Περιβάλλον
Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2014 11:22

Εξηγήθηκε η μυστηριώδης αρχαία ηφαιστειακή δραστηριότητα της Αυστραλίας

Αυστραλοί επιστήμονες πιστεύουν πως κατάφεραν να λύσουν το μακροχρόνιο μυστήριο που περιβάλλει τη μοναδική ενεργή ηφαιστειακή περιοχή της Αυστραλίας, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Αυστραλοί επιστήμονες πιστεύουν πως κατάφεραν να λύσουν το μακροχρόνιο μυστήριο που περιβάλλει τη μοναδική ενεργή ηφαιστειακή περιοχή της Αυστραλίας, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Η έρευνα μελέτησε μια ηφαιστειακή περιοχή στην οποία έλαβαν χώρα περισσότερα από 400 ηφαιστειακές εκρήξεις τα τελευταία τέσσερα εκατομμύρια χρόνια. Η περιοχή έχει μήκος 500 χιλιομέτρων και εκτείνεται από τη Μελβούρνη ως την πόλη Μάουντ Γκάμπιερ στα νότια της χώρας, περιβάλλοντας ένα ανενεργό ηφαίστειο που εξερράγη για τελευταία φορά πριν από 5.000 χρόνια.

«Τα ηφαίστεια στην περιοχή αυτή της Αυστραλίας σχηματίζονται από μια πολύ διαφορετική διαδικασία σε σχέση με τα περισσότερα ηφαίστεια της Γης, τα οποία εμφανίζονται στις άκρες των τεκτονικών πλακών», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Ρόντρι Ντέιβις.

«Διαπιστώσαμε πως η ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή προήλθε από μία μοναδική αλληλεπίδραση μεταξύ των τοπικών διακυμάνσεων στο πάχος της ηπείρου, τις οποίες μπορέσαμε να χαρτογραφήσουμε για πρώτη φορά, και της κίνησης της ηπείρου, η οποία μετακινείται κατά επτά εκατοστά βόρεια προς τη Νέα Γουϊνέα και την Ινδονησία κάθε χρόνο», πρόσθεσε ο Ντέιβις.

Η ηφαιστειακή περιοχή είναι σχετικά ρηχή, με βάθος λιγότερο από 200 χιλιόμετρα, σε ένα σημείο όπου το παλιό τμήμα της ηπείρου, ηλικίας 2,5 δισεκατομμυρίων ετών, συναντά ένα λεπτότερο, νεότερο τμήμα, το οποίο σχηματίστηκε τα τελευταία 500 εκατομμύρια χρόνια.

Αυτές οι μεταβολές στο πάχος προκαλούν αλλαγές στα ρεύματα εντός του υποκείμενου μανδύα, αντλώντας θερμότητα από βαθύτερα στρώματα προς την επιφάνεια.

Η ομάδα του Ντέιβις θα εφαρμόσει τώρα την ίδια τεχνική και υπολογιστικά μοντέλα σε άλλα ηφαιστειακά μυστήρια του πλανήτη.

«Υπάρχουν περίπου πενήντα άλλες παρόμοιες απομονωμένες ηφαιστειακές περιοχές σε όλο τον κόσμο, πολλές από τις οποίες είμαστε τώρα σε θέση να εξηγήσουμε», δήλωσε ο Ντέιβις.