Κόσμος
Πέμπτη, 06 Μαΐου 2004 09:27

Νέες φωτογραφίες βασανισμού Ιρακινών από Αμερικανούς

Νέα σειρά φωτογραφιών, που δείχνουν κακοποίηση Ιρακινών αιχμαλώτων, σε αμερικανική φυλακή στη Βαγδάτη περιήλθε στην κατοχή της εφημερίδας «Washington Post», σύμφωνα με σημερινό της δημοσίευμα.

Οι φωτογραφίες, είναι παρόμοιες με εκείνες που μετέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS στην εκπομπή του «60 Minutes II» και δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «New Yorker», που έδειχναν την ταπείνωση Ιρακινών αιχμαλώτων από Αμερικανούς στρατιώτες, γράφει η Post.

Η νέα συλλογή φωτογραφιών περιλαμβάνει περίπου 1.000 ψηφιακές εικόνες, μεταξύ των οποίων και αρκετές φωτογραφίες που δείχνουν Αμερικανούς στρατιώτες να κακοποιούν κρατουμένους. Αλλες φωτογραφίες δείχνουν Αμερικανούς στρατιώτες να παριστάνουν ότι κάνουν σεξ μεταξύ τους. Μία φωτογραφία δείχνει επίσης έναν στρατιώτη να έχει περάσει ένα λουρί στο λαιμό ενός κρατουμένου. Ο άνδρας είναι γυμνός και είναι ξαπλωμένος στο πάτωμα της φυλακής.

Η Post, δεν αποκλείει πάντως το ενδεχόμενο ορισμένες από αυτές τις εικόνες να είναι προϊόν μοντάζ.

Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι οι φωτογραφίες ελήφθησαν από αρκετές ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές στο διάστημα από το καλοκαίρι του 2003 ως το χειμώνα, μεταξύ του στρατιωτικού προσωπικού που υπηρετεί στη φυλακή Αμπού Γαρίμπ. Οι εικόνες αποθηκεύτηκαν σε ψηφιακούς δίσκους που κυκλοφορούσαν μεταξύ των στρατιωτών της 372ης μονάδας της στρατιωτικής αστυνομίας.