Επικρίσεις τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από το ΠΑΣΟΚ, δέχθηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης με αιχμή τις διαρροές σχετικά με τις αλλαγές στα μισθολογικά των δημοσίων υπαλλήλων. Ο ίδιος πάντως ξεκαθάρισε με ραδιοφωνικές του δηλώσεις πως «κανείς δημόσιος υπάλληλος δεν κινδυνεύει με μείωση μισθού», με εξαίρεση «όσους απολαμβάνουν την προσωπική διαφορά, επειδή όταν έγινε το ενιαίο μισθολόγιο δεν προσαρμόστηκαν οι μισθοί τους».
Επικρίσεις τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από το ΠΑΣΟΚ, δέχθηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης με αιχμή τις διαρροές σχετικά με τις αλλαγές στα μισθολογικά των δημοσίων υπαλλήλων.
Ο νέος γύρος αντιπαράθεσης άνοιξε χθες με ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη, με αφορμή δημοσιεύματα για το περιεχόμενο του σχεδίου για το νέο μισθολόγιο. «Τα όσα δημοσιεύονται για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων αποτελούν σχεδιασμούς τους οποίους το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αποδεχθεί», ανέφερε το ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωσή του, με την οποία καλούσε μάλιστα τον κ. Μητσοτάκη «να μάθει να διαβουλεύεται με τους κυβερνητικούς εταίρους του και να ασχολείται λιγότερο με τις διαρροές στα ΜΜΕ».
Στο θέμα παρενέβη σήμερα και ο υπεύθυνος του Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Μητρόπουλος, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «παραπλανά τον ελληνικό λαό με ευφημισμούς», μιλώντας για «αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό του δημοσιοϋπαλληλικού μισθολογίου».
«Κυβέρνηση και τριαρχία των δανειστών υποβαθμίζουν και τους φιλόπονους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά κυρίως εισάγουν το δόγμα της ανταγωνιστικής υποτίμησης και στο μισθολόγιο του δημόσιου τομέα, ώστε να μην υπάρχει κανένα συντεταγμένο και βιώσιμο εργασιακό σύστημα που να ‘τραβά’ και τα άλλα εργασιακά συστήματα προς τα πάνω για να αναπαράγονται με όρους βιωσιμότητας και αξιοπρέπειας οι δυνάμεις της εργασίας», ανέφερε ο κ. Μητρόπουλος.
Όπως επεσήμανε ο ίδιος, πρώτο βήμα «αυτής της νέας μισθολογικής ισοπέδωσης θα είναι η θέσπιση κοινού κατώτατου μισθού ύψους 586 ευρώ για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα».
Βολές κατά του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσαν από την πλευρά τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, με την τομεάρχη Δημόσιας Διοίκησης του κόμματος Μαρίνα Χρυσοβελώνη να σχολιάζει πως δεν πείθουν κανέναν «οι θεατρινισμοί και η επίκληση άγνοιας του ΠΑΣΟΚ, ενός κόμματος που μέσω της αρμόδιας υφυπουργού κ. Χριστοφιλοπούλου συμμετέχει σε όλους τους καταστροφικούς σχεδιασμούς για την Δημόσια Διοίκηση».
Μιλώντας πάντως νωρίτερα σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε καθησυχαστικός, ξεκαθαρίζοντας ότι «κανείς δημόσιος υπάλληλος δεν κινδυνεύει με μείωση μισθού», με εξαίρεση, όπως διευκρίνισε, «όσους απολαμβάνουν την προσωπική διαφορά, επειδή όταν έγινε το ενιαίο μισθολόγιο δεν προσαρμόστηκαν οι μισθοί τους». Απαντώντας δε στην κριτική του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε διάλογο και όχι συζήτηση με «κραυγές», «διαρροές» ή «δημοσιεύματα».
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι το μισθολόγιο στο Δημόσιο είναι εξαιρετικά συμπιεσμένο. «Μπαίνουν οι υπάλληλοι με υψηλούς μισθούς σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα και βγαίνουν με χαμηλούς μισθούς σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα» και αυτό είναι κάτι που «πρέπει να συζητήσουμε νηφάλια», δήλωσε.
Επανέλαβε ακόμη ότι πρέπει να υπάρχει ένας καινούργιος εισαγωγικός μισθός για τους νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους και μόνο για μια διετή δοκιμαστική περίοδο, που προβλέπεται και σήμερα από τον υπαλληλικό κώδικα, αλλά πρέπει να εφαρμοστεί στην πράξη.
Σε ό,τι αφορά τα πλαστά πιστοποιητικά και τις παράνομες μονιμοποιήσεις, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημείωσε τέλος πως ο έλεγχος θα συνεχιστεί και το 2015.