Την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να στέλνει μήνυμα στην Άγκυρα για την ευρωπαϊκή της προοπτική.
Την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να στέλνει μήνυμα στην Άγκυρα για την ευρωπαϊκή της προοπτική.
«Δυστυχώς, η Τουρκία δεν άκουσε τη φωνή της διεθνούς κοινότητας, δεν άκουσε τη φωνή του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν άκουσε τη φωνή της διεθνούς νομιμότητας» σημειώνει ο κ. Βενιζέλος και προσθέτει:
«Το πλοίο της, το Barbaros, βρίσκεται στην περιοχή της Κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και υφαλοκρηπίδας και θα επιχειρήσει να πραγματοποιήσει έρευνες που προφανώς συνιστούν βάναυση προσβολή του διεθνούς δικαίου της θάλασσας γιατί στην περιοχή αυτή δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η Τουρκία φαίνεται να ενεργεί εκεί εξ ονόματος του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους, άρα, ο πυρήνας της υπόθεσης είναι η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την υπόσταση και τη διεθνή νομική προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στέλνοντας μήνυμα στη γειτονική χώρα, ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τονίζει πως «αν η Τουρκία δεν αντιληφθεί ότι η Κυπριακή δημοκρατία υπάρχει, θέτει η ίδια ανυπέρβλητα εμπόδια στην ευρωπαϊκή της πορεία και προοπτική». Τονίζει ακόμη πως «αν η Τουρκία δεν αντιληφθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχει, τότε δεν υπάρχει πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις σε σχέση με το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη συνύπαρξη και τη συμβίωση των δύο κοινοτήτων».
Ο κ. Βενιζέλος προσθέτει πως η Τουρκία υπονομεύει τον διάλογο στην Κύπρο και δημιουργεί μια εστία κρίσης, τη στιγμή που η προσοχή της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένη - και πρέπει να είναι στραμμένη - στο Κομπάνι, στον ISIS, στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας και στις κρίσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στη νότια και στην ανατολική γειτονία της.
Καταλήγοντας, καλεί την Άγκυρα «να ανακρούσει πρύμναν», όχι μόνον σε ό,τι αφορά το πλοίο, αλλά και σε ό,τι αφορά την εξωτερική της πολιτική, «και να κινηθεί μέσα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, να υποβοηθήσει και να υποστηρίξει τις διαπραγματεύσεις στην Κύπρο, να κινηθεί μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας που είναι το ασφαλές πλαίσιο και για τις διμερείς μας σχέσεις αλλά και για την ευρωπαϊκή της πορεία».