Αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση, την Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όταν ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε το λόγο και αναφέρθηκε στις αντιδράσεις για την τοποθέτηση σεκιούριτι στο πανεπιστήμιο Αθηνών.
Αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση, την Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όταν ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε το λόγο και αναφέρθηκε στις αντιδράσεις για την τοποθέτηση σεκιούριτι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
«Μην ξύνεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη, δεν συμφέρει κανένα, ούτε την πατρίδα ούτε τους φοιτητές» είπε ο Α. Λοβέρδος και απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εισήλθαν χθες στο κτήριο της Πρυτανείας επεσήμανε: «ανησυχείτε, ναι. Ανήσυχους έλεγαν τους τραμπούκους έξω από τις διαδηλώσεις. Εσείς είστε σοβαροί άνθρωποι, δεν είστε τραμπούκοι».
Ο υπουργός είπε ότι ενημερώθηκε από τον πρύτανη του ΕΚΠΑ Θόδωρο Φορτσάκη «για παραβίαση του χώρου της πρυτανείας».
«Ισχυρίζεται και τον πιστεύουμε, ότι όλα αυτά τα μέτρα ασφάλειας και καθαριότητας εμπίπτουν στο αυτοδιοίκητο και κάθε ΑΕΙ και ΤΕΙ μπορεί να πάρει τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει» είπε και πρόσθεσε ότι οι παρεμβάσεις «αφορούν χώρο πρυτανείας, εκεί έχει δικαίωμα να καθορίσει όρους εισόδου και εξόδου. Όπως μου είπε, μπορώ να μπω γραφεία κόμματος σας και να μην μου ζητήσουν άδεια;».
Στα λεγόμενα του υπουργού Παιδείας αντέδρασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου, η οποία κατηγορήθηκε από τον Πρύτανη ότι βοήθησε στην είσοδο ατόμων χωρίς επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.
«Στις πρυτανείες κανείς δεν δικαιούται να πει ότι ο χώρος είναι ξέφραγο αμπέλι, όποτε θέλω μπαίνω, όποτε θέλω βγαίνω», επέμεινε ο Α. Λοβέρδος σημειώνοντας ότι «αυτά προφάσεις για άλλους είδους συμπεριφορές».
Η Θ. Φωτίου απάντησε ότι οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι και καθηγητές πανεπιστημίου, πήγαν χθες στην πρυτανεία ζητώντας να δουν τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ. «Ανησυχούμε για όσα συμβαίνουν, οι εργαζόμενοι κλειδώνονται μέσα και ξεκλειδώνονται όταν λήγει η βάρδια τους», κατήγγειλε.
Αναφερόμενη στην ανακοίνωση του Θ. Φορτσάκη στην οποία κατηγορήθηκαν για αντισυνταγματική συμπεριφορά και πολιτειακή ανωμαλία, επεσήμανε ότι «αυτές οι εκφράσεις προς βουλευτές και ακαδημαϊκούς είναι απαράδεκτες, πρωτοφανείς» και «παραπέμπουν σε άλλες εποχές που δεν θέλει κανείς να θυμάται».
«Σεβόμαστε τον πανεπιστημιακό θεσμό όχι τον Θ. Φορτσάκη»
«Εμείς σεβόμαστε τον πανεπιστημιακό θεσμό και όχι τον Θ. Φορτσάκη». Διάλογος θα γίνει εφόσον ο Θ. Φορτσάκης ζητήσει συγγνώμη και αποσύρει τις κατηγορίες», είπε χαρακτηριστικά ζητώντας να μην υπάρξει όξυνση στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
«Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να λέμε ότι προκαλούμε ανωμαλία και φερόμαστε αντισυνταγματικά. Ούτε καμία πόρτα σπρώξαμε, ούτε να γκρεμίσουμε πήγαμε», τόνισε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς υπενθυμίζοντας ότι έγινε «πολύ ήπια» συζήτηση επί 1,5 ώρα με τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Μου έκανε μεγάλη εντύπωση πως σηκώθηκαν οι τόνοι εναντίον μας με αφορμή τη φύλαξη και δεν σηκώθηκαν οι τόνοι όταν κατηγορούμαστε», είπε ο Χρ. Μαντάς ζητώντας την προστασία της Βουλής και της Επιτροπής.
«Τέτοια πράγματα δεν έχουν ξαναειπωθεί σε περίοδο δημοκρατίας. Μας ξέρετε όλους, ούτε κουκούλες είχαμε, πήγαμε με το πρόσωπο μας», τόνισε.
