Κόσμος
Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014 16:55

Λευκωσία: Οκτώ μέτρα μετά τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ

Οκτώ μέτρα άμεσης εφαρμογής αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου ως αντίδραση στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη.

Οκτώ μέτρα άμεσης εφαρμογής αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου ως αντίδραση στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη.

Μεταξύ αυτών είναι η καταγγελία της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνέρχεται στις 23 και 24 Οκτωβρίου, η μη συναίνεση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο άνοιγμα νέου κεφαλαίου στις ενταξιακές της Τουρκίας και η μελέτη για το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Αναλυτικά, τα μέτρα, όπως τα αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο, είναι: 

  1. Καταγγελία της Τουρκίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνέρχεται στις 23 και 24 Οκτωβρίου, με σκοπό την καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.
  2. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα αξιοποιήσει, σε διάφορα διεθνή φόρα, την ιδιότητα της ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με λήψη μέτρων, που θα προκαλέσουν κόστος στην Τουρκία για τις παράνομες ενέργειες της.
  3. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα συναινέσει στο άνοιγμα οποιουδήποτε νέου κεφαλαίου στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
  4. Μελέτη του ενδεχομένου προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
  5. Μελέτη από τον Γενικό Εισαγγελέα και Διεθνείς Οίκους, για λήψη συγκεκριμένων νομικών μέτρων εναντίον όσων εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στις παράνομες τουρκικές ενέργειες.
  6. Συνέχιση διπλωματικών διαβημάτων και αξιοποίηση σχέσεων με συγκεκριμένα κράτη.
  7. Καταγγελία της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειες της στη Διεύθυνση Ωκεανών και Δικαίου της Θάλασσας της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών.
  8. Καταγγελία της Τουρκίας για την παράνομη δέσμευση και παράνομη διεξαγωγή ερευνών εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, προς το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό. 

Σε δηλώσεις του ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε πως η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου έγινε σε κλίμα πλήρους συναίνεσης και συμπλήρωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει στη διάθεσή της, έναντι της Τουρκίας, έτσι ώστε να προκαλέσει πολιτικό και διπλωματικό κόστος στην Άγκυρα.

H πρόκληση με το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Barbaros, που από χθες Δευτέρα παραβιάζει την κυπριακή ΑΟΖ και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίστηκε και σήμερα.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ, σύμφωνα με πληροφορίες των κυπριακών Αρχών, το σκάφος έπλεε από το μεσημέρι, μεταξύ Λάρνακας και Λεμεσού, με κατεύθυνση τη Λεμεσό, σε απόσταση περίπου 28 ναυτικών μιλίων από τη Λάρνακα και μεταξύ των οικοπέδων 2 και 1.

Το Barbaros, από σήμερα, συνόδευε η φρεγάτα του Πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, «Giresun», η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα αντικαταστήσει την «Gelibolu».

Την επιτήρηση του γεωτρύπανου της ENI/KOGAS Saipem 10000 στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» του κυπριακού οικοπέδου 9, έχει αναλάβει η κορβέτα «Bafra».

Τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, που είναι και ΑΟΖ της ΕΕ, στάση που δημιουργεί αρνητικό κλίμα για την Τουρκία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επεσήμανε ο επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης στον Επίτροπο, αρμόδιο για τη Διεύρυνση και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας, Στέφαν Φούλε, με τον οποίο συναντήθηκε στο Στρασβούργο.

Ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε και σε θέματα που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, στην πρόοδο στους δημοκρατικούς της θεσμούς, στα θέματα της ελευθερίας του Τύπου, στην ελευθερία της έκφρασης, καθώς και στα δικαιώματα των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης, ζητήματα σχετικά με τη διεύρυνση της ΕΕ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Σερβία, Αλβανία, Μαυροβούνιο, πΓΔΜ, κτλ)

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε: 

«Οι προκλήσεις της Τουρκίας συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με τις ενέργειές της, η ίδια η Τουρκία δυναμιτίζει την ευρωπαϊκή της πορεία και επιπλέον υπονομεύει την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, ΑΜΠΕ