Κόσμος
Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2014 14:49

Νταβούτογλου: Το Barbaros θα συνεχίσει τις «σεισμικές έρευνες»

Αποφασισμένη να συνεχίσει τις «σεισμικές έρευνες στη Μεσόγειο» με το ερευνητικό σκάφος Barbaros είναι η Άγκυρα σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, παρά τις αντιδράσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης και την απειλή διακοπής της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ. Ο ίδιος στράφηκε κατά των Ελληνοκυπρίων κάνοντας λόγο για προσπάθεια να μονοπωλήσουν τα δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Κύπρου.

 

Αποφασισμένη να συνεχίσει τις «σεισμικές έρευνες στη Μεσόγειο» με το ερευνητικό σκάφος Barbaros είναι η Άγκυρα σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, παρά τις αντιδράσεις της Κυπριακής κυβέρνησης και την απειλή διακοπής της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ.

«Το Barbaros θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες, βάσει των συμφωνιών που έχουν γίνει μεταξύ της Τουρκίας και της "ΤΔΒΚ". Έχουμε το δικαίωμα να πραγματοποιούμε σεισμικές έρευνες στην περιοχή και θα ασκούμε πάντα το δικαίωμά μας» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Μάλιστα, ο κ. Νταβούτογλου υποστήριξε ότι «στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Κύπρου, οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα όπως και οι Ελληνοκύπριοι» κατηγορώντας τους Ελληνοκύπριους ότι «προσπαθούν να μονοπωλήσουν αυτά τα δικαιώματα» και εμφανίζοντας την τουρκική πλευρά να αναζητεί λύση μέσω συνομιλιών.

«Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του Barbaros, κανείς να μην προσπαθήσει να προκαλέσει κρίση» είπε και έκανε έκανε αναφορά στο σενάριο των δύο κρατών, σημειώνοντας πως αν η ελληνοκυπριακή πλευρά λέει ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν δικαίωμα στις φυσικές αυτές πηγές που βρέθηκαν στον Νότο, τότε πρέπει να συζητηθεί το σενάριο των δύο κρατών. 

Πρόσθετη πρόκληση οι δήλωσεις Νταβούτογλου, λένε κυβερνητικές πηγές

Οι δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού προκάλεσαν την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, πηγές της οποίας έκαναν λόγο για μια πρόσθετη πρόκληση. 

Η αμφισβήτηση, από τουρκικής πλευράς, της ύπαρξης και της διεθνούς νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά κραυγαλέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά και προσβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημείωσαν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος του ΟΗΕ, κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης και μόνο η Τουρκία αρνείται να αντιληφθεί και να αναγνωρίσει την πραγματικότητα αυτή.

«Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός επικαλείται ως νομική βάση για τις παράνομες τουρκικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, την παράνομη και νομικά άκυρη "συμφωνία" μεταξύ Τουρκίας και του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους. Η ύπαρξη της "συμφωνίας" αυτής δεν είναι επιχείρημα. Αποτελεί πρόσθετη απόδειξη της διάθεσης της Τουρκίας να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» επισημαίνουν οι ιδιες πηγές.

Προσθέτουν, επίσης, ότι «δυστυχώς, οι αναφορές του Τούρκου Πρωθυπουργού σε διχοτομικά σενάρια "δύο κρατών" είναι ενδεικτικές των πραγματικών τουρκικών προθέσεων».

Π. Καμμένος: Αναστολή διακυβερνητικής συνάντησης Ελλάδας - Τουρκίας

Μετά τις δηλώσεις Νταβούτογλου οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μέσω του προέδρου τους Πάνου Καμμένου προτείνουν:

«Πρώτον, την αναστολή της διακυβερνητικής συνάντησης Ελλάδας -Τουρκίας που ήταν προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο και δεύτερον, την αναστολή και την παύση κάθε συζήτησης για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τούρκοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η έξοδος του BARBAROS στη Μεσόγειο ήταν «πολιτική κίνηση που αποσκοπούσε στο να ασκήσει πίεση στους Ελληνοκυπρίους, για να συμφωνήσουν σε μια διζωνική δικοινοτική λύση».

Ο αρθρογράφος Ορχάν Καρπαζλί, στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Σαμπάχ, υποστηρίζει ότι η Τουρκία έχει τώρα «το πάνω χέρι», καθώς ο μόνος τρόπος να φτάσει το κυπριακό αέριο στην Ευρώπη είναι μέσω αγωγών που θα διέρχονται από την Τουρκία.

Στο οικόπεδο 2 της ΑΟΖ το Barbaros

Σημειώνεται ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros βρίσκεται σήμερα στο οικόπεδο 2 της κυπριακής ΑΟΖ, μετά τη χθεσινή του πλεύση στο οικόπεδο 3.

Και τα δύο οικόπεδα, όπως και το 9, έχουν δοθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία για γεωτρήσεις στην ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI-KOGAS, που από τις αρχές του μήνα κάνει γεώτρηση στο τεμάχιο «Ονασαγόρας» του οικοπέδου 9.

Η γεώτρηση πάντως συνεχίζεται κανονικά, ενώ επί του παρόντος το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το οποίο παρακολουθεί τις κινήσεις του Barbaros, δεν μπορεί να συμπεράνει κατά πόσο το σκάφος θα αρχίσει σεισμογραφικές έρευνες.

Ο Σόλων Κασίνης, ειδικός επί θεμάτων ενέργειας και σύμβουλος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά εκτίμησε ότι οι κινήσεις του σκάφους στην περιοχή γίνονται περισσότερο για πολιτικούς λόγους. 

Υπενθυμίζεται ότι χθες Τρίτη το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου αποφάσισε οκτώ μέτρα άμεσης εφαρμογής ως αντίδραση στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Φιλελεύθερο