Όλοι ξέρετε ποιοι είναι οι πυρπολητές των πανεπιστημίων
«Εντυπωσιάζομαι από το ύφος σας σήμερα», παρενέβη ο βουλευτής της Ν.Δ. Ανδρέας Λυκουρέντζος κάνοντας λόγο για «ανοχή» του ΣΥΡΙΖΑ σε «πρακτικές καταλήψεων και κουκουλοφόρων».
Η Θ. Φωτία διαμαρτυρήθηκε και πάλι και ο Α. Λυκουρέντζος συνέχισε: «θέλετε να φιμώσετε βουλευτή; Χαίρομαι που αποκαλύπτεστε. Μέσα στην Επιτροπή τολμάτε; Όλοι ξέρετε ποιοι είναι οι πυρπολητές των πανεπιστημίων, ποιοι χτίζουν πόρτες πρυτάνεων. Είναι γνωστές οι πρακτικές του παρελθόντος».
Υποστήριξε ότι μειοψηφίες ήλεγχαν την εκλογή πρυτάνεων, ότι γι’ αυτούς η αξιολόγηση αποτελεί casus belli και ότι στα πανεπιστήμια υπήρχαν «νονοί που τα διαφεντεύουν».
«Όταν τοποθετηθείτε για αυτές εικόνες, τότε να έρθετε να μας ελέγξετε», κατέληξε ο Α. Λυκουρέντζος.
Παρεμβαίνοντας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης υπογράμμισε ότι «ο Πρύτανης πυροδοτεί κλίμα αναντίστοιχο με την εικόνα που δημιουργήθηκε». Είναι αδιανόητο σε βουλευτές να μην μπορούν να επισκέπτονται πανεπιστημιακά ιδρύματα, πρόσθεσε.
«Δεν ανησυχείτε όταν καίγονται τα πανεπιστήμια; Όταν καταλαμβάνονται; Όταν υποβαθμίζονται; Όταν οι φοιτητές χάνουν εξάμηνα; Γιατί τότε δεν επισκεφθήκατε πρυτάνεις; Γιατί τώρα;», ρώτησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Σκρέκας.
Υποστήριξε ότι ο Πρύτανης έκανε «το αυτονόητο. Έχετε πάει σε δημόσιο κτήριο ή υπηρεσία και δεν υπήρχε έλεγχος; Μπάτε σκύλοι αλέστε, δεν θα σας αφήσουμε να κάνετε τη χώρα. Τη χώρα θα τη φτιάξουμε, όχι αυτό που θέλετε εσείς, την απόλυτη αναρχία, τα δήθεν αριστερίστικα».
«Θα κάνουμε το αυτονόητο και για να παραδώσουμε επόμενες γενιές», είπε.
Είστε βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρέπει να ξέρετε το ρόλο σας
Υποστρηρίζοντας την αντίδραση των εργαζομένων και των φοιτητών του ΕΚΠΑ η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου ανέφερε πως οι περισσότεροι φοιτητές αγωνιούν για τις σπουδές και το μέλλον τους, ενώ οι εργαζόμενοι είναι σε εργασιακή ανασφάλεια.
Κλείνοντας την συζήτηση ο Α. Λοβέρδος επεσήμανε ότι έλεγχος υπάρχει και στις εισόδους στα γραφεία των κομμάτων. «Δεν έχετε δικαίωμα να μπαίνετε έτσι κύριοι συνάδελφοι. Να ανησυχείτε ναι, αλλά ανήσυχους έλεγαν τους τραμπούκους έξω από τις διαδηλώσεις. Εσείς είστε σοβαροί άνθρωποι, δεν είστε τραμπούκοι», είπε και πρόσθεσε: «τι πάει να πει «ανησυχήσαμε»; «Είδαμε φως και μπήκαμε;» Που μπήκατε; Είστε βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρέπει να ξέρετε ποιος είναι ο ρόλος σας».
Υπενθύμισε ακόμη ότι στους χώρους που τέθηκαν υπό έλεγχο σεκιούριτι το 2011 είχαν καταστραφεί πίνακες και υποστήριξε τα μέτρα Φορτσάκη. «Ελέγχονται δικαιοκρατικά και είναι σωστό. Μένει να τα εφαρμόσουμε με καλή διάθεση όλοι. Μην ξύνεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη, δεν συμφέρει κανέναν, ούτε την πατρίδα ούτε τους φοιτητές».
Newsroom naftemporiki.gr