.

Η ακριβής μορφή του Deinocheirus mirificus παρέμενε μυστήριο από το 1965, όταν ανακαλύφθηκαν στη Μογγολία τα πρώτα τμήματα των οστών των «χεριών» του. Προσδιορίζοντας από αυτά πως τα «χέρια» του είχαν μήκος 2,4 μέτρα, ο δεινόσαυρος ονομάσθηκε από τότε Deinocheirus mirificus, το οποίο σημαίνει «ασυνήθιστα, τρομερά χέρια».

Ο προσδιορισμός της πλήρους ανατομίας του δεινοσαύρου έγινε εφικτός καθώς στα χρόνια που μεσολάβησαν ανακτήθηκαν από ιδιωτικές συλλογές τα οστά από τα υπόλοιπα τμήματα του σώματός του, πολλά από τα οποία είχαν διακινηθεί στη μαύρη αγορά.

Έτσι, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες στο άρθρο τους στο τελευταίο τεύχος του Nature, όπου περιγράφουν την ανακάλυψη, δόθηκε τέλος σε μια εποχή που κράτησε περίπου 50 χρόνια, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Deinocheirus παρέμενε ένα από τα πιο μυστηριώδη είδη δεινοσαύρου.

Σύμφωνα με το άρθρο, ο Deinocheirus θα πρέπει να ζύγιζε περίπου όσο ένα φορτηγό, ενώ ο μεγάλος λαιμός του τού επέτρεπε να «ψαρεύει» με το κεφάλι του ψάρια και φυτά σε λίμνες.

Σχολιάζοντας πάντως την ανατομία του, ο παλαιοντολόγος Τόμας Χολτζ από το πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, ανάφερε πως είναι παράξενη, ακόμη και για δεινόσαυρο. «Δείχνει πως πρέπει να κάνουμε πολλή δουλειά ακόμη», πρόσθεσε.

Το νέο εύρημα θα βοηθήσει πάντως προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με τον Χολτζ, βοηθώντας στην καλύτερη εξήγηση της εξέλιξης των δεινοσαύρων, αλλά και προσφέροντας πληροφορίες για τα «αρχαία» οικοσυστήματα.