Η Γερουσία της Γαλλίας, άνω σώμα του γαλλικού κοινοβουλίου, ενέκρινε νομοσχέδιο με βάση το οποίο δίνεται δικαίωμα στο κοινοβούλιο, σε εξαιρετικά ειδικές περιστάσεις, να αποπέμψει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η Γερουσία της Γαλλίας, άνω σώμα του γαλλικού κοινοβουλίου, ενέκρινε την Τετάρτη νομοσχέδιο με βάση το οποίο δίνεται δικαίωμα στο κοινοβούλιο, σε εξαιρετικά ειδικές περιστάσεις, να αποπέμψει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Πρόκειται για μέτρο το οποίο απορρέει από τη συνταγματική μεταρρύθμιση του 2007, ωστόσο δεν είχε μέχρι στιγμής νομοθετηθεί.
Τον Ιανουάριο του 2012, η Εθνοσυνέλευση (κάτω σώμα του γαλλικού κοινοβουλίου) είχε υπερψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο.
Με 324 ψήφους υπέρ και 18 κατά (οι τελευταίες ανήκουν στους γερουσιαστές της ομάδας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος), η Γερουσία υιοθέτησε επίσης το νομοσχέδιο με αυξημένη πλειοψηφία.
Το κείμενο πρέπει να υποβληθεί και στο Συνταγματικό Συμβούλιο, πριν καταστεί νόμος του κράτους.
Η υιοθέτηση του νέου νομοθετικού πλαισίου δεν καθιστά ωστόσο εύκολη την αποπομπή ενός προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος, στο ημι-προεδρικό σύστημα της Γαλλίας, εκλέγεται από τον λαό και έχει αυξημένες αρμοδιότητες.
Η διαδικασία τίθεται σε κίνηση μετά από παρατεταμένη απουσία του από τα καθήκοντά του, εμφανώς ασύμβατη με την εντολή που έχει λάβει να προΐσταται των κρατικών λειτουργιών.
Ένα από τα δύο σώματα (Εθνοσυνέλευση και Γερουσία) έχει το δικαίωμα να προτείνει συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, με πλειοψηφία δύο τρίτων. Το δεύτερο σώμα πρέπει να την εγκρίνει επίσης με ανάλογη πλειοψηφία.
Σε περίπτωση απόρριψης, η διαδικασία σταματά αμέσως. Εάν ωστόσο υπάρξει υιοθέτηση και από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου, το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο συγκροτείται από όλους τους βουλευτές και όλους τους γερουσιαστές, υπό την προεδρία του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης, καλείται σε συνεδρίαση.
Εκεί διεξάγεται συζήτηση και μπορεί να κληθεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας για να δώσει εξηγήσεις και να λάβει μέρος στη συζήτηση.
Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει έναν μήνα για να εγκρίνει ή όχι την αποπομπή του προέδρου, με πλειοψηφία - και πάλι - δύο τρίτων.