Η χθεσινή δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη στη «La Repubblica» ότι το «τέλος του μνημονίου» θα έρθει «μόνο με τη συναίνεση της τρόικας», βάζει δύσκολα στην κυβέρνηση. Κι αυτό διότι η λύση της «συνετής εξόδου» στις αγορές, υπό την προστασία του ESM, «μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι», σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.
Η χθεσινή δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη στη «La Repubblica» ότι το «τέλος του μνημονίου» θα έρθει «μόνο με τη συναίνεση της τρόικας», βάζει δύσκολα στην κυβέρνηση.
Κι αυτό διότι η λύση της «συνετής εξόδου» στις αγορές, υπό την προστασία του ESM, «μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι», σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.
Από σήμερα η κυβέρνηση, με το βλέμμα στραμμένο στις αγορές, «σηκώνει τα μανίκια» με βασικό στόχο πρωτίστως να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, όρος άλλωστε απαράβατος για τη συνέχιση των όποιων συζητήσεων για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας και για την ελάφρυνση του χρέους.
Η διαπραγμάτευση γίνεται ακόμη δυσκολότερη μετά από την έντονη ενόχληση του ΠΑΣΟΚ, με προσωπικές αιχμές κατά του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, που προκλήθηκε από δημοσίευμα σχετικό με το νέο μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα.
Επί της ουσίας, λέει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, το ΠΑΣΟΚ «δεν είναι πλέον διατεθειμένο να κάνει πίσω σε ευαίσθητα και αντιδημοφιλή -κατά τη γνώμη του- θέματα», στέλνοντας ένα σαφέστατο δείγμα γραφής για τη στάση του σε αιτήματα για αλλαγές σε εργασιακό και ασφαλιστικό, στις οποίες η τρόικα επιμένει.
Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος «ουδείς πρέπει να ξεχνά ότι η επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης συνδέεται και με την εκταμίευση 7 δισ. ευρώ από Ευρωζώνη και ΔΝΤ.
Πέρα όμως από την υλοποίηση του προγράμματος, εξαιρετικής σημασίας είναι και ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας. Η σχετική συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει και επίσημα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress test των ελληνικών τραπεζών. Και εδώ το μεγάλο ζητούμενο για την Αθήνα είναι το είδος και το εύρος της εποπτείας που θα ασκείται στην ελληνική οικονομία από Βρυξέλλες και ΔΝΤ.
Εντός της εβδομάδας Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος θα συναντηθούν προκειμένου να χαράξουν κοινή πορεία στα παραπάνω θέματα και κυρίως να αποφασίσουν σε ποια από τα αιτήματα της τρόικας θα «υποχωρήσουν» και σε ποια θα επιλέξουν τη σκληρή γραμμή. Οι σκέψεις για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο-πακέτο για την επόμενη ημέρα, που θα περιλαμβάνει και τις υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς, «αρχίζει και αποκτά θιασώτες εντός της κυβέρνησης», καταλήγει κυβερνητικός βουλευτής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