Κόσμος
Τρίτη, 04 Μαΐου 2004 14:09

Παρέμβαση της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού για τα βασανιστήρια των Ιρακινών

Τα βασανιστήρια σε βάρος ιρακινών κρατουμένων πρέπει να τιμωρηθούν από τη δικαιοσύνη, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπός της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), τονίζοντας ότι η διεθνής οργάνωση επισκέπτεται τακτικά τη συγκεκριμένη φυλακή (Αμπού Γκράιμπ) στη Βαγδάτη.

«Οταν υπάρχουν πληροφορίες που κάνουν λόγο για βασανιστήρια, είναι εξαιρετικά σημαντικό να διενεργείται σοβαρή έρευνα και αν οι περιπτώσεις αυτές επιβεβαιωθούν, να τιμωρηθούν από τη δικαιοσύνη», δήλωσε η εκπρόσωπος Αντονέλα Νοτάρι. Μια τέτοια κύρωση «αποτρέπει τις κακοποιήσεις στο μέλλον, ενώ καθιστά κατανοητό ότι δεν θα μείνουν ατιμώρητες και ότι οι δράστες τέτοιων ενεργειών θα δικάζονται και θα τιμωρούνται», παρατήρησε.

Πάντως, η κ. Νοτάρι έκρινε ως «εξαιρετικά θετικά» τα μέτρα που ελήφθησαν από τις ΗΠΑ μετά τις αποκαλύψεις για βασανισμούς ιρακινών κρατουμένων από αμερικανούς και βρετανούς στρατιώτες, επισημαίνοντας ότι φωτογραφίες των βασανιστηρίων στη φυλακή Αμπού Γράιμπ της Βαγδάτης «προκαλούν σοκ και είναι εντελώς απαράδεκτες».

Εντωμεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από τη Ντάουνινγκ Στριτ, ο βρετανός υφυπουργός Αμυνας, Ανταμ Ίνγκραμ, θα κάνει δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων σχετικά με τις φωτογραφίες που δείχνουν ένα φυλακισμένο να βασανίζεται από ένα βρετανό στρατιωτικό. «Ο Ανταμ Ίνγκραμ θα κάνει μια δήλωση στη Βουλή στις 15:30 τοπική ώρα (17:30 ώρα Ελλάδας) σχετικά με το θέμα, δήλωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου.