Έκλεισαν οι κάλπες για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Έκλεισαν οι κάλπες για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Νωρίτερα το μεσημέρι, στη γενική συνέλευση, τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής των πέντε παρατάξεων που συμμετέχουν στις εκλογές, ενώ τη συνέλευση χαιρέτισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, που είναι και θεσμικά υπεύθυνος για τη σύγκλισή της.
Στην ομιλία του ο κ. Καμίνης τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «οι δήμοι είναι εκείνοι που πρέπει να δείξουν τον νέο δρόμο που πρέπει να πάρει η Δημόσια Διοίκηση στη χώρα, ενδυναμώνοντας ακόμη πιο πολύ τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τον πολίτη».
Παράλληλα, επανέλαβε την πάγια στάση του για «συνθέσεις, συγκλίσεις και ευρείες συναινέσεις, διατηρώντας ο καθένας την πολιτική του αυτονομία».
Όπως είπε ο κ. Καμίνης, «κανένας δεν μπορεί μόνος του. Χρειάζεται να προσδώσουμε και πάλι την έννοια που αρμόζει στον κατασυκοφαντημένο όρο «συμβιβασμός».
Την ανάγκη επαναφοράς της εργασιακής ειρήνης και ασφάλειας στους δήμους υπογράμμισε στην παρέμβασή του ο απερχόμενος πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης και αναφέρθηκε διεξοδικά στα όσα έγιναν την προηγούμενη τριετία. Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για «μάχη» που δόθηκε από τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης απέναντι στους θιασώτες του υπερσυγκεντρωτικού κράτους και μίλησε για φαινόμενα συκοφάντησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Να λειτουργήσει έξω από κομματικές στοιχίσεις κάλεσε τη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ, ο Γιώργος Ιωακειμίδης, ο οποίος πρόβαλε τη «Νέα Αυτοδιοίκηση» ως την παράταξη που λειτουργεί έξω από κομματικές συνθέσεις, που στοιχίζεται με βάση το αυτοδιοικητικό στίγμα και όχι το κομματικό αποτύπωμα.
«Θα κάνουμε τα πάντα για να πετύχουμε» είπε ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης από την παράταξη «Αυτοδιοικητικό Κίνημα». «Η μεγάλη πρόκληση είναι η ανάταξη του θεσμού της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, χωρίς την αίσθηση υποτέλειας απέναντι στο κράτος και στον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης» σημείωσε και αναφέρθηκε στην ευκαιρία που έχει η Αυτοδιοίκηση στη νέα πενταετία «να ισχυροποιήσει την πολιτική αυτοτέλειά της, να διευρύνει το πολιτικό της οπλοστάσιο και να ενισχύσει την καταστατική της θέση».
«Απαιτούνται ξεκάθαρες τοποθετήσεις, στρατεύσεις και διεκδικήσεις» είπε ο δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας από τη «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» και προσδιόρισε την ύπαρξη του εξής διλήμματος: «Θα δώσουμε ανάσες στο παλιό, σάπιο πολιτικό σύστημα που πεθαίνει; Ή θα ενισχύσουμε το νέο, που προβάλλει ελπιδοφόρο, φέρνοντας με το ριζοσπαστισμό του και τις θετικές εμπειρίες του παρελθόντος;»
Αναφερόμενος στο «φαβορί» των σημερινών αρχαιρεσιών που αποτελεί ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, ο κ. Μπίρμπας επέκρινε τις «παρατάξεις με αμερικανικού τύπου προεκλογικές εκστρατείες, περιοδείες με πληθώρα φωτογραφικού υλικού, όμως κενές πολιτικού περιεχομένου, με πολιτικές των SMS και του Facebook, που αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι τη λέξη Μνημόνιο, τις έννοιες της αγωνιστικής κινητοποίησης, της λαϊκής συμμετοχής και του κοινωνικού ελέγχου».
Αναφερόμενος ειδικά στον ορισμό του Δημήτρη Καλογερόπουλου ως εντεταλμένου συμβούλου του δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη στην Επιτροπή Περιφερειών της ΕΕ, ο κ. Μπίρμπας καταλόγισε στον κ. Πατούλη και την κυβερνώσα παράταξη ότι «αντιμετωπίζουν ως εσωκομματική συναλλαγή τη διεθνή εκπροσώπηση της αυτοδιοίκησης». Όπως είπε «με θεσμικούς νεολογισμούς έδωσαν σε κρατικό γενικό γραμματέα, κάτοικο και δημότη άλλης περιοχής, εντελώς τυχαία όμως γραμματέα του τομέα Αυτοδιοίκησης του κόμματος τους, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τους, μέσα στο κατακαλόκαιρο, εξουσιοδότηση πολιτικής εκπροσώπησης του Δημοτικού Συμβουλίου στην Επιτροπή των Περιφερειών για τα επόμενα πέντε χρόνια, διασύροντας διεθνώς τη χώρα και την Αυτοδιοίκηση». Και συμπλήρωσε: «Τέτοιος θεσμικός σεβασμός, τέτοια κρίση μεγαλείου και όλα αυτά πριν κατακτήσουν τον θώκο. Φανταστείτε μετά!».
Ο κ. Μπίρμπας ήταν επικριτικός και απέναντι στις παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που κυριαρχούσαν στο προηγούμενο Δ.Σ. και στο προεδρείο της ΚΕΔΕ, διότι «επέλεξαν τον ρόλο του καλού μαθητή στο Μνημόνιο, συναγελάζονται με τον ανθύπατο Φούχτελ, σφύριξαν αδιάφορα αν όχι εχθρικά στις μεγάλες απεργίες των εργαζομένων ενάντια στις απολύσεις και τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών μας».
Αναφερόμενος ιδιαιτέρως στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ μίλησε για μια «μαύρη σελίδα» στην ιστορία της ΚΕΔΕ, με «την απόφαση τής μη στήριξης των 5 συναδέλφων δημάρχων που όλως τυχαία τοποθετούνται στην ευρύτερη Αριστερά, συναδέλφων που διώκονται και συκοφαντούνται γιατί υπερασπίζονται το γράμμα και το πνεύμα του νόμου».
Ως προγραμματικές προτεραιότητες της παράταξης ο κ. Μπίρμπας έθεσε τη διασφάλιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης, τη διαχείριση των απορριμμάτων και των στερεών αποβλήτων μέσα από ένα Εθνικό και Περιφερειακό Σχεδιασμό, με αποκέντρωση των δραστηριοτήτων, τη διεκδίκηση της άμεσης απόδοσης των κατοχυρωμένων πόρων στην Αυτοδιοίκηση, τη μετατροπή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε επενδυτική τράπεζα της Αυτοδιοίκησης, την κατάρτιση διακριτού επιχειρησιακού προγράμματος για τους δήμους στο νέο ΕΣΠΑ, την κατάργηση του Παρατηρητηρίου, την κατοχύρωση πλήρων ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους.
Η Ελπίδα Παντελάκη από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ανέφερε πως μείωση πόρων, αύξηση τελών και χαρατσιών, μείωση προσωπικού, κλείσιμο υπηρεσιών, συνθέτουν για την επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης την εικόνα της σημερινής Τοπικής Διοίκησης. Όπως υποστήριξε, εν γένει τις αναδιαρθρώσεις στο Δημόσιο χαρακτηρίζει η περικοπή πόρων, η συρρίκνωση των κοινωνικών δομών με ταυτόχρονη ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και έργων, η ανατροπή εργασιακών σχέσεων και οι απολύσεις προσωπικού. «Αυτό» όπως είπε «υπηρετεί η περιβόητη διαδικασία αξιολόγησης, αυτό σημαίνει και η διαδικασία επανελέγχου».
Η Ελπίδα Παντελάκη πρότεινε πλήρη κρατική χρηματοδότηση -που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των δήμων- και θα προέρχεται από αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας, ουσιαστική ελάφρυνση και ρύθμιση παλαιών οφειλών για τα λαϊκά στρώματα και τους μικροεπαγγελματίες, πάγωμα με απόφαση δημοτικών συμβουλίων του προγράμματος κατασχέσεων και πλειστηριασμών που έχουν εκδοθεί από τους δήμους.
Ο Γιώργος Πατούλης από το «Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση» έκανε λόγο για μια νέα αντίληψη όσον αφορά το μοντέλο λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης, που «θα καταστήσει την αυτοδιοίκηση πρωταγωνιστή στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα και θα αποτυπώνεται μέσα από ισχυρή εκπροσώπηση με νέα πρόσωπα με δυνατή φωνή, χωρίς κομματικές εξαρτήσεις και αγκυλώσεις, με ικανότητες και εμπειρία».
Προτεραιότητες της παράταξης, όπως είπε, αποτελούν η «ανατροπή παράταιρων συμμαχιών και κατεστημένων συμφερόντων ετών που λειτούργησαν ως τροχοπέδη στη λειτουργία του θεσμού και των οργάνων του», η «αποτροπή της κομματικής χειραγώγησης της Αυτοδιοίκησης».
Επίσης, προτεραιότητα αποτελούν: η έκφραση των συμφερόντων όλων των δήμων ισότιμα, η εφαρμογή ενός νέου σχεδίου δράσεων που θα βάλει τέλος στην άδικη αντιμετώπιση των μικρών σε μέγεθος πληθυσμού Δήμων και η αποτελεσματική αντίσταση σε κάθε νέα απόπειρα περικοπής των πόρων της.
Αναφερόμενος στον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, ο κ. Πατούλης σημείωσε ότι δεν θα στηρίξει τη λειτουργία κρίσιμων υπηρεσιών σε ελεημοσύνες υπόπτων ιδιωτικών πρωτοβουλιών, ούτε θα επιτρέψει να μετατραπούν οι δήμοι σε παραρτήματα μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Κατά τα άλλα, δήλωσε ότι θα προβάλλει ολοκληρωμένες προτάσεις, εθνικής κλίμακας, για όλα τα ζητήματα που αφορούν στις τοπικές κοινωνίες και θα απαιτήσει την υλοποίηση συγκεκριμένων εθνικών πολιτικών από την Πολιτεία. Επίσης, θα διεκδικήσει από την κεντρική εξουσία αναβαθμισμένο ρόλο στα όργανα που διαχειρίζονται τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ και του «Πράσινου Ταμείου» σε όλα τα στάδια των αποφάσεων που αφορούν στην ένταξη και χρηματοδότηση έργων.
Πηγή: ΑΜΠΕ